Policisti z vsemi topovi nad študenta, ki je razkril varnostne ranljivosti Tetre

Dejana Orniga policisti po novem preganjajo tudi zaradi neupravičenega zvočnega snemanja. Ornig je svojega nadrejenega posnel, ker je slednji nad njim domnevno izvajal mobing.

Dejan Ornig. Foto: Luka Cjuha, Dnevnik
Dejan Ornig. Foto: Luka Cjuha, Dnevnik

Dejana Orniga policisti po novem preganjajo zaradi neupravičenega zvočnega snemanja. Ornig je svojega nadrejenega posnel, ker je slednji nad njim domnevno izvajal mobing.

Študenta Dejana Orniga, ki je razkril hude varnostne pomanjkljivosti komunikacijskega sistema Tetra, zdaj policija preganja še zaradi kaznivega dejanja neupravičenega zvočnega snemanja.

Ta pregon nima neposredne zveze z Ornigovimi ugotovitvami o ranljivostih Tetre, za katero skrbi prav policija. Spomnimo, marca letos smo na podcrto.si razkrili ugotovitve Orniga, da komunikacija vojaške policije v sistemu Tetra do začetka letošnjega leta ni bila šifrirana, čeprav so bili v vojski po njihovih pojasnilih prepričani, da komunikacija je šifrirana. Nešifrirana komunikacija je omogočala prisluškovanje vojaškim pogovorom, kar bi lahko resno ogrozilo varnost države. Šifriranje pogovorov policije pa je bilo izvedeno tako slabo, da je neznanemu napadalcu konec lanskega leta uspelo vdreti v komunikacijo policije in prisluškovati pogovorom policistov.

Policisti za ta vdor v policijsko omrežje Tetra sumijo prav Orniga. Zato so aprila lani pri njemu izvedli hišno preiskavo in mu med drugim zasegli trdi disk. Na njem so našli tudi posnetek pogovora njegovega nekdanjega nadrejenega in sodelavca, ko je Ornig še delal za varnostno službo G4S, d. o. o. Zato so Orniga 8. oktobra povabili, da se v vlogi osumljenca kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja zglasi na policijski postaji v Kopru.

Posnetek je nastal lansko leto, ko je nadrejeni z lažnimi trditvami želel doseči njegovo odpustitev iz podjetja G4S, je za podcrto.si pojasnil Ornig. Nadrejenega je sicer zaradi šikaniranja ovadil policiji; a ker so Orniga nato premestili na drugo delovno mesto, njegov delodajalec pa na podlagi lažnih trditev nadrejenega proti Ornigu ni ukrepal, Ornig kazenskega pregona nadrejenega ni nadaljeval.

Iz prepisa posnetka pogovora, ki nam ga je posredoval Ornig, je razviden žaljiv odnos njegovega neposredno nadrejenega sodelavca do Orniga. V pogovoru o Ornigu ga sodelavec opiše z besedami »to je taka pederčina«, »idiot« in »čufter«. Njegov neposredno nadrejeni pa glede Orniga med drugim pove, da ga bo zadavil in da je »proklet kreten«.

Kazenski zakonik za kaznivo dejanje neupravičenega zvočnega snemanja predpisuje denarno kazen ali do leta dni zapora. Kaznivo je že samo (prikrito) snemanje pogovora, četudi ga tisti, ki je pogovor posnel, ne predvaja nikomur. A v primerih, ko oseba do dokazov za neko drugo kaznivo dejanje, na primer za mobing, ni mogla priti na drug način kot s prikritim snemanjem, sodišče lahko razsodi v prid obdolžencu, je za podcrto.si pojasnil odvetnik Emil Zakonjšek. Zakonjšek se spomni primera, ko je neka ženska na avtobusni postaji na skrivaj fotografirala moškega, ki jo je zalezoval. Sodišče je v tem primeru odločilo, da ta ženska do dokazov o zalezovanju ni mogla priti na drug način, zato je ni obsodilo za kaznivo dejanje neupravičenega slikovnega snemanja.

Ornigov odvetnik s kazensko ovadbo nad policijo

Kaznivo dejanje neupravičenega zvočnega snemanja se sicer preganja na predlog in ne po uradni dolžnosti policije. To pomeni, da mora policiji predlog za pregon dati oškodovana oseba. Če takega predloga ni, policija domnevnega storilca nima pravice preganjati.

V primeru Orniga sta pisno dovoljenje oziroma predlog za pregon policiji dala tako njegov nekdanji nadrejeni kot njegov sodelavec, ki sta se znašla na posnetku. Predloga za pregon sta bila po Ornigovih zatrdilih napisana identično, kar kaže na to, da jima ju je nekdo narekoval.

Vprašanje pa je tudi, kdo je Ornigovega nekdanjega nadrejenega in sodelavca seznanil s posnetki. Te so, kot rečeno, policisti pridobili s hišno preiskavo in jih morajo zato do sodne preiskave varovati kot zaupne. Pooblastila, da bi posnetke posredovali tistim osebam, ki so bile posnete, nimajo.

Ornigov zagovornik Janez Stušek je zato v imenu Orniga podal kazensko ovadbo zoper neznano osebo zaradi kaznivega dejanja kršitve tajnosti postopka in zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. A v ovadbi je še zapisal: »Glede na to, da sta oba predloga za pregon bila sprejeta in zapisana v zapisnik s strani policista Bojana Jelena, se kot najverjetnejši storilec kaže ravno navedeni policist, še posebej zato, ker ravno navedeni policist vodi policijski del preiskave v primeru TETRA, v zvezi s katerim je tekla policijska preiskava in kjer so bili tudi zavarovani sporni posnetki.«

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 2 komentarjaVeč iz teme: Komunikacijska varnost

Kako varno je naše komuniciranje z drugimi prek spleta, telefona in ostalih komunikacijskih kanalov? Preverjamo varnost različnih oblik komunikacije.

36 prispevkov

Kdo je odgovoren za slabo informacijsko varnost na UKC Ljubljana

UKC Ljubljana je slabo zavaroval podatke o zdravstvenem stanju posameznikov. Pooblaščenec za informacijsko varnost v UKC Ljubljana je nekdanji direktor …

Tema: Komunikacijska varnost
Članek,

Zakaj FURS strankam priporoča uporabo varnostno ranljivih brskalnikov

Finančna uprava je v začetku marca razburila z nasvetom, naj uporabniki Mac in Linux operacijskih sistemov prenehajo posodabljati brskalnik Firefox.

Tema: Komunikacijska varnost
Članek,

2 komentarja

Petra 14. 10. 2015, 20.07

Z vsemi topovi? A z vodnim tudi? :-)

Beno Zidarič 15. 10. 2015, 06.18

V tej zgodbi je razvidna vsa pokvarjenost organov pregona in dokler bo tako ,da bodo policaji bolj pokvarjeni od državljanov bomo tonili še niže.Izkoriščane podatkov iz preiskave je višek pokvarjenosti policije! Tega policista je potrebno takoj odstrabit iz policije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno