Februar na Pod črto: Nova podkast serija Lažne realnosti

Februarja smo objavili našo prvo preiskovalno podkast serijo v štirih delih. V njej smo se skupaj spustili v svet lažnih realnosti.

Ilustracija na skodelici: Polona Pačnik, Oblikovanje vizualije: Metod Blejec

Februar je bil na Pod črto mesec podkasta. Objavili smo namreč svojo prvo preiskovalno podkast serijo v več delih.

Najprej bi se radi zahvalili vsem, ki ste nove epizode podkasta že poslušali, jih priporočili svojim prijateljem in sledilcem na družabnih omrežjih ter se nam oglasili z odzivi. Hvala tudi vsem, ki ste februarja podprli naše delo z donacijo.

Objavili smo štiri epizode v seriji Lažne realnosti.

Če še niste, vas vabimo k poslušanju serije prek naše spletne strani ali v vašem najljubšem odjemalcu podkastov.

Fotografija in oblikovanje: Metod Blejec

V prvi epizodi spoznamo Fletcherja Barnesa s Floride, ki nekega dne ugotovi, da ima na Facebooku svojega dvojnika. No, ne samo tam – tudi na Twitterju. O tem ga prek Instagrama obvesti nekdo iz Slovenije. Ugotovimo, da je tematika lažnih oiroma neavtentičnih profilov na Twitterju še kako aktualna tudi v kontekstu Slovenije.

V drugi epizodi se spustimo še globlje po spirali lažnih realnosti, v kateri je lahko napaden prav vsak. Ti napadi pogosto ne ostanejo samo v obliki žaljivih ali sovražnih tvitov temveč se prelivajo tudi v realna življenja.

V tretji epizodi se znajdemo na Poljskem. Tam je ekipa preiskovalnih novinarjev razkrila delovanje ene izmed farm trolov. V epizodi govorimo z avtorji preiskave in med drugim izvemo, da troli za vikend ne delajo.

V četrti, zaključni, epizodi, nas pot zanese tudi v Srbijo, kjer se med drugim seznamimo z več kot 8.000 boti, ki že več let tvitajo v podporo predsedniku Aleksandru Vučiću in njegovi stranki. Skušamo pa najti tudi odgovore na vprašanja, kaj so o tej mreži ugotovili pri Internetnem observatoriju na Stanfordu ter kaj nam to pove o neavtentičnih profilih v mreži Twitter profilov v Sloveniji.

Preiskovalno novinarstvo na Pod črto nastaja z vašo podporo. Tudi podkast serija ne bi mogla nastati brez nje. Če želite podpreti naše delo v 2022, nam lahko namenite enkratno donacijo ali pa mesečno donacijo prek storitve PayPal Subscribe.

Podkast serija je nastajala med januarjem 2021 in februarjem 2022 ter temelji na preiskavi o astroturfingu na Pod črto. Podkast epizode sta pripravljala in vodila Lenart J. in Taja Topolovec. Izvršna producentka Pod črto podkasta je Taja Topolovec.

Vendar pa naša prva podkast serija ne bi nastala brez cele vrste sodelujočih.

Za sodelovanje pri nastanku podkast serije Lažne realnosti se zahvalujemo celotni Pod črto ekipi (Nini Hlebec, Ani Gabrovec, Metodu Blejcu, Uni Rebić in Milanu Frasu), avtorju Pod črto preiskave o astroturfingu Anžetu Voh Bošticu, ekipi Radia Študent (vsem, ki ste našim sogovornikom posodili glasove, tonskemu mojstru Samu Pavlici – Linču in Žigi Rusu za organizacijo in vodenje snemanja), ekipi Danes je nov dan, igralki Maruši Majer, uporabnici profila Objave iz kleti, vsem našim sogovornicam in sogovornikom ter, nikakor ne nazadnje, Susanne Reber, ki je z nami delila svoje izkušnje in nasvete na področju produkcije preiskovalnega podkasta.

Nastanek podkast serije so podprli pri Mreži evropskih fundacij – iniciativa Civitates in Veleposlaništvu ZDA v Sloveniji (v okviru programa NGO Small Grants).

Priprava podkast serije seveda ne bi bila mogoča brez podpore vseh vas, ki z donacijo podpirate Pod črto.

Vse epizode v seriji Lažne realnosti:

Fotografija in oblikovanje: Metod Blejec

Deljenje znanj z neprofitnimi organizacijami

V februarju smo izvedli prvo svetovanje o delu o fundraisingu za eno izmed slovenskih nevladnih organizacij. Svetovanje v zameno za podporo poljubni organizaciji, ki skrbi za humanitarno pomoč prebivalkam in prebivalcem Ukrajine, smo izvedli ob izdaji našega priročnika Skupaj za boljšo družbo: sodelovanje, komunikacija in dolgoročna partnerstva z donatorji.

Zahvala Anžetu za sodelovanje

Kot smo napovedali v lanskem septembrskem poročilu o našem delu, je naš preiskovalni novinar in nekdanji urednik Anže Voh Boštic po sedmih letih ustvarjanja Pod črto v sredini februarja 2022 zapustil organizacijo. Odločitev o zaključku sodelovanja je sprejel iz osebnih razlogov.

Poleti leta 2021 je vse svoje ustanoviteljske pravice prenesel na soustanoviteljico Tajo Topolovec, ki vodi Pod črto kot direktorica in odgovorna urednica. V organizaciji pa je ostal do letošnjega februarja zaposlen kot preiskovalni novinar in vodja preiskav.

Anže Voh Boštic in Taja Topolovec sta ustanovila Pod črto leta 2014 in ga skoraj sedem let razvijala skupaj – od ideje do medija, ki ga spremljate danes.

Anžetu se zahvaljujemo za vse, kar je v skoraj sedmih letih vložil v razvoj Pod črto, in za vse preiskovalne projekte, ki smo jih v tem času skupaj objavili. Želimo mu vse dobro pri naslednjih podvigih.

Donacije, projektna sredstva in stroški dela v februarju

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas v februarju 2022 podprli z donacijo. Bralke in bralci ste nas podprli v skupni višini 1.611,02 evra. Prav tako ste naše delo podprli podjetja in podjetniki. Ta mesec se za podporo zahvaljujemo Modri jagodi, Trokotu in donatorju, ki želi ostati neimenovan. (Podatke o vseh do sedaj prejetih donacijah in naših donatorjih najdete na strani Projekt podpirate.)

Finančno poročilo za februar 2022

Donacije bralk in bralcev: 1.611,02 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 20.350 EUR (Modra jagoda, Trokot in en neimenovani donator)

Projektna sredstva: 74.855,19 EUR (vključuje prejeta nakazila za projekte, ki jih sofinancirajo Mreža evropskih fundacij – iniciativa Civitates, Evropska komisija in veleposlaništvo ZDA)

Stroški dela: 10.632,72 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 1.305,98 EUR

Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto v letu 2022!

 

P.S.: Če želite tudi vi svojo skodelico s Klarkom – skodelico pošljemo kot darilo vsem, ki podprete naše delovanje v 2022 z mesečno donacijo v višini 10 evrov ali enkratno donacijo v višini 70 evrov – se nam oglasite na info@podcrto.si, da se dogovorimo, kam naslovimo pošiljko.

 

 

 

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno