Aplikacija: preverite, ali vaš delodajalec plačuje prispevke za socialno varnost

V aplikaciji lahko preverite, katera podjetja v posameznih mesecih svojim zaposlenim prispevkov iz plače niso obračunala v roku. Podatke pridobivamo od Finančne uprave RS.

V spodnjo aplikacijo vpišite ime podjetja ali davčno številko podjetja in kliknite na gumb “Poišči”. Aplikacija bo sporočila, v katerih mesecih je podjetje zamujalo z obračunom prispevkov za socialno varnost svojim zaposlenim. Pozor! Toplo vam priporočamo, da preberete razlago delovanja aplikacije in rezultatov pod aplikacijo.

Kaj je vir podatkov?


Aplikacija črpa podatke s spletne strani finančne uprave. Za razliko od finančne uprave prikazuje neobračunavanje prispevkov od maja 2016 dalje – FURS pa le za predpretekli mesec.

Kako tolmačiti rezultate?

Aplikacija prikazuje tako imenovane nepredlagatelje obračunov prispevkov za pokojninsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje in ostalih prispevkov od plač, kot so navedeni na straneh finančne uprave. Če aplikacija na primer pokaže, da podjetje prispevkov iz plače ni obračunalo za junij 2016, to pomeni, da teh prispevkov podjetje ni obračunalo (in s tem tudi ni plačalo) vsaj do 25. avgusta 2016. Zaradi tega obstaja velika verjetnost, da prispevki zaposlenih v tem mesecu niso bili poravnani.

Ni pa to nujno. Podatki FURS namreč povedo le, katero podjetje prispevkov ni obračunalo (in plačalo) do 25. v mesecu za vsaj enega zaposlenega v podjetju. Mogoče je torej, da podjetje prispevkov ni obračunalo le za del zaposlenih. Možno pa je tudi, da podjetje prispevkov ni obračunalo (in poravnalo) v roku, jih je pa obračunalo (in poravnalo) pozneje. Tega podatka (ali so bili prispevki obračunani oziroma plačani pozneje) FURS žal javno ne objavlja.

Naše delo z donacijami omogočate bralci. Pomagajte nam zbrati sredstva za delovanje za prihodnje leto in nas podprite z donacijo.

Kaj storim, če je na seznamu tudi moj delodajalec?

Točno informacijo, ali oziroma v katerih mesecih vam delodajalec ni poravnal prispevkov, vam lahko na vašo zahtevo brezplačno posreduje finančna uprava. Za podatke lahko zaprosite tako, da natistnete ta obrazec, ga izpolnite in podpišete ter pošljete na finančni urad, ki pokriva vaš kraj prebivališča. Naslovi finačnih uradov so dostopni na tej povezavi. Torej: v kolikor ste v aplikaciji našli  vašega delodajalca, vam toplo priporočamo, da prek obrazca zaprosite za točne podatke o neobračunanih prispevkih in višini neplačanih prispevkov. Informacijo boste od FURS dobili po pošti. Furs vam bo za vsak mesec, za katerega vam delodajalec prispevkov ni plačal v celoti, poslal informacijo, kolikšen delež prispevkov ni bil plačan.

Kaj pa, če mojega delodajalca ni na seznamu?

Četudi vašega delodajalca ni na seznamu, to še ne pomeni, da so vaši prispevki zagotovo plačani. Delodajalec je namreč lahko prispevke obračunal (finančni upravi sporočil, kolikšno višino prispevkov mora plačati), ni pa jih dejansko plačal. Po podatkih FURS vsako leto slabih pet odstotkov delodajalcev, ki odda obračune prispevkov, teh ne poravna v roku. V kolikor sumite, da vam delodajalec prispevkov ne plačuje, sledite navodilom iz zgornjega odstavka in pošljite na finančno upravo zgoraj naveden obrazec.

Če je podjetje obračunalo prispevke, ni pa jih plačalo, ste kot zaposleni sicer v nekoliko boljšem položaju. Furs bo namreč takšno neplačilo prispevkov registriral in sprožil avtomatski rubež delodajalca s ciljem, da od njega izterja plačilo vaših prispevkov.

Kakšne so posledice neobračunavanja/neplačevanja prispevkov zame?

Dejstvo, da vam delodajalec ni obračunal oziroma ni plačal prispevkov, ne vpliva na zdravstveno zavarovanje. Delavec kljub neplačilu ali neobračunu prispevkov ostane zdravstveno zavarovan, kot da bi njegov delodajalec prispevke za zdravstveno zavarovanje plačeval.

Neplačilo pa vpliva na pokojninsko zavarovanje. Pokojninska doba delavcu sicer teče tudi v času, ko delodajalec zanj ne plačuje prispevkov. Neplačevanje prispevkov pa se lahko pozna pri izračunu višine pokojnine.

Po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se višina pokojnine izračuna na podlagi 24 najugodnejših zaporednih koledarskih let delavca – torej tistih 24 zaporednih let, v katerih je imel delavec najvišjo plačo. Kaj pa se zgodi, če delavcu v nekem letu znotraj tega obdobja niso plačani prispevki za pokojnino?

V kolikor so bili v takem letu prispevki plačani vsaj za šest mesecev, potem se v izračun višine pokojnine v tem letu vzame le teh šest mesecev, za katere je delodajalec delavcu prispevke plačal. Ostali meseci pa se »izbrišejo« iz izračuna. To pomeni, da delavec v tem primeru v nobenem pogledu ni oškodovan.

Delavec pa je lahko oškodovan, če mu delodajalec v nekem koledarskem letu prispevke plača za manj kot šest mesecev. V tem primeru se to leto ne upošteva v izračun pokojninske osnove, temveč se preskoči. V kolikor bi imel torej delavec v tem letu visoko plačo, prispevkov pa mu delodajalec ne bi poravnal, se ta visoka plača ne bi štela v izračun višine pokojnine. V izračun bi tako padlo leto, ki je za delavca manj ugodno, ker je bila takrat njegova plača nižja. S tem pa bi torej delodajalec delavca oškodoval pri višini pokojnine.

Kako lahko ukrepam proti delodajalcu, ki mi ne plačuje prispevkov?

Delavec ima v primeru, da mu delodajalec ne plačuje prispevkov, možnost vložiti tožbo na pristojno sodišče, po tem, ko je delodajalca opomnil na izpolnitev obveznosti. V primeru, da delodajalec zanj tri mesece zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni v celoti plačal prispevkov za socialno varnost (in to nesporno izhaja iz potrdil pristojnih organov), lahko delavec tudi izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, vendar mora prej delodajalca pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah obvestiti inšpektorat za delo, so nam pojasnili z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. V primeru odpovedi pogodbe zaradi neplačevanja prispevkov je delavec upravičen do odpravnine, pa so nam pojasnili v svetovalnici za migrante. V kolikor potrebujete podrobnejši nasvet, kaj storiti, če vam delodajalec ne plačuje prispevkov, se lahko po pomoč obrnete na svetovalnico za migrante na brezplačno telefonsko številko 080 14 34 (z nasveti pomagajo vsem delavcem, ne le migrantom).

FURS pa svetuje, da v kolikor delavec ugotovi, da sicer dobiva plačo, a mu delodajalec ne obračunava prispevkov, da o tem obvesti FURS. To lahko stori s podajo prijave.

Aplikacijo je sprogramiral Marko Samastur

PodCrto_Design_Podpri_Cam#4_Banner_960x360_Strap # WebButton

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 6 komentarjevVeč iz teme: Inšpekcijski vpisniki

Na podlagi vpisnikov inšpekcij sistematično ugotavljamo, katera podjetja in javne službe so najhujši kršitelji slovenske zakonodaje.

37 prispevkov

Electa in Damijan Janković osumljena utaje 244.000 evrov davka

Damijan Janković naj bi kot direktor Electe inženiringa davek utajil s fiktivnim računom in napačnim obračunavanjem davka na dodano vrednost.

Tema: Inšpekcijski vpisniki
Članek,

Na Mali Sevi ob Bužekijanu nasedel tudi Taxgroup bratov Šešok

Taxgroup je leta 2007 ob zloglasni kmetiji Bužekijan na nenavaden način za kar 566.000 evrov kupil 12.700 kvadratnih metrov kmetijskih …

Tema: Inšpekcijski vpisniki
Članek,

6 komentarjev

Jast 17. 11. 2016, 16.16

FAKE
Karkoli napišeš je vedno pozitiven dogovor

Taja Topolovec 17. 11. 2016, 16.39

Če prav razumem, ne dobite rezultata, da podjetje / podjetja, ki vas zanimajo, ne plačujejo socialnih prispevkov? To je potemtakem dobra informacija. V bazi so namreč samo podjetja, ki obračunov za plačilo prispevkov niso oddala v zakonskem roku.

Zlatko Hernčič 18. 11. 2016, 09.39

Spoštovani!

aplikacija je morda O.K. ampak Davčna uprava FURS v resnici laže.
(Pre)Težke besede?
Niti ne, saj so v tej državi še kako potrebne težke besede. Vpisal sem davčno števlko podjetja, ki dokazljivo 3 leta ne plačuje nobenih prispevkov za delavce. Več lahko o temi rečemo v zasebni komunikaciji.
Moja zgodba z neplačanimi prispevki ima brado, staro skoraj desetletje....Najprej je šlo za ljubljansko / kočevsko podjetje MOSTOVNA. Uradna, pisna, javna opozorila institucijam si slednje že deset let podajajo kot vroč kostanj.

Muftič 15. 9. 2017, 14.24

Aplikacija zavzema podatke od maja 2016 naprej

Jast 19. 11. 2016, 17.12

Pohvalno.

Kaj je narobe z IREK-21 obrazcem na edavki.durs.si ?
Obstaja razlog, da se v članku svetuje pošiljanje obrazcev po pošti?

Anže Voh Boštic 20. 11. 2016, 11.00

Glede na to da sklepamo da velika večina fizičnih oseb brez dejavnosti ne uporablja edavkov (nima certifikata) smo svetovali, da naj pošljejo obrazec po pošti. Seveda pa lahko to storijo tudi prek edavkov, v kolikor imajo dostop do njih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno