Objavljamo inšpekcijske podatke o pregledu kuhinj v javnih ustanovah za leto 2014

Inšpekcija za varno hrano je lani pregledala 726 kuhinj v javnih ustanovah. Nepravilnosti je ugotovila v 280 kuhinjah. Preverite, v katerih.

 

pregledi uvhvvr

Septembra letos nam je končno uspelo pridobiti podatke o pregledih kuhinj v javnih ustanovah, k jih je lani pregledala uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Iz seznama pregledanih ustanov je razvidno, kje so inšpektorji odkrili nepravilnosti in kako so ukrepali.

UVHVVR kuhinje pregleduje predvsem iz higienskih razlogov in zaradi zagotavljanja sledljivosti živil. V pregledu preveri, ali kuhinje vzdržujejo ustrezno raven higiene in ali hrano pripravljajo v skladu z zdravstvenimi standardi. Pri sledljivosti živil preverijo, ali kuhinje imajo dokumentacijo, iz katere je razvidno, kakšno hrano strežejo.

Inšpektorji kuhinje, pri katerih ugotovijo kršitve, kaznujejo z opozorilom ali inšpekcijsko odločbo po zakonu o inšpekcijskem nadzoru (ZIN). Inšpektor pri prvem ukrepu tako samo opozori na neskladja in kuhinjo pozove, naj jih odpravi. V primeru hujših nepravilnosti pa odpravo zahteva s pisno odločbo. V ekstremnih primerih lahko kuhinjam tudi začasno prepove opravljati dejavnost. A tako hudih nepravilnosti v javnih kuhinjah inšpektorji lani niso ugotovili.

Inšpektorji lahko kuhinje kaznujejo tudi prekrškovno po zakonu o prekrških (ZP). Za tako imenovan prekršek neznatnega pomena (ki nima resnih posledic) lahko prav tako izdajo opozorilo. Za hujše prekrške pa kuhinjo oglobijo.

V evidenci pregledov javnih kuhinj v letu 2014, ki jo objavljamo spodaj, je razvidno:

  • Ime ustanove, ki so jo inšpektorji pregledali
  • Obrat ustanove, ki je bil pregledan
  • Enota inšpekcije, ki je pregledala obrat
  • Ukrepi inšpekcije: opozorilo za odpravo nepravilnosti (33. člen ZIN); inšpekcijska odločba (34. člen ZIN); opozorilo na prekršek (53. člen ZP); prekrškovna globa (56./57. člen ZP)
  • Stopnja ukrepa (resnost ugotovljene kršitve): od 0 (ni nepravilnosti) do 7 (odločba po ZIN in globa po ZP)

Evidenca je dostopna v formatu excel in google spreadsheets

Na podlagi analize evidence smo objavili članek:

Evidenca je na voljo tudi v razdelku Podatkovne zbirke. V podatkovnih zbirkah lahko dostopate tudi do ostalih podatkov, ki smo jih na podcrto.si od različnih organov pridobili z zahtevami za dostop do informacij javnega značaja.

Podatke iz evidence lahko uporabljate poljubno. Prosimo pa vas, da kot vir podatkov dosledno citirate spletni medij podcrto.si, v kolikor boste podatke oziroma analize, izvedene na podlagi evidence inšpekcije, tudi javno objavili.

V kolikor boste ob brskanju po podatkih našli zanimive trende ali kaj drugega, za kar menite, da bi bilo vredno novinarske obdelave, ne oklevajte: svoje ugotovitve nam posredujte na info@podcrto.si.

V prvotnem seznamu je bilo zaradi napak v evidenci, ki smo jo dobili od UVHVVR, navedeno, da je OŠ Dob dobila inšpekcijsko odločbo in globo. To ne drži. OŠ Dob je dobila opozorilo inšpektorja in opozorilo po zakonu o prekrških. Za napako se opravičujemo.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Objava podatkovnih zbirk

Objavljamo vse zbirke podatkov, ki smo jih pridobili tekom našega dela.

23 prispevkov

Podatkovna zbirka: podatki o segrevanju evropskih mest

Objavljamo podatke o dvigu temperatur v evropskih mestih med 20. in 21. stoletjem.

Tema: Objava podatkovnih zbirk
Sporočilo uredništva,

Podatkovna zbirka: objavljamo podatke o jamstveni shemi

Pri Pod črto objavljamo podatke o posojilih in poroštvih v okviru državne jamstvene sheme, ki smo jih pridobili od finančnega …

Tema: Objava podatkovnih zbirk
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno