EU Sloveniji odmrznila črpanje 178 milijonov sredstev, pod vprašajem še 600 milijonov

Evropska unija je sprostila črpanje 178 milijonov kohezijskih sredstev. Julija smo razkrili, da je EU izplačila zamrznila zaradi goljufij. A Sloveniji še grozi izguba več sto milijonov evrov evropskega denarja zaradi ležernosti pri pripravi projektov za porabo sredstev.

Evropska unija je Sloveniji sprostila črpanje 178 milijonov kohezijskih sredstev. Julija smo razkrili, da je EU že maja letos izplačila zamrznila zaradi prevelikega števila goljufij pri porabi sredstev.

5230669605_f4b12a1d7e_b
Foto: Eoghan OLionnain

Evropska unija je maja zaradi prevelikega odstotka goljufij in drugih nepravilnosti zamrznila črpanje sredstev iz operativnega programa razvoj prometne in okoljske infrastrukture ter operativnega programa regionalnega razvoja. Črpanje 77 milijonov iz prvega programa je sprostila prejšnji mesec, 178 milijonov evrov iz drugega pa 20. septembra.

Za sprostitev črpanja je morala Slovenija Bruslju predložiti načrt za izboljšanje nadzora nad porabo sredstev.

Več o ozadju zamrznitve sredstev EU si preberite v člankih EU Sloveniji zaradi goljufij ustavila izplačilo 242 milijonov evrov in EU Sloveniji sprostila izplačilo 77 milijonov, 165 še zamrznjenih.

Štirje meseci za 600 milijonov sredstev

Medtem pa se nadaljuje dirka za porabo ostalih evropskih sredstev, ki so Sloveniji na voljo. Naša država mora namreč po pravilih EU do konca tega leta skleniti pogodbe z izvajalci del oziroma storitev za vseh 4,10 milijarde sredstev, ki so nam bila dodeljena v finančni perspektivi 2007-2013, do 30. avgusta letos (zadnji dostopen podatek) pa je podpisala le za 3,49 milijarde evrov pogodb.Tako je vprašljivih še za dobrih 600 milijonov evrov sredstev.

Tridesetega junija letos je bilo nepodpisanih pogodb za 900 milijonov evrov, od tega projektov za porabo 200 milijonov evrov takrat sploh še niso pripravili. Projekti za porabo teh sredstev so glede na podatke, ki nam jih je posredovalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), že pripravljeni.

Glavni razlog za zdajšnje hitenje je ležernost naše birokracije v prejšnjih letih. Kot je julija za podcrto.si pojasnila Monika Kirbiš Rojs, državna sekretarka na MGRT, so birokrati v preteklih letih preveč odlašali s pripravo predvsem večjih infrastrukturnih projektov, ki bi jih lahko financirali skladi EU.

Četudi Sloveniji uspe podpisati podogbe za porabo vseh evropskih sredstev, pa se strokovnjaki bojijo napak zaradi hitenja. V tem primeru bi morali dobljena sredstva vračati.

Več o ozadju težav s črpanjem sredstev EU si preberite v članku Zaradi ležerne birokracije nam grozi izguba več sto milijonov evropskih sredstev.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Evropska sredstva

Nadzorujemo pravilnost in smotrnost porabe milijonov evrov, ki jih Slovenija dobiva iz evropskega proračuna.

47 prispevkov

Hišne preiskave v RC Savinja: že šesti razvojni center s sumom goljufij

Policisti so včeraj hišne preiskave v razvojnem centru Savinja Žalec opravili zaradi suma goljufije s sredstvi EU. Pri Pod črto …

Tema: Evropska sredstva, Kriminal
Članek,

Epizoda 24: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih

Lažne študije, prebarvani stroji, goljufije in druge nepravilnosti v razvojnih centrih, ki bi morali postati gonilo tehnološkega napredka v Sloveniji.

Tema: Evropska sredstva, Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno