Z vašo pomočjo je mogoče: Berite. Delite. Podprite Pod črto.

Pod črto je neodvisen in neprofiten medijski projekt, ki smo ga z željo po pripravi poglobljenih novinarskih zgodb, ki so usmerjene v spremembe, ustanovili septembra 2014. Vaša podpora našemu delu je že ves čas neprecenljiva. Preberite, kaj vse pripravljamo za vas v naslednjem mesecu.

Spremembe se v družbi nikoli ne zgodijo hitro in same od sebe.

Avtorji Pod črto smo si zato kot vodilo pri našem delu zadali, da moč preiskovalnega novinarstva sistematično usmerjamo v izboljšanje družbe, v kateri živimo. Svoje delo usmerjamo predvsem v razkritja nepravilnosti, zlorab in nedelovanja sistema.

 Naš cilj ni le objava poglobljenih zgodb o temah, ki jih preiskujemo, in dajanje preverjenih informacij javnosti, temveč predvsem doseganje sprememb skozi ustvarjanje pritiska na odgovorne.

PodCrto_Design_Podpri_Cam3_Web–Image_960x660_Icons

Ker smo neodvisen in neprofiten projekt, je podpora vas, bralcev, že od vsega začetka ključna. Vaša podpora v obliki donacij nam omogoča izvedbo večmesečnega preiskovalnega novinarskega dela, na podlagi katerega pripravljamo teme, ki so usmerjene v spremembe na bolje.  S podporo omogočate tudi, da so objave na naši spletni strani prosto dostopne vsem.

  1. Že prejemate sobotne zgodbe s Pod črto? Naročite jih enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik, tako ne bo šlo nič pomembnega mimo vas:
  2. Pomagajte nam doseči nove bralce in delite naše zgodbe na Facebooku in Twitterju.
  3. Vaša podpora omogoča naše delo. Podprite Pod črto z donacijo: https://podcrto.si/podpri/

 

K čemu ste s podporo bralci že pripomogli?

Dobro leto dni po naši analizi sistematičnega nezakonitega izkoriščanja več kot 200 honorarnih sodelavcev na RTV Slovenija, ki morajo za nižje plačilo in pod slabšimi pogoji opravljati enako delo kot njihovi redno zaposleni kolegi, je javni zavod te sodelavce pričel zaposlovati, smo poročali januarja.

Že ves čas svojega delovanja opozarjamo na slab nadzor nad porabo evropskih sredstev, ki omogoča sklepanje nezakonitih aneksov h gradbenim pogodbam, prirejene razpise za izvedbo del, in celo goljufije. Zaradi tega je evropska komisija Sloveniji zadnjih letih večkrat zamrznila črpanje sredstev. Zdaj pa so po ugotovitvah revizorjev državni organi končno izboljšali nadzor nad porabo sredstev, smo zapisali aprila.

V Sloveniji je po ocenah strokovnjakov le v zadnjih 15 letih za poklicno boleznijo zbolelo 25.000 delavcev. Nekateri so zaradi preglasnega hrupa v proizvodnih halah postali naglušni. Drugi imajo zaradi pretežkega dela okvarjene mišice ali kosti. Tretji so zaradi vdihavanja strupenih hlapov dobil astmo ali še kakšno hujšo bolezen. Odškodnine ni prejel praktično nihče, smo razkrili že lani spomladi. Ministrica je zakonodajne spremembe, ki bi omogočile izplačilo pravičnim odškodnin delavcem, obljubila do konca lanskega leta. To se ni zgodilo. Zdaj jih obljublja do konca junija. Držali jo bomo za besedo.

Več o spremembah na bolje lahko preberete tukaj.

 

Kaj pripravljamo za vas v tem mesecu?

Z načrti smo pričeli že pozimi,  novosti pa smo nato razvijali celo pomlad:

  • v sodelovanju z oblikovalcem Metodom Blejcem in razvojnim podjetjem D.Labs prenavljamo podcrto.si spletno stran, saj smo v zadnjem letu in pol prerasli obstoječo različico,
  • predstavili bomo Pod črto projekt in ekipo v novi dimenziji skozi video-sodelovanje z ekipo EnaBanda,
  • v petek, 27. maja 2016, ob 18.00 v Kreativnem centru Poligon (Tobačna, Ljubljana) organiziramo drugo #OpenData srečanje. Lepo vabljeni.

Zgodbe na Pod črto omogočate bralci z donacijami. Podprite naše delo po svojih zmožnostih.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: O Pod črto

Kaj, kako in zakaj delamo na Pod črto.

51 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Pregled leta 2023: Kaj vse smo preiskali z vašo pomočjo?

Pet novih tem, sodelovanje pri mednarodnih preiskavah in nova sistemska sprememba na bolje.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno