Inšpektorji napovedujejo javno objavo imen gostiln, ki so jih kaznovali zaradi slabe higiene

Inšpektorji za varno hrano bodo januarja poimensko razkrili gostilne, v katerih so letos odkrili slabe higienske razmere. Te razmere so ugotovili v več sto gostilnah, 24 pa so jih celo začasno zaprli.

paradizniki
Foto: Tim Sheerman-Chase

Inšpektorji za varno hrano so letos že pregledali 1436 gostiln in ostalih lokalov s prehrano, delež gostiln brez ugotovljenih nepravilnosti pa je znašal le 40,7 odstotka. Pri kar 851 so inšpektorji odkrili nepravilnosti, najpogosteje zaradi slabe higiene v prostorih obratov. Štiriindvajset so jih zaradi tega celo začasno zaprli.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je te rezultate objavila 4. decembra letos. Ni pa poimensko navedla gostiln, v katerih so inšpektorji ugotovili nepravilnosti.

gostilne pregledane
Objavljeni rezultati pregledov. Vir: UVHVVR

Za imena gostiln smo na podlagi določil zakona o dostopu do informacij javnega značaja upravo za varno hrano zaprosili že prejšnji teden. V ponedeljek pa so »zaradi velikega zanimanja javnosti« na upravi napovedali javno objavo imen vseh gostiln in lokalov, v katerih so inšpektorji ugotovili kršitve.

Imena bo uprava objavila predvidoma v prvem tednu januarja. Med božično-novoletnimi prazniki namreč inšpektorji še bolj poostreno nadzirajo higiensko ustreznost gostiln v Sloveniji. Januarja bodo tako na voljo celotni rezultati letošnjih pregledov.

Imena gostiln bomo takoj po javni objavi objavili tudi na portalu podcrto.si. Za čim lažji pregled jih bomo objavili na interaktivnem zemljevidu.

Na tak način smo prejšnji mesec že objavili vse pekarne, pri katerih so inšpektorji letos ugotovili higienske kršitve. Objavili pa smo tudi analizo, kateri trgovski centri v Sloveniji prodajajo bolj in kateri manj varno hrano. Vabljeni k branju.

Poleg tega na podcrto.si pripravljamo še druge primerjave in razkritja, kdo v Sloveniji ne skrbi dovolj za varnost hrane, ki jo prodaja ali streže. Objavljene bodo v prihodnjih tednih.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 7 komentarjev



Več iz teme: Inšpekcijski vpisniki

Na podlagi vpisnikov inšpekcij sistematično ugotavljamo, katera podjetja in javne službe so najhujši kršitelji slovenske zakonodaje.

37 prispevkov

Electa in Damijan Janković osumljena utaje 244.000 evrov davka

Damijan Janković naj bi kot direktor Electe inženiringa davek utajil s fiktivnim računom in napačnim obračunavanjem davka na dodano vrednost.

Tema: Inšpekcijski vpisniki
Članek,

Na Mali Sevi ob Bužekijanu nasedel tudi Taxgroup bratov Šešok

Taxgroup je leta 2007 ob zloglasni kmetiji Bužekijan na nenavaden način za kar 566.000 evrov kupil 12.700 kvadratnih metrov kmetijskih …

Tema: Inšpekcijski vpisniki
Članek,

7 komentarjev

Jeremija Grand 11. 12. 2014, 10.35

Menim, da gre tudi v tem primeru za pribijanje kršiteljev na srednjeveški pranger in da gre za hudo kršitev človekovih pravic. Slaba higiena v gostiščih prav gotovo ni zločin prve vrste, ni niti uboj ali umor, še posebej ne, če ni bilo zastrupitev in obolenj. Po drugi strani pa nikjer ne piše, da so bili inšpektorji izvedenci 1A s črtico in lahko za kak primer govorimo, da je šlo tudi za maščevanje. Skratka, objavljanje ljudi samo zaradi prekrškov, se mi zdi prej v tem, kako delati v javnosti katoliško zavistno, kot pa spodbujati ljudi (gostince) in jim pomagati, da bodo dobro delovali. Menim pa tudi, da je to objavljanje kršiteljev kot da so zločinci, povsem nemoralno in neetično, tako s strani državnih služb kot medijev in ugleda Slovenije...

Anže Voh Boštic 11. 12. 2014, 12.43

Naj vas spomnim da ima vsak pravico do sodnega varstva - če meni da gre za maščevanje se lahko pritoži na sodišče in to umakne kazen. Inšpekcija lahko objavi le pravnomočne odločbe.
Imamo pa potrošniki tudi pravico vedeti kje jemo. Če lahko nekatere gostilne poskrbijo za ustrezno higieno potem bi lahko tudi druge.

Marko 16. 12. 2014, 12.10

Točno tako, svinjarije se dogajajo že zelo dolgo. Predvsem v lokalih, ki imajo že stalne goste, stalni promet in povrh tega še študentsko hrano.

Je pravi čas, da se pravi obraz obesi na oglasno desko.

Treba je prepucati celo slovenijo ne pa samo politike. Tudi v gospodarstvu nebi škodilo malo več kontrole.

Eva 5. 2. 2015, 11.35

Jeremija Grand, pravite, da slaba higiena ni hud prekršek, ni uboj, če ni bilo zastrupitev. Torej, do sedaj jih ni bilo, vendar mora najprej nekdo umreti ali se hudo zastrupiti, da bi podpirali javno objavo kršiteljev?
Menim, da je objava vseh gostincev na mestu, potrošniki imamo pravico vedeti kam hodimo na kosilo. Tudi objava tistih, ki imajo vse poštimano se mi ne zdi napačna, saj tako javnost ve, da delujejo po pravilih.
Če gostinci ne želijo priti na "rdeči seznam" se bodo morali pač malce bolj potruditi.

Franjo Horvat 12. 12. 2014, 11.41

Na Vašem portalu je kar nekaj koristnih informacij. Vedno pričakujemo “sveže” ugotovitve inšpekcij in smo presenečeni, da je na seznamu čista, urejena in sodobna pekarnica družbe ZOGAJ d.o.o., Resllova ulica 12, 8000 Novo mesto. Preprosto, kot stranke nismo mogli verjeti, da je naša pekarnica na seznamu “okuženih” in “umazanih”. Po pazljivem branju smo ugotovili, da ste dne 10.12.2014 objavili 20 mesecev staro inšpekcijsko odločbo z dne 12.4.2013!!!!! Ugotovljene nepravilnosti s katerimi smo kot stranke bili seznanjeni je družba takoj odpravila in inšpekcije, ki jih redno obiskujejo, na veselje nas - njihovih strank, nepravilnostih ne ugotavljajo.

Lep pozdrav in veliko uspeha pri nadaljnjem delu.

Marko 16. 12. 2014, 12.05

Glejte, človek gre v gostilno zato, da plača storitev za katero pričakuje, da je na nekem nivoju standardu ne pa kot doma.

Sem povsem za objavo iz osebnih izkušenj.
V lokalu, kjer sem delal več nikoli nebi plačal hrane. Od mišjih kakcov na moki, plesnivega mletega mesa, zavretih omak, dostava hrane v istem avtu, kot smeti... in to nekdo, ki je en izmed večjih in dlje časa v mestu.

Ne hvala!
Šparajo pri delavcih, pri študentih in še pri hrani, samo majo dobre trike, da vse to skrijejo, za finiš te pa pokasirajo.

Jaz take svinjarije še doma nimam, kot je tam.

Lp

helena bolčina 8. 2. 2015, 00.43

K AJ PA KRUH-PREDVSEM PREVOZ,BI MORALI KONTROLIRATI.NEKATERE PEKARNE IMAJO TAKE ZABOJE,DA TI OBRNE ŽELODEC,KAJ ŠELE,DA BI JEDEL KRUH IZ NJIH.OSEBNA HIGIJENA ,JE NA ZELO NIZKI RAVNI TAKO PO PODRAJALNAH KOT VGOSTILNAH.MNOGI ŠE NE VEDO ,DA JE POTREBNO ROKE UMITI,KO PRIDEŠ IZ STRANIŠČA.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno