Pod črto priporoča: novinarske zgodbe z vsega sveta

Za vas smo zbrali nekaj predlogov za branje iz različnih tujih medijev, ki jih spremljamo pri Pod črto.

Pri Pod črto redno spremljamo dogajanje, novinarske trende in razkritja, ki so jih objavili tuji mediji in naši projektni partnerji. Za vas smo zbrali predloge kakovostnih preiskovalnih in podatkovnih člankov – od Cambridge Analytice do letošnjih Pulitzerjev, od Daphne Project do kompleksnih podatkovnih zgodb:

 

  • Sredi marca je v javnosti odmevalo razkritje, da je podjetje Cambridge Analytica že na začetku leta 2014 brez privoljenja pridobilo podatke petdesetih milijonov uporabnikov družbenega omrežja Facebook in jih kasneje uporabilo za profilirano politično kampanjo med ameriškimi predsedniškimi volitvami. Na to temo vam v branje priporočamo uvodna članka v britanskem Guardianu in ameriškem The New York Timesu, prisluhnete pa lahko tudi komentarju našega novinarja Lenarta J. Kučića v oddaji Odmevi na RTV Slovenija.

 

  • V avtomobilskem svetu so vozila Tesla visoko na seznamu najbolj želenih. Avtomobilsko vizionarstvo pa ima tudi svoje temnejše plati. Ameriški Center for Investigative reporting ugotavlja, na kakšne načine so v Teslinih tovarnah prihodnosti prirejali podatke o poškodbah pri delu.

 

 

  • Malteška novinarka Daphne Caruana Galizia je bila oktobra lani ubita v eksploziji bombe.  Po njeni smrti je petinštirideset novinarjev iz osemnajstih evropskih organizacij naprej razvijalo njena razkritja o malteškem podzemlju.

 

Želimo vam prijetno branje.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Pod črto priporoča #priporočamo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Splošno

77 prispevkov

Januar in februar na Pod črto: Problemi s plastiko, sprejem pravilnika o poklicnih boleznih in mednarodne preiskave

Zaključevali smo z večmesečno preiskavo o ravnanju z odpadno embalažo v Sloveniji in sodelovali pri mednarodni preiskavi o femicidu v …

Tema: Mesečna poročila, Splošno
Sporočilo uredništva,

November in december na Pod črto: Kaj vse smo naredili z vašo podporo?

Objavili smo dve novi epizodi podkasta in nadaljevanje teme o poklicnih boleznih, kjer se po treh desetletjih napovedujejo spremembe na …

Tema: Mesečna poročila, Splošno
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Zadnje objavljeno