Varna hrana: inšpektorji hujše nepravilnosti odkrili pri desetini kuhinj v javnih ustanovah

Inšpektorji za varno hrano so lani pregledali 726 kuhinj v vrtcih, šolah in drugih javnih ustanovah. Hujše nepravilnosti so ugotovili pri 85 ustanovah, še 195-im so izrekli opozorilo. Javne ustanove za varnost živil skrbijo bolje kot gostilne.

Članek je objavljen tudi v časniku Dnevnik

Foto: U.S. Department of Agriculture
Foto: U.S. Department of Agriculture/Flickr

Notranjost pečice je umazana z zažganimi ostanki hrane na stenah in vratih. Na stropu kuhinje odstopa barva in se lušči. Čiščenje se izvaja pomanjkljivo in slabo, na policah so prašni delci, prav tako je prašna zgornja površina pečice, na stropu nad pomivalnim koritom je pajčevina, umazan so tudi prekucni kotel, pomivalno korito, vodovodna pipa in odcejevalno korito.

Tako se bere odločba inšpekcije uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) vrtcu Črenšovci, izdana julija lani. Prekmurskemu vrtcu je poleg odločbe za odpravo nepravilnosti inšpektor izrekel še denarno kazen. V vrtcu na naša vprašanja o nepravilnostih odgovarjajo, da so pomanjkljivosti s selitvijo v novo stavbo, novo organiziranostjo dela in sodobno opremo odpravili.

Poleg vrtca Črenšovci sta odločbo in denarno kazen lani dobila še center šolskih in obšolskih dejavnosti Dom Lipa v Semiču in Dom starejših občanov Kamnik, je razvidno iz evidence pregledov kuhinj v javnih ustanovah, ki smo jo ta mesec od UVHVVR po osmih mesecih prizadevanj pridobili z zahtevo po dostopu do informacije javnega značaja.

V obeh ustanovah so inšpektorji ugotovili nezadosten nadzor nad pripravo hrane. Tako v DSO Kamnik in CŠOD Dom Lipa so mediju podcrto.si zagotovili, da varnost zaradi ugotovljenih nepravilnosti ni bila ogrožena, vse nepravilnosti pa so po inšpekcijskem pregledu odpravili.

Odločbo, ki jo inšpektor izda v primeru hujših nepravilnosti, je lani dobilo 85 kuhinj v javnih ustanovah: vrtcih, šolah, domovih starostnikov in dijaških domovih, bolnišnicah in ostalih. Še 195 kuhinj jo je odneslo z opozorilom inšpekcije. Pri 446 pregledih pa nepravilnosti ni bilo.

Zemljevid: javne ustanove, ki so dobile odločbo za odpravo nepravilnosti

Zaradi ukinitve storitve Google Fusion Tables zemljevid ni več dostopen. Podatki so dostopni na tej povezavi.

Analiza številk pokaže, da kuhinje v javnih ustanovah ne predstavljajo takšnega tveganja kot gostilne, poudarja direktorica inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak. Odločbo, s katero inšpektorji kuhinji pisno odredijo odpravo nepravilnosti, je lani dobilo slabih 12 odstotkov kuhinj v javnih ustanovah in kar dobrih 22 odstotkov zasebnih gostiln. 59 gostilnam so inšpektorji lani še začasno prepovedali obratovanje ali izvajanje dela dejavnosti, medtem ko kuhinjam v javnih ustanovah takega ukrepa ni bilo treba izreči.

So torej kuhinje v vrtcih, šolah in ostalih javnih ustanovah varne? »Stoodstotno niso varne, absolutno ne, in to kažejo tudi rezultati pregledov. So pa varne v veliki meri,« pove Andreja Bizjak.

Oglejte si rezultate celotnega pregleda

Kot glavni razlog za nepravilnosti vidi predvsem pomanjkanje znanja. »Ne glede na to, ali gre za gostinske ali za institucionalne obrate, opažamo, da so izjemno pomembno znanje in izkušnje na področju živilstva. Tega manjka.« Za hrano skrbijo ljudje, ki se niti v izobraževalnem sistemu niti v praksi niso ukvarjali z živili, pojasni Bizjak. »Na primer, strojni tehnik, tehnični poklici, čisto druge poklicne smeri, ti posamezniki ne poznajo osnovnih principov higiene in postopkov ravnanja z živili. Kaj dati na zgornjo in kaj na spodnjo polico hladilnika, kako hraniti živila, kakšno osebno higieno je treba vzdrževati. Čeprav se tega v današnjem času deregulacije poklicev ne sme govoriti, jaz upam reči: manjka znanja.«

Najpogostejša pomanjkljivost v javnih ustanovah je slaba higiena. Sledi neupoštevanje smernic za varno pripravo hrane, kot je merjenje temperature kuhanega mesa ali primerno prekuhavanje mleka, oziroma ustrezen nadzor nad pripravo hrane. Javne ustanove smernice jemljejo bolj kot birokratsko zadevo, namesto da bi jih napisali tako, da zagotavljajo kar najbolj varno pripravo hrane, pove Bizjak. Tretja pogosta pomanjkljivost pa je pomanjkanje sledljivosti živil. Torej: javne inštitucije ne znajo pojasniti, od kod izvira živilo, ki ga strežejo svojim varovancem.

Želite zgodbe podcrto.si dobivati naravnost v vaš predal elektronske pošte? Prijavite se na brezplačne e-novice!

Kako zagotoviti več varnosti? Pomembno vlogo pri zagotavljanju varne hrane v šolah in vrtcih lahko igrajo tudi starši (in, na primer, pri domovih za starejše otroci prebivalcev doma), ki se spoznajo na prehrano. »Šolske kuhinje morajo staršem na njihovo zahtevo dati informacije, kako skrbijo za varnost hrane. Povedo lahko tudi, kdo so dobavitelji jabolk, solate, mleka, kruha …« poudarja Andreja Bizjak. Obenem pa naj bodo javne ustanove odkrite tudi takrat, ko gre kaj narobe: »Treba je povedati: ‘Poglejte, danes smo spremenili obrok, ker smo ugotovili to in to nepravilnost.’ Samo lepa slika je tudi lahko zavajajoča,« pove Bizjak.

Pregled izdanih odločb inšpektorata pokaže še zanimiv trend: medtem ko so prejemnikom odločb inšpektorji na Štajerskem, Gorenjskem in Dolenjskem skoraj zmeraj izrekli še prekrškovno globo ali opozorilo, je prekrškovno sankcijo ob inšpektorjevi odločbi za odpravo nepravilnosti dobila le ena kuhinja na Primorskem. Imajo inšpektorji dvojna merila? »Lahko samokritično rečem, da si izjemno želimo standardizirati postopke. Da ne odloča vsak inšpektor zase. A pristojnosti nadzora na tem področju smo pri UVHVVR dobili s 1. januarjem 2014. Ni je organizacije, ki bi v enem letu postopke uspela standardizirati,« zaključi Andreja Bizjak.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Inšpekcijski vpisniki

Na podlagi vpisnikov inšpekcij sistematično ugotavljamo, katera podjetja in javne službe so najhujši kršitelji slovenske zakonodaje.

37 prispevkov

Electa in Damijan Janković osumljena utaje 244.000 evrov davka

Damijan Janković naj bi kot direktor Electe inženiringa davek utajil s fiktivnim računom in napačnim obračunavanjem davka na dodano vrednost.

Tema: Inšpekcijski vpisniki
Članek,

Na Mali Sevi ob Bužekijanu nasedel tudi Taxgroup bratov Šešok

Taxgroup je leta 2007 ob zloglasni kmetiji Bužekijan na nenavaden način za kar 566.000 evrov kupil 12.700 kvadratnih metrov kmetijskih …

Tema: Inšpekcijski vpisniki
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno