Koronavirus: ventilatorjev zaenkrat premalo, Slovenija lahko gre po poti Italije

Koliko obolelih z boleznijo Covid-19 lahko oskrbi naš zdravstveni sistem? Izračuni kažejo na resnost razmer v državi.

Pod črto, UKC, foto: Mankica Kranjec

Koliko obolelih z boleznijo Covid-19 lahko oskrbi naš zdravstveni sistem in ali je možno, da bo kapacitet premalo?

Ker uradne inštitucije javnosti ne posredujejo vseh relevantnih podatkov v zvezi z okužbami z novim koronavirusom (SARS-Cov-2), smo na podlagi javno dostopnih podatkov, izjav strokovnjakov in ocen o okuženosti prebivalcev izračune naredili pri Pod črto. Ti kažejo, da se Slovenija hitro bliža kritičnim razmeram v zdravstvu.

Kako smo prišli do tega zaključka? Poglejmo izračune:

Prvo vprašanje je število okuženih, ki bodo potrebovali zdravstveno oskrbo na intenzivni negi oziroma zdravljenje z ventilatorjem. Podatki, ki smo jih pridobili od dr. Andreja Trampuža, vodje infekcijskega oddelka v bolnišnici Charité v Berlinu, so sledeči:

–          pet odstotkov obolelih, ki kažejo kakršne koli simptome bolezni Covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, bo potrebovalo intenzivno nego,

–          izmed tistih na intenzivni negi jih bo okoli 90 odstotkov potrebovalo predihavanje z ventilatorjem.

To torej pomeni, da bo ventilacijo potrebovalo okoli 4,5 odstotka vseh obolelih s koronavirusom, ki kažejo simptome bolezni Covid-19.

Ta izračun smo preverili še pri dr. Bojani Beović z ljubljanskega kliničnega centra, ki v okviru kriznega štaba vodi strokovno skupino za boj z novim koronavirusom. Tudi ona ocenjuje, da naj bi ventilator potrebovalo okoli štiri odstotke vseh tistih, ki kažejo simptome bolezni Covid-19.

V kolikor vemo, koliko je obolelih v državi, lahko torej izračunamo, koliko posameznikov bo potrebovalo ventilacijo in ali imamo dovolj zdravstvenih kapacitet za njihovo oskrbo.

Toda: koliko prebivalcev Slovenije je trenutno okuženih s koronavirusom, ne ve nihče. Zato smo na podlagi zapisov v medijih in več strokovnjakov pri Pod črto že včeraj poskušali oceniti to številko.

Danes do 14. ure je bilo z  novim koronavirusom okuženih 383 posameznikov. A kot smo pojasnili že včeraj, je dejansko okuženih precej več.

Po najbolj pesimistični oceni, ki najverjetneje precej precenjuje število okuženih z novim koronavirusom, je danes okuženih okoli 21.000 prebivalcev Slovenije.

Ta pesimistična ocena temelji na številu uradno potrjenih primerov okužbe s koronavirusom od 14. marca do danes ob predpostavki, da je šlo pri vseh potrjenih primerih za hudo bolne posameznike, ki so bili sprejeti na bolnišnično zdravljenje. Število hudo bolnih pozameznikov se nato množi s faktorjem sto in na ta način pridemo do števila trenutno okuženih z novim koronavirusom ob predpostavki, da država ni uvedla nikakršnih omejevalnih ukrepov za širjenje okužbe

(Bolj podrobno metodološko pojasnilo si preberite v našem včerajšnjem članku. Včeraj je bilo po tej metodologiji v Sloveniji okuženih 17.000 posameznikov)

Izmed teh 21.000 okuženih jih bo na podlagi zadnjih znanstvenih dognanj o bolezni Covid-19 to bolezen brez vsakršnih simptomov prebolela okoli tretjina vseh okuženih. Torej nam ostane 14.000 obolelih, pri katerih se bodo pokazali simptomi bolezni Covid-19.

Izmed teh 14.000 obolelih bi po podatkih dr. Trampuža in dr. Beović ventilacijo potrebovalo med 4 in 4,5 odstotka bolnikov. Vzemimo srednjo vrednost, torej 4,25 odstotka. Ventilator bi po najbolj pesimistični oceni potrebovalo 595 trenutno okuženih z novim koronavirusom.

Ta najbolj pesimističen scenarij ni zelo verjeten, saj ob posameznikih z resnimi znaki okužbe testiramo tudi zdravstvene delavce in oskrbovance domov za starejše, ki ne kažejo hudih znakov okužbe z novim koronavirusom. Zaradi tega vsi, ki so potrjeno okuženi z novim koronavirusom, niso hudo bolni, temveč lahko imajo le blažje simptome ali celo (še) nimajo simptomov.

Za natančnejšo oceno okužb je treba torej vedeti, koliko izmed testiranih na okužbo z novim koronavirusom je bilo hudo bolnih. Na ta podatek lahko sklepamo iz števila hospitaliziranih bolnikov.

Po podatkih dr. Beović je v Sloveniji zaradi okužbe z novim koronavirusom hospitaliziranih okoli 60 bolnikov. V kolikor to številko množimo s 100, dobimo 6000 okuženih bolnikov na današnji dan.

Glede na to, da simptome bolezni Covid-19 razvijeta dve tretjini okuženih, bo za boleznijo torej obolelo 4000 posameznikov. Izmed teh 4000 posameznikov bo ventilator potrebovalo 170 trenutno okuženih posameznikov.

Tudi ta ocena bi lahko bila precenjena, in sicer iz dveh razlogov:

Prvi je ta, da se je v Sloveniji virus širil drugače kot v nekaterih večjih državah. To je že včeraj za Pod črto pojasnil dr. Alojz Ihan z inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete. V večjih državah nastane veliko žarišč okužbe in virus se nato iz teh žarišč relativno hitro širi po celotni državi. V Sloveniji pa smo, kot gre sklepati iz podatkov, že na začetku izbruha bolezni uspešno identificirali tri glavna žarišča širjenja virusa, nato pa takoj pričeli z omejevanjem okužb. Zaradi tega bi se lahko okužba s koronavirusom vsaj na začetku pri nas širila počasneje kot v večjih evropskih državah.

Drugi razlog pa je relativno hitro uvajanje ukrepov, kot so prekinitve stikov med ljudmi. Ti ukrepi bi lahko dodatno upočasnili širjenje virusa. A trenutno je še nemogoče oceniti, kako uspešni so bili ukrepi, je povedal dr. Ihan.

Poglejmo zato še optimistično oceno okuženih z novim koronavirusom, ki jo je v javnosti izrekel zdravstveni minister dr. Tomaž Gantar. Izjavil je, da je okuženih vsaj petkrat več od uradno potrjenih primerov.

Uradno potrjenih primerov okužbe je danes torej 383. Petkratnik tega števila znaša okoli 1915 okuženih. Izmed teh bo po projekciji simptome bolezni razvilo 1283 bolnikov, ventilator pa bo potrebovalo 55 izmed trenutno okuženih z novim koronavirusom.

Če torej ponovimo:

–          Po najbolj pesimističnem scenariju, ki ni zelo verjeten, bo ventilator potrebovalo 595 trenutno okuženih posameznikov.

–          Po pesimističnem scenariju bo ventilator potrebovalo 170 trenutno okuženih posameznikov.

–          Po optimističnem scenariju bo ventilator potrebovalo 55 trenutno okuženih posameznikov.

Ob tem naj opozorimo, da so vsi izračuni približni in narejeni na podlagi trenutno dostopnih podatkov o širjenju novega koronavirusa. Prav tako naj še enkrat povemo, da so to ocene glede na predvideno število okuženih na današnji dan. Dodatne okužbe v prihodnjih dneh pa bodo seveda še povečale potrebo po ventilatorjih.

Kolikšne so kapacitete slovenskega zdravstvenega sistema glede na pričakovano število težko obolelih z boleznijo Covid-19?

Ministrstvo za zdravje smo prosili za uradne podatke o razpoložljivih ventilatorjih, a odgovora še nismo dobili. Edini podatek, ki ga imamo na voljo, je izjava zdravstvenega ministra Gantarja s 13. marca. Takrat je povedal, da ima slovenski zdravstveni sistem na voljo 168 ventilatorjev, od tega jih je za potrebe zdravljenja bolnikov z boleznijo Covid-19 prostih le 20 ali 30.

Primerjava ocene okuženih s prostimi ventilatorji nam torej ne daje veliko razlogov za optimizem. Bolniki s hudo obliko bolezni Covid-19 po podatkih dr. Trampuža ventilator potrebujejo od enega do treh tednov. Potreba po ventilatorju pri posameznih bolnikih se lahko zavleče tudi na mesec dni, pa je pojasnila dr. Beović.

Na podlagi teh podatkov torej lahko ocenimo, da obstaja precej velika verjetnost, da glede na trenutne kapacitete ventilatorjev za vse bolnike ne bo dovolj – še posebno, če se bo bolezen še dalje širila med prebivalci. Podatki torej kažejo na nujnost ukrepov za zagotavljanje omejevanja stikov med posamezniki.

Glede na ocene bodočega poteka epidemije v Sloveniji dr. Beović predvideva, da bi naš zdravstveni sistem lahko v prihodnjih tednih potreboval še 300 dodatnih ventilatorjev. Nabave so že v teku, koliko ventilatorjev pa bo Slovenija dejansko uspela dobiti, pa še ni jasno.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Koronavirus

Deli zgodbo 2 komentarjaVeč iz teme: Koronavirus

Analiza stanja in ukrepov za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom (SARS-CoV-2).

14 prispevkov

Covid raziskava: občutno znižanje ocene okuženosti v Sloveniji

Po prvotnih ocenah se je do konca aprila z novim koronavirusom okužilo med 40.000 in 80.000 prebivalcev Slovenije, po reviziji …

Tema: Koronavirus
Članek,

Poročilo o raziskavi okuženosti s koronavirusom bo javno v prihodnjih dneh

Ljubljansko medicinsko fakulteto smo vprašali, kdaj bodo objavili podrobnosti o raziskavi okuženosti z novim koronavirusom v Sloveniji. Obljubili so nam, …

Tema: Koronavirus
Članek,

2 komentarja

Silvo Vrhnjak 22. 3. 2020, 07.35

Lahko bi iz Kitajske naročili kakšen ventilator sedaj,ko je tam manj primerov.Ko bo zadeva eskalirala,kot v Italiji bo prepozno.

Miranda Urh 22. 3. 2020, 12.59

Ali se nihče iz nove vladne skupine ne spomni, da imamo na zavodih za zaposlovanje veliko brezposelnih šivilj (npr. Murinih delavk, v vseh domovih za starejše imajo tudi zaposlene šivilje), ki bi lahko šivale maske iz pralnih materialov? Namesto, da kupujemo v tujini (vsaj nekaj) bi dali denar (Koliko bo država dala za to, pa tako še ne vemo pravzaprav, a ne.) delavcem, ki znajo šivati maske in jih ponovno zaposlili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno