Policija zaradi goljufije z evropskimi sredstvi kazensko ovadila Instrumentation Technologies

Zaradi suma goljufij podjetja Instrumentation Technologies je evropska komisija Sloveniji predlani zamrznila črpanje več sto milijonov evropskih sredstev. Policijska preiskava je trajala več kot dve leti.

itech
Borut Pahor je podjetje Instrumentation Technologies, ovadeno zaradi goljufije na škodo Evropske unije, kot predsednik vlade obiskal leta 2010. Na fotografiji z direktorjem podjetja Rokom Uršičem. Foto: Arhivsko spletno mesto predsednika vlade RS/Daniel Novakovič (STA)

Po več kot dveh letih preiskave v okviru predkazenskega postopka so novogoriški kriminalisti pred dvema tednoma na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici zaradi suma goljufije na škodo Evropske unije vložili kazensko ovadbo zoper podjetje Instrumentation Technologies, so za podcrto.si povedali na Policijski upravi (PU) Nova Gorica. Ovadena je tudi ena fizična oseba, povezana s podjetjem.

»Novogoriški kriminalisti so v sklopu dlje časa trajajoče preiskave, ki so jo začeli izvajati na podlagi obvestila Urada RS za nadzor proračuna (ministrstvo za finance), med drugim ugotovili, da je omenjena fizična oseba oškodovala slovenski proračun za 660 tisoč evrov, pri čemer je šlo za finančna sredstva, sofinancirana iz strukturnih skladov EU,« je sporočil tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik.

Zaradi suma goljufije podjetja Instrumentation Technologies in še ene družbe je evropska komisija marca 2013 Sloveniji zamrznila črpanje evropskih sredstev v višini 242 milijonov evrov, smo julija istega leta razkrili na podcrto.si. Jeseni 2013 nam je komisija črpanje sredstev po dodatni reviziji nekaterih projektov, financiranih z evropskimi sredstvi, spet sprostila.

Sum goljufije je urad za nadzor proračuna ugotovil pri izvajanju rednih letnih revizij porabe evropskih sredstev. V podjetju Instrumentation Technologies iz Solkana, ki se ukvarja s proizvodnjo naprav za nadzor in upravljanje snopov pospešenih delcev v pospeševalnikih za primarne delce, naj bi po ugotovitvah revizorjev kupili starejšo opremo od tiste, za katero so dobili izplačanih 660.000 evrov sredstev.

Podjetje bi moralo glede na pogoje koriščenja sredstev EU kupiti opremo, novejšo od leta 2006. Ob ogledu kupljene opreme so revizorji opazili njeno obrabljenost, zato so posumili, da je tablica na opremi, na kateri je kot datum proizvodnje zapisano leto 2009, lažna. Proizvajalec opreme je sume potrdil – po serijskih številkah je ugotovil, da je opremo proizvedel leta 2000. Po mnenju revizorjev je nato dobavitelj opreme slednjo podjetju Instrumentation Technologies prodal po precej višji ceni od tržne. Zato so revizorji posumili v namerno napihovanje cene opreme z namenom prevare.

Odgovorni osebi v podjetju po kazenskem zakoniku zaradi goljufije grozi od tri mesece do osem let zapora.

Za komentar ovadbe smo zaprosili tudi družbo Instrumentation Technologies. »Z zadevo nismo seznanjeni, zato vam v zvezi s tem  žal ne moremo posredovati nobenih informacij. Sicer pa smo v tej zadevi vse relevantne informacije podali že v letu 2013.«

Lani so nam na vprašanja glede suma goljufije predstavniki podjetja odgovorili, da je »žal prišlo do različnih interpretacij o tem, ali je bil nakup izbrane opreme skladen z razpisnimi pogoji«. Po pojasnilih podjetja je razpis zahteval, da je vsa oprema nova, kupljena oprema pa je imela tudi starejše dele, ki jih v podjetju niso potrebovali. A opremo so lahko kupili le kot celoto.

Ta lanska pojasnila podjetja pa ne pojasnijo, kako so se na opremi znašle tablice z lažnim datumom proizvodnje. Podjetje Instrumentation Technologies je sicer državi že vrnilo sporno porabljenih 660.000 evrov sredstev.

Kazenska ovadba novogoriških kriminalistov tožilstvu še krepi dvom v poslovanje podjetja, ki je v preteklosti kar dvakrat dobilo nagrado za najboljša hitro rastoča podjetja Gazela, leta 2008 pa tudi nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne podjetniške dosežke.

Dolgotrajna preiskava

Sum goljufije v primeru podjetja Instrumetation Technologies je urad za nadzor proračuna ugotovil in prijavil policiji leta 2012 pri revidiranju porabe evropskih sredstev v letu 2011. Policijska preiskava je torej trajala vsaj dobri dve leti.

Na vprašanje, zakaj je predkazenski postopek trajal toliko časa – sodna preiskava in nato sojenje bi lahko trajalo še nadaljnjih nekaj let – so nam s PU Nova Gorica odgovorili, da je bil postopek obsežen.

»Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so v okviru preiskovanja tega kaznivega dejanja pregledali poslovno dokumentacijo, saj je bil namen preiskave zbiranje dokazov in razjasnitev okoliščin, ki so povezane s sumom kaznivega dejanja. Med preiskavo je kriminalistična policija sodelovala tudi z drugimi pristojnimi inštitucijami, določene podatke pa so novogoriški kriminalisti pridobili tudi od tujih varnostnih organov in so jih morali med preiskavo dodatno preveriti,« je pojasnil tiskovni predstavnik Dean Božnik.

O nadaljnji usodi postopka zoper Instrumentation Technologies zdaj odloča Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #evropska sredstva

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Evropska sredstva

Nadzorujemo pravilnost in smotrnost porabe milijonov evrov, ki jih Slovenija dobiva iz evropskega proračuna.

47 prispevkov

Hišne preiskave v RC Savinja: že šesti razvojni center s sumom goljufij

Policisti so včeraj hišne preiskave v razvojnem centru Savinja Žalec opravili zaradi suma goljufije s sredstvi EU. Pri Pod črto …

Tema: Evropska sredstva, Kriminal
Članek,

Epizoda 24: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih

Lažne študije, prebarvani stroji, goljufije in druge nepravilnosti v razvojnih centrih, ki bi morali postati gonilo tehnološkega napredka v Sloveniji.

Tema: Evropska sredstva, Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno