Poročilo o delovanju podcrto.si (maj & junij 2015): omogočili ste naše delo do konca leta

Po končani kampanji zbiranja sredstev za naše delovanje aprila letos smo vam obljubili, da bomo delovali vsaj še do junija. V vmesnem času nam je uspelo zbrati dodatna sredstva za naše delo.

PodCrtoBeleynicaSocial

Tisti, ki želijo svoje neetično ali celo nezakonito delovanje skriti pred javnostjo, se nas še ne bodo znebili. V maju in juniju nam je namreč uspelo zbrati okoli 25.000 evrov sredstev, ki bodo zadostovala za delovanje Zavoda Pod črto do konca leta.

Več kot polovico tega zneska predstavljajo sredstva javnega razpisa za sofinanciranje medijskih vsebin, prek katerega je ministrstvo za kulturo Zavodu Pod črto za sofinanciranje projekta Podčrt(an)o dodelilo 14.780 evrov.

Ob tem sta naše delovanje z donacijo ponovno podprli podjetji 3FS in Epilog, podpornikom neodvisnega preiskovalnega novinarstva pa se je pridružilo tudi podjetje Transpak. (Za podporo v obliki donacij se dogovarjamo še z nekaj podjetji. Objavili jih bomo, ko bomo donacije prejeli.)

Pomembno vlogo pri našem nadaljnjem delovanju pa ste odigrali tudi bralci: v maju in juniju ste naše delo podprli s skupno 1600 evrov donacij. Dva bralca, Anže Pečar in Jure Čuhalev, sta nam v posameznem mesecu nakazala več kot 100 evrov (njuni imeni v skladu s kodeksom delovanja podcrto.si zaradi zagotavljanja transparentnosti financiranja javno objavljamo).

Naše delo je s 5.000 dolarji podprla tudi fundacija Shuttleworth. Ker gre za štipendijo, ki je namenjena podpori dela posameznikov, je bila ta nakazana prejemnici Taji Topolovec osebno, zato je ne navajamo med prihodki Zavoda Pod črto.

Celotni prihodki in odhodki Zavoda Pod črto so po različnih postavkah navedeni v spodnji tabeli:

prihodki in stroski maj junij 2015
Za povečavo tabele kliknite na tabelo

V juniju so se pomembne spremembe zgodile tudi pri samem delovanju Zavoda Pod črto. Uradno je kot soustanoviteljica v lastništvo zavoda vstopila Taja Topolovec.

Kar zadeva vsebine, sta maj in junij spet pokazala, da imajo mediji s poglobljenimi prispevki in rednim opozarjanjem na nepravilnosti učinke na delovanje družbe oziroma državnih inštitucij. Po marčevskih razkritjih slabe varnosti komunikacijskega sistema Tetra, ki ga med drugim uporabljata policija in vojaška policija, je direktor policije najprej odredil interni nadzor v policiji, slednji pa je nato ugotovil sistemske pomanjkljivosti pri skrbi za varnost Tetre in odredil odpravo teh pomanjkljivosti.

V maju smo se tudi poglobljeno lotili tematike slabega upravljanja z evropskimi sredstvi. Razkrili smo, da mora zaradi napak pri javnem naročanju 13 slovenskih občin državi vrniti več kot sedem milijonov evropskega denarja za gradnjo širokopasovnih internetnih omrežij.

Opisali smo tudi slab nadzor države nad porabo več kot 100 milijonov evrov za financiranje razvojnih centrov slovenskega gospodarstva. Revizorji so nepravilno porabo denarja ugotovili pri večini razvojnih centrov, odgovorni v dveh pa so si prislužili celo kazenske ovadbe .

V juniju pa smo se  ukvarjali z zdravstveno problematiko. Objavili smo analizo dostopnosti otroških zdravnikov po različnih delih Slovenije in kako pomanjkanje pediatrov vpliva na zdravje otrok.

Posvetili pa smo se tudi problemu poklicnih bolezni v Sloveniji. Sistem odkrivanja in potrjevanja poklicnih bolezni obolele delavce oropa pravice do odškodnine in povračil iz invalidskega zavarovanja. Odgovorni se problema zavedajo že več kot desetletje, a do danes niso ukrepali.

V poletnih mesecih se bomo osredotočili na strategije za delovanje Pod črto v prihodnje in pripravo vsebin za jesen, zato bo rednih objav manj. Ker si bomo vmes vzeli tudi nekaj dopusta, bo naša odzivnost na elektronska sporočila in komentarje slabša, kot je sicer. Želimo vam lepo poletje, s polno paro bomo pričeli nove zgodbe na Pod črto objavljati spet jeseni.

Želite podpreti neodvisno preiskovalno novinarstvo? Namenite nam donacijo.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #poročilo o delovanju #Zavod Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno