Tožilci preiskujejo policista, povezanega s preiskavo v primeru Tetra

Specializirano državno tožilstvo vodi predkazenski postopek zoper policista, ki je z razkritjem dokumentov, zaseženih v hišni preiskavi, omogočil pregon zoper Dejana Orniga, odkritelja ranljivosti v komunikacijskem sistemu Tetra.

policija3
Foto: Juanma Pérez Rabasco/Flickr

Specializirano državno tožilstvo, ki je pristojno za preiskovanje kaznivih dejanj policistov, preiskuje kazensko ovadbo zoper policista, ki je v hišni preiskavi zasežene dokumente pri odkritelju slabe varnosti sistema Tetra, študentu Dejanu Ornigu, domnevno nezakonito posredoval tretjim osebam in s tem omogočil začetek kazenskega pregona zoper Orniga. S tožilstva so nam ta teden na naše vprašanje, ali že imajo osumljenca, sporočili, da »je osumljeni nakazan.«

Pri Ornigu so policisti zaradi suma vdora v sistem Tetra aprila letos opravili hišno preiskavo in mu med drugim zasegli trdi disk. Spomnimo, marca letos smo na podcrto.si razkrili ugotovitve Orniga, da komunikacija vojaške policije v sistemu Tetra do začetka letošnjega leta ni bila šifrirana, čeprav so bili v vojski po njihovih pojasnilih prepričani, da komunikacija je šifrirana. Nešifrirana komunikacija je omogočala prisluškovanje vojaškim pogovorom, kar bi lahko resno ogrozilo varnost države. Šifriranje pogovorov policije pa je bilo izvedeno tako slabo, da je neznanemu napadalcu konec lanskega leta uspelo vdreti v komunikacijo policije in prisluškovati pogovorom policistov. Slednji za ta vdor krivijo prav Orniga.

Na zaseženem trdem disku so policisti našli posnetek pogovora Ornigovega nekdanjega nadrejenega in sodelavca, ko je Ornig še delal za varnostno službo G4S, d. o. o. Zato so Orniga 8. oktobra povabili, da se v vlogi osumljenca kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja, zglasi na policijski postaji v Kopru.

Posnetek je nastal lansko leto, ko je nadrejeni z lažnimi trditvami želel doseči njegovo odpustitev iz podjetja G4S, je za podcrto.si oktobra letos pojasnil Ornig. Nadrejenega je sicer zaradi šikaniranja ovadil policiji; a ker so Orniga nato premestili na drugo delovno mesto, njegov delodajalec pa na podlagi lažnih trditev nadrejenega proti Ornigu ni ukrepal, Ornig kazenskega pregona zoper nadrejenega ni nadaljeval. Iz prepisa posnetka pogovora, ki nam ga je posredoval Ornig, je razviden skrajno žaljiv odnos Ornigovega neposredno nadrejenega sodelavca do Orniga.

Kaznivo dejanje neupravičenega zvočnega snemanja se preganja na predlog tistega, ki ga je storilec neupravičeno posnel. Policija tako pregona sama od sebe ne more sprožiti. V Ornigovem primeru sta pisno dovoljenje za pregon polciji dala Ornigov nekdanji nadrejeni in njegov sodelavec, ki sta se znašla na posnetku. Ob tem pa ni znano, kdo je kdo je Ornigovega nekdanjega nadrejenega in sodelavca seznanil s posnetki. Te so, kot rečeno, policisti pridobili s hišno preiskavo in jih morajo zato do sodne preiskave varovati kot zaupne. Pooblastila, da bi posnetke posredovali tistim osebam, ki so bile posnete, tako nimajo.

Ornigov zagovornik Janez Stušek je zato v imenu Orniga oktobra letos podal kazensko ovadbo zoper neznano osebo zaradi kaznivega dejanja kršitve tajnosti postopka in zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. V ovadbi je še zapisal: »Glede na to, da sta oba predloga za pregon bila sprejeta in zapisana v zapisnik s strani policista Bojana Jelena, se kot najverjetnejši storilec kaže ravno navedeni policist, še posebej zato, ker ravno navedeni policist vodi policijski del preiskave v primeru TETRA, v zvezi s katerim je tekla policijska preiskava in kjer so bili tudi zavarovani sporni posnetki.«

Kot kaže, je specializirano državno tožilstvo ovadbo vzelo resno. Za podcrto.si je potrdilo, da preiskuje prav enega izmed policistov, zaradi varovanja osebnih podatkov pa njegove identitete (še) ne more izdati.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Dejan Ornig #tetra

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Komunikacijska varnost

Kako varno je naše komuniciranje z drugimi prek spleta, telefona in ostalih komunikacijskih kanalov? Preverjamo varnost različnih oblik komunikacije.

36 prispevkov

Kdo je odgovoren za slabo informacijsko varnost na UKC Ljubljana

UKC Ljubljana je slabo zavaroval podatke o zdravstvenem stanju posameznikov. Pooblaščenec za informacijsko varnost v UKC Ljubljana je nekdanji direktor …

Tema: Komunikacijska varnost
Članek,

Zakaj FURS strankam priporoča uporabo varnostno ranljivih brskalnikov

Finančna uprava je v začetku marca razburila z nasvetom, naj uporabniki Mac in Linux operacijskih sistemov prenehajo posodabljati brskalnik Firefox.

Tema: Komunikacijska varnost
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno