Marec in april na Pod črto: predstavitev Lažnih realnosti v medijih in priprava novih zgodb

Pri Pod črto smo širili ekipo, sodelovali na posvetih, zbirali podatke za nove zgodbe in predstavljali našo podkast serijo v drugih medijih.

Marca in aprila smo se na Pod črto posvečali širjenju naše ekipe in zbiranju podatkov za nove zgodbe.

Objavili smo razpis za delo novinarja – analitika oziroma novinarke – analitičarke ter izvedli razgovore s prijavljenimi kandidati in kandidatkami. V drugih medijh smo  predstavljali našo podkast serijo Lažne realnosti, sodelovali na posvetih na temo medijskega lastništva in zbirali podatke za nove zgodbe, ki jih pripravljamo za vas samostojno in v sodelovanju z Evropsko mrežo za podatkovno novinarstvo (EDJnet).

Sledimo zgodbam: Poklicne bolezni

Marca je administrativni svet Mednarodne organizacije za delo (ILO) začel postopek ugotavljanja morebitnih kršitev konvencije o varstvu pri delu v Sloveniji. Postopek je začel na pobudo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki  je novembra lani na ILO zaradi kršitve 11. člena Konvencije št. 155, ki ureja varnost pri delu, zdravstveno varstvo in delovno okolje, podala pritožbo proti Republiki Sloveniji.

Država namreč kljub ratifikaciji te konvencije ni sprejela ustrezne podlage, po kateri bi bilo mogoče ugotavljati veliko večino poklicnih bolezni (edina izjema so azbestne poklicne bolezni, ki so urejene v posebnem zakonu in predstavljajo relativno dober model ureditve).

Pri Pod črto problematiko poklicnih bolezni preiskujemo in spremljamo že od leta 2015. Ugotovili smo, da sta glavna razloga neučinkovitosti ugotavljanja poklicnih obolenj zastarela zakonodaja in trenutni sistem, ki je zaznamovan z nasprotjem interesov. Januarja letos smo objavili novo preiskovalno zgodbo in epizodo podkasta, v kateri podrobneje predstavimo problematiko.

 

Svet zavoda in potrditev finančnega poročila za leto 2021

V marcu smo izvedli sejo sveta zavoda Pod črto, na kateri smo potrdili finančno poročilo za leto 2021 in predstavili načrte za naprej.

V 2021 smo z vašo pomočjo objavili več preiskovalnih serij in posamičnih člankov ter podkastov. Zato vas lepo vabimo k branju vsebinskega pregleda našega dela v 2021, ki smo ga pripravili za vas.

V letu 2021 smo bili uspešni tudi pri razvijanju projektnih sodelovanj in sodelovanja z bralci in donatorji: v kampanji smo dosegli cilj in zbrali 200.000 evrov projektnih sredstev in donacij za delovanje zavoda Pod črto (računovodsko del teh sredstev spada v 2021, del pa se prenese v naše delovanje v letu 2022).

Finančno poročilo v celoti najdete na naslednji povezavi: Letno finančno poročilo 2021

 

Predstavitev podkast serije na Valu 202 in STA

Marca smo gostovali na STA in v okviru projekta Ne/ja, ki je namenjen preverjanju dejstev in razbijanju mitov o družbeno pomembnih temah, predstavili našo prvo podkast serijo Lažne realnosti. Gre za naš najbolj ambiciozen projekt do sedaj, ki temelji na preiskavi o astroturfingu na Pod črto.

V aprilu smo podkast serijo predstavili tudi v oddaji Vroči mikrofon radia Val 202. Z novinarko Majo Avo Žiberna sta o astroturfingu oziroma lažnih realnostih govorila odgovorna urednica Pod črto Taja Topolovec in novinar Lenart J. Kučić.

V intervjuju sta med drugim pojasnila pomen lažnih profilov za razumevanje političnega delovanja na Twitterju in drugih družabnih omrežjih ter zakaj se s spletnimi napadi ustvarja občutek, da uporabniki družabnega omrežja ne morejo izreči ali zapisati ničesar kritičnega, ne da bi bili zato osebno napadeni.

Vabljeni k poslušanju!

Na spodnjih povezavah najdete tudi vse štiri epizode podkasta Lažne realnosti:

 

Foto: Nina Hlebec

Sodelovanje na posvetih

V aprilu je bilo spet veliko mednarodnega zanimanja za podatke iz naših preteklih preiskav.

Naš novinar Lenart J. Kučić se je tako udeležil posveta z ocenjevalno misijo urada OVSE za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR), ki bo pripravilo poročilo o državnozborskih volitvah v Sloveniji. Sodeloval je tudi na srečanju s Françoisom Arnaudom iz ekipe Evropskega parlamenta za dezinformacije, ki je potekalo v hiši EU. S sogovorniki se je pogovarjal o ugotovitvah Pod črto preiskav o medijskem lastništvu in astroturfingu oziroma lažnih javnostih.

 

Preiskovalno novinarstvo na Pod črto nastaja z vašo podporo. Če želite podpreti naše delo v 2022, nam lahko namenite enkratno donacijo ali pa mesečno donacijo prek storitve PayPal Subscribe.

Če nas trenutno ne morete podpreti finančno, nas lahko podprete tudi s širjenjem glasu o naših vsebinah v živo ali na na omrežjih Twitter, Facebook in Instagram. Hvala!

Finančno poročilo za marec in april 2022

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas v marcu in aprilu 2022 podprli z donacijo. Bralke in bralci ste nam namenili skupno 1.809 evrov. Za podporo v marcu in aprilu se zahvaljujemo tudi podjetju Modra jagoda.

V 2022 ste nas bralke in bralci do sedaj podprli z donacijami v višini 4.827 EUR. Naše delo ste podprla tudi podjetja, in sicer s skupno 37.500 EUR. Hvala!

Več podatkov o  prejetih donacijah in naših donatorjih najdete na strani Projekt podpirate.

 

Prilivi in odlivi: marec 2022

Donacije bralk in bralcev: 1.028,00 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 200,00 EUR (Modra jagoda)

Projektna sredstva: 1.723,50 EUR (nakazilo zadnje tranše za projekt Civitates, v okviru katerega smo v letu 2021 razvijali preiskovalno podkast serijo)

Vračila dajatev: 494,93 EUR (vračilo preplačil FURS-u in ZZZS)

Stroški dela: 15.549,99 EUR

Donacija za novinarsko skupnost v Ukrajini (prek Evropske mreže novinarjev n-ost): 150,00 EUR (gre za donacijo lastnih sredstev – donirali smo sredstva iz honorarja Pod črto za izvedbo delavnice o produkciji podkastov)

Provizije, davek, administracija in ostalo: 568,74 EUR

 

Prilivi in odlivi: april 2022

Donacije bralk in bralcev: 781,00 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 200,00 EUR (Modra jagoda)

Stroški dela: 10.316,77 EUR

Plačilo storitev: 456,00 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 567,39 EUR

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečna poročila

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno