Inšpektorji snedli besedo: niso kaznovali javnih organov, ki se ne odzivajo na vprašanja javnosti

Inšpektorat za javni sektor je obljubil, da bodo v letu 2015 izvedli nadzor nad javnimi organi, ki se niso odzvali na naša vprašanja glede njihove porabe javnih sredstev. A nadzora niso izvedli.

Izpiski stroškov ministrstva za kmetijstvo
Izpiski stroškov ministrstva za kmetijstvo

Poleti leta 2013 smo na podcrto.si izvedli poskus. Ministrstvom, organom v njihovi sestavi in mestnim občinam smo kot državljan poslali preprosto vprašanje o višini stroškov, namenjenih službenim potem njihovih predstojnikov. Pri tem nas dejanski stroški v resnici niso zanimali. Zanimalo nas je, koliko organov se bo na naše vprašanje odzvalo.

Po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) bi nam moral vsak od skupno 55 naslovnikov posredovati odgovor v 20 delovnih dneh. A želeno informacijo smo dobili od le 33 organov – torej v le 60 odstotkih primerov. Med drugim je naše vprašanje popolnoma ignoriralo pet ministrstev.

Nato smo preverili, ali so nam ustanove, ki nas niso ignorirale, posredovale prave podatke. Zaprosili smo jih za uradne izpiske, iz katerih so razvidni stroški potovanj predstojnikov. Izkazalo se je, da nam je točne in preverljive podatke posredovalo le 21 od 55 organov. Torej manj kot polovica.

Zaradi slabih rezultatov smo poskus ponovili leto dni pozneje. Takrat smo kot testno vprašanje izbrali podatek o stroških novih nakupov in vzdrževanja voznega parka javnih organov. Rezultati so bili nekoliko boljši kot leta 2013: na naše vprašanje sta odgovorili dve tretjini ministrstev, organov v sestavi in mestnih občin.

Ker precej javnih organov ni spoštovalo zakonskih določil o posredovanju informacij javnosti, smo se na inšpektorat za javni sektor (IJS) obrnili z vprašanjem, ali bodo izvedli nadzor nad temi organi in jih ustrezno kaznovali. IJS je namreč pristojen za nadzor vseh javnih organov glede spoštovanja določil ZDIJZ o posredovanju informacij javnega značaja.

Novembra 2014 so nam na IJS obljubili, da bodo v letu 2015 izvedli sistematičen nadzor nad spoštovanjem določil ZDIJZ glede posredovanja informacij na zahtevo javnosti. Toda: ko smo jih januarja letos prosili za rezultate nadzora, so nam sporočili, da tega niso izvedli.

Zakaj ne? »Zaradi nepredvidenih kadrovskih težav, ko je inšpekcija več kot polovico leta delovala le s tremi od petih zaposlenih inšpektorjev (odsotnost zaradi porodniškega in daljšega bolniškega dopusta) ter zaradi številnih prioritetnih nadzorov, letnega načrta dela ni bilo možno realizirati v celoti,« so nam sporočili z ministrstva za javno upravo, pod okrilje katerega spada IJS. Začeli so le inšpekcijski nadzor na ministrstvu za obrambo.

Letos nadzori nad posredovanjem informacij »niso predvideni kot prioritetni«, so še zapisali na IJS. Zato jih bodo opravili, ko bodo prišli na vrsto. Kdaj bo to, ne znajo povedati. Glede na dejstvo, da IJS zdaj že več kot dve leti po naših ugotovitvah ni ukrepal, pa lahko sklepamo, da se bomo še načakali.

IJS je do danes s sankcijo zaključil le en nadzor nad posredovanjem informacij javnega značaja – nad samim sabo. Leta 2013 nam namreč ni odgovoril ne na naše prvo ne na drugo zaprosilo po posredovanju informacij o višini potnih stroškov njihove predstojnice Lidije Apohal Vučković. Inšpektorica Tadeja Savnik Ivanuša je po objavi naših člankov ugotovila nepravilnosti na lastnem inšpektoratu in proti Lidiji Apohal Vučković sprožila prekrškovni postopek. V našem ponovljenem poskusu leta 2014 so se na IJS nato korektno odzvali na naše zaprosilo po informacijah o višini stroškov za njihov vozni park in nam posredovali zahtevane podatke.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 2 komentarjaVeč iz teme: Nadzor nad javnim sektorjem

Kako dobro delujejo javna uprava in državna podjetja, ki jih plačujemo davkoplačevalci oziroma so odgovorni državljanom? Nadzorujemo zaposlovanje, učinkovitost in korupcijo v javnem sektorju.

92 prispevkov

Epizoda 27 – Skrita cena: kolo za 3 evre, oglasi za 22 let

Se sprašujete, zakaj je v Ljubljani vse več oglasov? V tokratni epizodi podkasta vas vabimo na kolesarjenje. Na kolesarski turi …

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

Skrita cena izposoje koles v Ljubljani: oglasni plakati na vsakem koraku

Kako je ljubljanska občina v zameno za sistem BicikeLJ dovolila dodatne oglasne površine v z reklamami zasičenem mestu.

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem
Članek,

2 komentarja

sebastjan 12. 2. 2016, 15.19

Vprašanje je, kdo nadzoruje nadzurojoče. Vsak šef ima svojega šefa. Še inšpektorata ima verjetno šefa ministra, minister premiera.

Postavite vprašanje ministru ali razmišlja o odstopu direktorja inšpektorata, ker moda ne opravlja zadosti dobro svoje funkcije.

BOTA112 13. 2. 2016, 23.26

Nadzor na Ministrstvu za obrambo, ki so ga začeli v začetku leta 2015, na podlagi neizpodbitnih dokazov o večkratnih kršitvah - molk organa, s sumom naklepnega kratenja pravic več delavcev in s tem povezanega materialnega oškodovanja, do danes še niso zaključili!
V kolikor je razlog premajhno število inšpektorjev, potem je za stanje objektivno odgovoren minister Koprivnikar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno