Pod črto priporoča v branje: novinarske zgodbe iz tujih medijev

Tudi ta mesec smo poiskali nekaj zares zanimivih novinarskih zgodb iz tujih medijev in za vas pripravili kratek bralni in poslušalni izbor. Priporočamo.

Pri Pod črto približno enkrat na mesec za vas naberemo šopek zanimivih člankov, podkastov, preiskovalnih in podatkovnih zgodb iz tujih medijev. Tokratni izbor začenjamo pri nominirancih za “evropskega Pulitzerja”, kandidatih za najprestižnejše evropsko novinarsko priznanje European Press Prize. Seznam nominirancev v štirih kategorijah in nekatere njihove v angleščino prevedene članke si lahko preberete na uradni strani, mi pa vam iz vsake kategorije priporočamo po enega:

 

 

 

  • Slovaški novinar Ján Kuciak je preiskoval davčne goljufije uglednih poslovnežev in njihove povezave z vrhovi slovaške politike. Pred dobrim letom je bil skupaj s svojo zaročenko ustreljen v njunem domu. Beata Balogova je v članku Let’s continue talking about murder, not Fico’s media tyranny jasno povedala, zakaj je preiskovalno novinarstvo tako pomembno in zakaj ne smemo dopustiti, da umor izgine v pozabo.

Druge zgodbe, ki so v minulem mesecu vzbudile našo pozornost:

  • Seveda ne moremo mimo najbolj razvpitega poročila v zadnjih letih: Mueller Report / Mueller probe / Mueller investigation in Russia investigation so najpogosteje uporabljeni delovni naslovi posebne preiskave morebitnega ruskega vmešavanja v zadnje ameriške predsedniške volitve. Kako so to vročo temo pokrili mediji? Matt Taibbi, nagrajeni ameriške novinar, meni da katastrofalno in da gre za zgodbo, ki je bolj kot katerakoli pred njo spodkopala kredibilnost evropskih in ameriških medijev.

 

 

  • Japonsko zastavo sicer sestavljata rdeča in bela, a v aprilu se celotna država obarva v rožnato-belo kombinacijo. Takrat namreč pričnejo cveteti češnje. Kot ugotavljajo na univerzi Kansai, se bo letos kar triinšestdeset milijonov ljudi z Japonske in celega sveta odpravilo na pot, da bi si ogledalo ta spektakel narave: The Big Business of Japan’s Cherry Blossoms (Bloomberg).

 

 

 

Prijetno branje vam želimo.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Pod črto priporoča

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

82 prispevkov

Join our first Investigative Journalism Week in collaboration with international experts in investigative journalism

The application deadline for online workshops is April 2nd 2024 (we still have some spots available).

Tema: Splošno
Sporočilo uredništva,

Začenjamo praznovanje 10. obletnice: Prijave na Teden preiskovalnega novinarstva odprte

Prijave lahko pošljete do 2. aprila 2024, na voljo je še nekaj mest.

Tema: Splošno
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno