Ljubljanske ceste in križišča, na katerih se zgodi največ prometnih nesreč – tretji del

Predstavljamo zadnje tri lokacije v Ljubljani, na katerih morajo biti vozniki še posebej pozorni.

Ta teden objavljamo še zadnje tri za udeležence v prometu najbolj nevarne točke v Ljubljani. Od policije smo z zahtevo po dostopu do informacije javnega značaja pridobili podatke o lokacijah vseh nesreč, ki so se v Sloveniji zgodile med letoma 2008 in 2014. Lokacije nesreč smo postavili na zemljevid in s tem našli devet točk v Ljubljani, na katerih se je zgodilo nadpovprečno veliko nesreč z vsaj lažjo telesno poškodbo. Med letoma 2008 in 2014 se je v Ljubljani zgodilo 8848 takih nesreč.

Zaradi ukinitve storitve Google Fusion Tables zemljevid ni več dostopen

Pred dvema tednoma smo predstavili dve točki na Celovški cesti in nakupovalno središče BTC , prejšnji teden križišče pri Orto baru, Rudnik in križišče Šmartinske s Kolinsko ulico, ta teden pa sta na vrsti Slovenska in Zaloška cesta.

Slovenska cesta – med Tivolsko in Trdinovo

Število prometnih nesreč je na Slovenski cesti zaradi prenove upadlo, kljub vsemu pa smo na odseku Slovenske ceste med Tivolsko cesto in Trdinovo ulico zabeležili 45 prometnih nesreč. 36 prometnih nesreč se je končalo z lažjimi telesnimi poškodbami, sedem s hudimi, v dveh hudih prometnih nesrečah pa sta udeleženca izgubila življenje.

slovenska
Nevaren del Slovenske ceste. Foto: Google Earth

V prometnih konicah je problematična predvsem gostota prometa, zato promet na tej točki ob prometnih konicah večkrat ureja policist, ki skrbi za pretočnost. Večkrat je  vzrok za nesrečo zavijanje z Dunajske na Tivolsko. Na tem delu namreč ni semaforja, vozniki pa tako niso pozorni na pešce in kolesarje, ki prihajajo z obeh smeri. Pogosti vzroki za prometne nesreče so tudi vožnja skozi rdečo luč in vožnja na prekratki varnostni razdalji.

08prometne_nesrece_foto_Mankica_Kranjec
Križišče med Dunajsko, Slovensko in Tivolsko je nevarno predvsem za pešce in kolesarje. Foto: Mankica Kranjec

Kar dve hudi prometni nesreči s smrtnim izidom na tej točki pričata o nevarnosti Slovenske ceste. V križišču Tivolske in Slovenske ceste sta julija 2011 trčila motorist in voznik avtomobila. Ta je v križišče pripeljal z neprilagojeno hitrostjo in prevozil rdečo luč ter tako trčil v motorista, ki je izgubil življenje. Avgusta 2011 pa je na Slovenski cesti voznik smetarskega vozila ob vzvratni vožnji spregledal pešca in ga povozil.

Druga nevarnost za nesreče pa je velika količina pešcev na Slovenski cesti, kjer je tudi glavno postajališče za mestne avtobuse. Policija zato svetuje predvsem previdnost pešcev pri prečkanju Slovenske ceste in predvidevanje voznikov, da se lahko na vozišču znajde pešec. Ključna je tudi prilagojena hitrost voznikov.

10prometne_nesrece_foto_Mankica_Kranjec
Na Slovenski cesti so v prometnih nesrečah najbolj pogosto poškodovani pešci. Policija svetuje previdnost tako voznikov kot pešcev in kolesarjev. Foto: Mankica Kranjec

Zaloška cesta – UKC

Na križišču pri Kliničnem centru je bilo med letoma 2008 in 2014 zabeleženo 21 prometnih nesreč. Udeleženci so v štirih prometnih nesrečah utrpeli hude poškodbe, udeleženci 17-ih prometnih nesreč pa lažje telesne poškodbe. Danes je cesta s križiščem pri Kliničnem centru problematična predvsem zato, ker je pretočnost prometa v križišču velika, preglednost pa izjemno slaba.

Najpogostejši vzrok za prometne nesreče so neprevidni pešci, ki sestopijo z avtobusa in prečkajo cesto na mestih, kjer to ni dovoljeno.

18prometne_nesrece_foto_Mankica_Kranjec
Pešci morajo biti na Zaloški cesti ob Kliničnem centru še posebej previdni. Foto: Mankica Kranjec

Druga težava pa je kolesarska steza, ki je speljana med voziščem in prostorom, na katerem na avtobusni postaji ustavljajo mestni avtobusi. Ker mora avtobus pri zavijanju na postajo prečkati kolesarsko stezo, so na tem mestu kolesarji še posebej ogroženi. Policisti tako svetujejo veliko previdnost tako kolesarjev kot voznikov za njimi.

17prometne_nesrece_foto_Mankica_Kranjec
Za kolesarje je še posebej nevarna kolesarska steza med voziščem in avtobusnim postajališčem. Foto: Mankica Kranjec
zaloska
Dve nevarni točki na Zaloški ob Kliničnem centru: prehod za pešce in kolesarska steza, ki poteka med voziščem in avtobusnim postajališčem. Foto: Google Earth

Zaloška cesta – obvoznica

Nekaj kilometrov naprej po Zaloški je problematično še eno križišče. Gre za semaforizirano križišče tik za obvoznico v smeri proti Zalogu, kjer se je med letoma 2008 in 2014 zgodilo 20 prometnih nesreč. 19 prometnih nesreč se je končalo z lažjimi telesnimi poškodbami, medtem ko se je na tem mestu zgodila tudi ena nesreča s hudimi telesnimi poškodbami.


Problematičen je odsek, kjer je bilo po načrtih predvideno, da bo šla dvopasovna cesta s Fužin čez križišče naravnost do cerkve v Zalogu, toda trenutno stanje je drugačno. Cesta se iz dveh pasov združi v enega, to pa večkrat povzroči prometne nesreče avtomobilov, ki se z dveh pasov vključujejo na en pas, njim pa se pogosto pridružijo tudi vozniki, ki z avtoceste proti Zalogu zavijajo levo. V prometnih konicah zato nastajajo kolone vse do Chengdujske ceste, kar za voznike predstavlja še dodaten problem, ko obtičijo v prometu.

15prometne_nesrece_foto_Mankica_Kranjec
Problematično zoženje cestišča za obvoznico. Foto: Mankica Kranjec

Poleg zoženja cestišča problem na tej točki predstavlja tudi avtobusna postaja za obvoznico, kjer pešci nepravilno prečkajo cesto. Najpogosteje tik pred ali za avtobusom in ne čez prehod za pešce, ki je le nekaj metrov naprej. V takšnih primerih jih je zelo težko videti, zato policisti opozarjajo, da morajo biti vozniki še posebej previdni, pešce pa pozivajo, da cesto prečkajo na označenih prehodih.

14prometne_nesrece_foto_Mankica_Kranjec
Problematična avtobusna postaja. Foto: Mankica Kranjec

zaloska obvoznica

Kmalu sledijo nevarne točke v Mariboru.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Prometne nesreče

Ugotavljamo, kateri odseki slovenskih cest so najnevarnejši.

17 prispevkov

Zakaj državne ceste propadajo in kako bodo odgovorni izboljšali njihovo varnost

Na 34 nevarnih točkah na državnih cestah se je med letoma 2012 in 2014 zgodilo 296 prometnih nesreč, izmed katerih …

Tema: Prometne nesreče
Članek,

Najbolj nevarne ceste na ptujskem, v Prlekiji in Prekmurju

Nevarni odseki na ptujskem, v Prlekiji in Prekmurju so: Majšperk – Apaški Križ; Rogoznica – Senarska; Spuhlja – Ormož; križišče …

Tema: Prometne nesreče
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno