Kdo krši pravico do zasebnosti? Objavljamo evidenco postopkov informacijskega pooblaščenca

Oglejte si, koga je informacijski pooblaščenec v zadnjih treh letih kaznoval zaradi nedovoljenega razkritja ali pridobivanja osebnih podatkov državljanov.

IP tabela objava

Varstvo osebnih podatkov je ena najvišjih vrednot naše družbe, saj ga zapoveduje že 38. člen Ustave. Ta  prepoveduje vsako uporabo oziroma zbiranje osebnih podatkov, ki nima zakonske podlage oziroma dovoljenja posameznika, na katerega se podatki nanašajo.

Kljub temu nekateri bodisi pridobivajo in uporabljajo osebne podatke brez dovoljenja, bodisi ne skrbijo za točnost in celovitost podatkov v sicer legalni zbirki. Poleg tajnosti je namreč bistveno tudi, da so podatki na voljo, ko jih potrebujemo, in da so ti točni. Zamislite si morebitne posledice, če bi zdravnik v vašo zdravstveno kartoteko pozabil zapisati, da imate hudo alergijo na nek antibiotik.

Na podlagi prekrškovne evidence informacijskega pooblaščenca, ki smo jo dobili z zahtevo po informaciji javnega značaja, smo že objavili članek o najhujših kršiteljih zasebnosti posameznikov v zadnjih treh letih. Zdaj pa dajemo javnosti v vpogled celotno evidenco prekrškovnih postopkov pooblaščenca, ki so postali pravnomočni med junijem 2011 in majem 2014. Evidenca je dostopna v zavihku podatkovne zbirke.

Evidenca vsebuje dve tabeli: inšpekcijske odločbe in izdane plačilne naloge. Zdaj lahko sami preverite, katera podjetja so kršila zakon o varovanju osebnih podatkov in kakšna kazen jih je doletela.

Pojdi v podatkovne zbirke

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Objava podatkovnih zbirk

Objavljamo vse zbirke podatkov, ki smo jih pridobili tekom našega dela.

23 prispevkov

Podatkovna zbirka: podatki o segrevanju evropskih mest

Objavljamo podatke o dvigu temperatur v evropskih mestih med 20. in 21. stoletjem.

Tema: Objava podatkovnih zbirk
Sporočilo uredništva,

Podatkovna zbirka: objavljamo podatke o jamstveni shemi

Pri Pod črto objavljamo podatke o posojilih in poroštvih v okviru državne jamstvene sheme, ki smo jih pridobili od finančnega …

Tema: Objava podatkovnih zbirk
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno