Prirejeni IT razpisi geodetske uprave?

Vedno isti zmagovalec: podjetje Igea javna naročila Gursa že več let pridobiva kot edini ponudnik.

Ljubljana – Več javnih naročil geodetske uprave (Gurs) za informacijske storitve vsebuje zelo omejujoče pogoje za prijavo. Vse je kot edini ponudnik dobilo eno in isto podjetje.

Prvič objavljeno 12. oktobra 2012 v časniku Delo

Typing_computer_screen_reflection
Foto: Matthew Roth (CC BY-SA 3.0)

Gurs je 12. septembra letos objavil razpis za javno naročilo za informacijske storitve z naslovom Nadgradnja servisne prostorske infrastrukture distribucijskega okolja. Dva poznavalca (imeni sta znani uredništvu) sta nas kmalu po objavi opozorila, da razpisni pogoji favorizirajo obstoječega izvajalca IT storitev, podjetje Igea, d. o. o., drugim družbam pa onemogočajo pridobitev posla. Dvanajst dni pozneje je Igea, d. o. o., na javnem razpisu tudi zmagala – s ceno dobrih 90.000 evrov.

Eden izmed pogojev za sodelovanje, ki domnevno omejujejo sodelovanje drugim podjetjem, od potencialnih ponudnikov zahteva, da imajo njihovi zaposleni predhodne večletne delovne izkušnje z informatizacijo zbirnega katastra gospodarske javne infrastrukture, katastra stavb in zemljiškega katastra. Tudi podjetje mora imeti vsaj eno že opravljeno delo na distribucijskem okolju geodetske uprave na ravni celotne države za področja registra prostorskih enot, katastra stavb in zemljiškega katastra, in najmanj eno potrjeno referenco za delujočo spletno informacijsko rešitev, ki uporablja podatke zemljiškega katastra, katastra stavb, registra prostorskih enot, registra nepremičnin, zbirnega katastra gospodarske javne infrastrukture in kartografskih rastrskih slojev.

Po mnenju poznavalcev vseh omenjenih pogojev ne more izpolniti nobeno drugo podjetje kot že obstoječi izvajalec IT nadgradenj na Gurs, torej Igea, d. o. o. Zahteve po referencah namreč implicitno zahtevajo večletno sodelovanje z Gursom. Za komentar smo zaprosili računsko sodišče, kjer posameznih primerov sicer ne morejo komentirati; povedali pa so nam, da je takšno omejevanja konkurence podobno, kot da »nekdo nekemu vrtcu ne bi smel prodajati jabolk, ker točno temu vrtcu jabolk ni prodajal v preteklosti«.

Na nenavadnost javnega naročila kaže tudi zmešnjava z datumi. Rok za izvedbo nadgradnje je 22. novembra letos. Toda podjetje se z oddajo ponudbe za izvedbo del zaveže, da njegova ponudba velja 60 dni od odpiranja ponudb. Ker je Gurs odpiranje ponudb izvedel 24. septembra, se lahko teoretično torej zgodi, da Gurs s podjetjem pogodbo za nadgradnjo sistema podpiše celo po roku izvedbe nadgradnje. »Take nepazljivosti si ne privoščiš, če ni zmagovalec razpisa že vnaprej znan,« meni eden od naših sogovornikov.

Igea vedno edini ponudnik

Oba naša vira sta se tudi strinjala, da je cena 90.000 evrov za zahtevane nadgradnje v razpisu previsoka. Večina nadgradenj je namreč precej osnovnih. Če bi imel Gurs zaposlenega lastnega programerja, bi njegovo delo na nadgradnjah sistema v nekaj tednih davkoplačevalce stalo le nekaj tisoč evrov. Konkurenčna podjetja pa bi lahko, če bi imela za izvedbo nadgradenj čas dva meseca, te menda opravila za okoli 20.000 evrov. Daljši časovni rok in višja cena sta povezana predvsem s tem, da bi moralo novo podjetje sistem najprej spoznati.

Iz javnih evidenc gre sklepati, da so vprašljivi tudi nekateri ostali razpisi Gursa. Aplikacija Supervizor namreč razkriva, da je od leta 2008 do lani Igea zmagala na kar 14 javnih razpisih Gursa, razen na enem je posel dobila kot edini ponudnik. V tem času je s poslovanjem z Gursom zaslužila 2,5 milijona, od leta 2003 do danes pa kar 8,8 milijona. Samo lani je od Gursa dobila 909.000 evrov, kar je okoli polovice njenih prihodkov od poslovanja z državo in 30 odstotkov vseh prihodkov. Pregled zadnjih petih javnih naročil v skupni vrednosti 855.000 evrov, ki jih je Gurs dal podjetju Igea, še pokaže, da imajo vsa podobno omejujoča določila glede zahtevanih referenc ponudnika oziroma zaposlenih.

»Gurs želi resnega izvajalca«

Za komentar opisane prakse podeljevanja razpisov smo povprašali tako Gurs kot podjetje Igea. Na Gursu odgovarjajo, da glede teh razpisov še niso prejeli pritožb. Dodajajo, da razpisni pogoji ne zahtevajo, da morajo potencialni ponudniki reference pridobiti s sodelovanjem z Gursom, saj da nepremičninske evidence uporabljajo tudi nekatera ostala ministrstva in občine. Tako bi se lahko na razpis prijavili tudi ponudniki, ki sodelujejo z zadnjimi. Toda, kot smo neuradno izvedeli, nobeno drugo ministrstvo nepremičninskih evidenc ne uporablja v takšnem obsegu, da bi lahko podjetje, ki sodeluje z ostalimi ministrstvi, pridobilo vse reference, ki jih zahteva Gurs.

Andrej Mesner iz podjetja Igea je za Delo povedal, da so restriktivni razpisni pogoji najverjetneje posledica ugotovitve Gursa, da za nadgradnje sistema potrebuje resnega izvajalca. Dodaja, da so v nekaterih drugih državah razpisni pogoji še strožji. Ponujena cena 90.000 evrov na zadnjem razpisu se mu zdi korektna, predvsem zaradi kratkih izvedbenih rokov, zaradi katerih morajo menda v podjetju za izpolnitev naročila angažirati več ljudi.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Javno naročanje

Javna naročila so v Sloveniji poligon za korupcijo in klientelizem. Ugotavljamo, zakaj.

16 prispevkov

Sporni IT razpisi ministrstva: policija preiskuje že leto dni, protikorupcijska komisija molči

Nenavadne prakse naročanja IT storitev na ministrstvu za delo tudi po letu dni od njihovega razkritja ostajajo brez policijskega epiloga.

Tema: Javno naročanje
Članek,

Absurdna plačna lestvica pri zaposlovanju informatikov stane državo milijone evrov

Ministrstvo za javno upravo je sistemske administratorje za vzdrževanje državnega računalniškega oblaka za 9,3 milijona evrov najelo od zasebnega podjetja, …

Tema: Javno naročanje
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno