Marec na Pod črto: Serija Problemi s plastiko in mednarodne preiskave ter sodelovanja

Objavili smo serijo prispevkov o ravnanju z odpadno embalažo v Sloveniji in sodelovali pri mednarodnih preiskavah in prispevkih.

Vizualija: Metod Blejec

Marca letos smo na Pod črto objavili kup novih vsebin: dva nova poglobljena članka z infografikami, dva podkasta za tiste, ki naše preiskave radi spremljate v zvočni obliki, in video o projektu Problemi s plastiko.

Dva naša članka o problemih s plastiko sta bila objavljena tudi v angleškem jeziku na spletni strani Evropske mreže za podatkovno novinarstvo (EDJNet) v okviru evropske preiskave Prelomljene plastične obljube.

Objavljenih je bilo tudi več mednarodnih preiskav, pri katerih smo sodelovali. Z zbiranjem in analizo podatkov za Slovenijo smo sodelovali pri preiskavi  o pomanjkanju zdravil v Evropi. S podatki smo sodelovali tudi pri člankih o spremembah na področju dela. Objavljeno pa je bilo še nadaljevanje preiskave o femicidu v Evropi, pri kateri smo zbrali in analizirali podatke za Slovenijo.

Serija Problemi s plastiko

Na Pod črto smo  v preteklih mesecih opravili poglobljeno analizo sistemskih pomanjkljivosti v sistemu ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji. O našem projektu smo posneli in objavili zgornji video. Vabljeni k ogledu. 

Fotografija: Neja Berger

V začetku marca smo objavili prvi članek v seriji Problemi s plastiko, v katerem smo predstavili sistemske pomanjkljivosti pri ravnanju z odpadno plastično embalažo v Sloveniji ter predstavili posledice – stroške za davkoplačevalce in visok okoljski davek: 

Vizualija: Metod Blejec
Vizualija: Metod Blejec

V drugem članku v seriji smo se podrobneje posvetili sistemu ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji. Ugotovili smo, da je sistem netransparenten in ni vzpostavljen tako, da bi proizvajalce spodbujal k bolj trajnostnim proizvodom: 

O problemih s plastiko smo posneli tudi dve epizodi Pod črto podkasta. V prvi epizodi smo se odpravili na teren – novembra 2022 smo v ekipi 14 dni zbirali vso svojo plastično embalažo in nato preverili svoj »plastični odtis«:

V drugi epizodi Pod črto podkasta o plastični embalaži pa smo se odpravili še na odlagališče odpadkov, da preverimo, zakaj imamo v Sloveniji sistemske težave s kupi neprevzete plastične embalaže:

Naše vsebine v okviru Evropske mreže za preiskovalno novinarstvo (EDJNet)

Dva naša članka o problemih s plastiko sta bila v okviru Evropske mreže za podatkovno novinarstvo (EDJNet) prevedena in objavljena v angleškem jeziku: 

V okviru sodelovanja z EDJNet pa smo pripravili tudi prispevek z nasveti za pripravo podkastov:

Konec marca je bila objavljena tudi mednarodna preiskava o pomanjkanju zdravil v Evropi, pri kateri smo s Pod črto sodelovali z zbiranjem in analizo podatkov za Slovenijo: 

Z zbiranjem podatkov smo sodelovali tudi pri člankih o spremembah na področju dela.

Objavljeno pa je bilo tudi nadaljevanje preiskave o femicidu v Evropi, za katero smo zbrali in analizirali podatke za Slovenijo.

 

Sistemske probleme preiskujemo z vašo podporo! Za delovanje Pod črto v letu 2023 zbiramo še 62 tisoč evrov sredstev. Vaša podpora nam omogoča poglobljeno preiskovanje pomembnih družbenih problematik. Hvala vsem, ki ste nas že podprli v tem letu!

Finančno poročilo za marec

V marcu ste bralke in bralci naše delo podprli s skupno 914 evri donacij. Hvala!

Za podporo se najlepše zahvaljujemo tudi podjetjema Hol, d.o.o., in Datalab, d.o.o. (donacija po donatorski pogodbi iz 2022). 

Prilivi in odlivi: marec 2023

Donacije bralk in bralcev: 914 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 4.250 EUR

Projektna sredstva: 12.000 EUR (gre za drugi obrok nakazila v okviru projekta Defending and strengthening the role of civil society and journalists)

Stroški dela: 17.021,92 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 969,89 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 1 komentarVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

1 komentar

Daniel Panjan 9. 4. 2023, 05.36

Mi na splošno recikliramo zelo malo odpadkov. Izvažamo jih v azijske države sploh plastiko v Turčijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno