Januar na Pod črto: Poklicne bolezni in pregled leta 2021

Januarska tema na Pod črto so bile poklicne bolezni. Izdali smo priročnik o sodelovanju z donatorji za NVO in zaključevali s produkcijo naše prve serije podkastov.

Kazenski postopki proti posameznikom z močjo in vplivom v Sloveniji potekajo izredno počasi, že več let opozarjamo pri Pod črto.

Januarja je prišlo do sodnega epiloga v enem izmed primerov proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Janković in njegova sinova so bili oproščeni obtožb glede domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja leta 2004.

Leta 2017 smo v okviru preiskave Sporni posli družine Janković razkrili več policijski ovadb, ki smo jih pridobili z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja.

Kot smo takrat poročali pri Pod črto, je Nacionalni preiskovalni urad leta 2014 tožilstvu posredoval ovadbo, v kateri ljubljanskemu županu očita zatajitev 103.333 evrov finančne obveznosti oziroma utaje davka pri prodaji delnic Mercatorja.

Janković naj bi delnice Mercatorja v svoji lasti konec leta 2004 fiktivno preprodal podjetju Electa inženiring in hkrati to podjetje prek posojilne pogodbe prodal svojima sinovoma. Juretu in Damijanu Jankoviću je ovadba očitala pomoč pri tem kaznivem dejanju.

Celotno temo Sporni posli družine Janković najdete na tej povezavi.

Poklicne bolezni

Pretekli mesec je bil na Pod črto posvečen problematiki poklicnih bolezni.

Delavci in delavke, ki v Sloveniji trpijo zaradi poklicnih bolezni, namreč pogosto sploh ne vedo, da je za njihovo trpljenje kriv poklic, ki so ga opravljali.

Vzrok za to je slab sistem odkrivanja in preprečevanja poklicnih bolezni pri nas, na kar pri Pod črto opozarjamo že leta 2015.

Od takrat je politika nekajkrat poskušala vsaj deloma urediti področje poklicnih bolezni, a se do danes se stanje ni bistveno izboljšalo. Glavna razloga neučinkovitosti ugotavljanja poklicnih obolenj sta zastarela zakonodaja in sistem, ki je zaznamovan z nasprotjem interesov.

Vabljeni k branju in poslušanju:

 

Pregled leta 2021

V preteklem letu, ko smo med drugim praznovali že 7. obletnico delovanja, smo z vašo pomočjo preiskali in objavili mnoge pomembne teme. Pregled najpomembnješih zgodb in sprememb na bolje iz leta 2021 smo za vas pripravili tako v obliki članka kot tudi v avdio formatu.

Pregled leta 2021 najdete na naslednjih povezavah:

 

Priročnik o sodelovanju z donatorji za NVO

Januarja smo izdali priročnik ‘Skupaj za boljšo družbo: sodelovanje, komunikacija in dolgoročna partnerstva z donatorji’.

V priročniku smo predstavili na kakšen način pri Pod črto sodelujemo z našimi donatorji (podjetji in podjetniki).

Priročnik je namenjen posameznikom in organizacijam, ki razmišljajo o sodelovanju z donatorji:

Priročnik je nastal v okviru projekta ‘PODPRI: razvoj inovativnih modelov podporništva in komuniciranja za NVO’, ki ga je podprlo Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019.

 

Nova podkast serija: Lažne realnosti

Januarja smo zaključevali tudi z našim najbolj ambicioznim podkast projektom do sedaj. Prvi dve epizodi iz podkast serije Lažne realnosti sta že dostopni na naši spletni strani in v vaših podkast odjemalcih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pod črto (@podcrto.si)

Fotografije in ilustracije: Metod Bejec,  Animacija: Una Rebić

Finančno poročilo za mesec januar 2022:

Donacije bralk in bralcev: 1.407 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 6.600 EUR (Modra jagoda in 3 neimenovani donatorji)

Stroški dela: 11256,71 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 1.976 EUR

 

Preiskovalno novinarstvo na Pod črto ustvarjamo z vašo podporo. Če želite podpreti naše delo v 2022, nam lahko namenite enkratno donacijo ali pa mesečno donacijo prek storitve PayPal Subscribe. 

Hvala vsem, ki ste z donacijo že podprli delovanje Pod črto v letu 2022.

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno