Podatkovna zbirka: spol in starost poslancev parlamentov v Evropi

V sodelovanju s projektom EDJNet objavljamo podatkovno zbirko - spol in starost članov 23 parlamentov v Evropi.

Kako raznoliki so parlamenti držav članic evropske gospodarske skupnosti? Pri članu projekta EDJNet, nemškemu Spieglu Online, so izbrskali podatke o spolu in starosti poslancev 23 nacionalnih parlamentov evropskega prostotrgovinskega območja. Te podatke pri Pod črto kot člani projekta EDJNet dajemo na voljo tudi vam, dragi bralci.

Na podcrto.si smo iz podatkov naredili dve analizi – primerjavo spolne in starostne strukture parlamentov.

Analiza spolne strukture razkriva, da je v vseh parlamentih več moških kot žensk. Največji delež žensk je sicer (pričakovano) v nordijskih državah. Najmanjši pa na Madžarskem z le slabimi desetimi odstotki žensk v parlamentu. Slovenija se z 36 odstotki uvršča nekoliko nad povprečje parlamentov, ki znaša 32 odstotkov.

 

Kot so sicer ugotovili pri Spiegel Online, sta na svetu le dve državi, v katerih je več članov parlamenta ženskega kot moškega spola: Ruanda in Bolivija. V Ruandi je delež žensk v parlamentu kar 61-odstoten. Eden izmed vzrokov za to naj bi bil tudi genocid v državi, v katerem so leta 1994 pripadniki ene izmed etničnih skupin v državi pobili precej moških politikov. Politične pozicije so nato v državi pogosto zasedle ženske.

Kar zadeva starostno strukturo v 23 evropskih parlamentih, vključenih v analizo, se povprečje giblje med sredino štiridesetih in sredino petdesetih let. Najmlajše poslance imajo na Nizozemskem, povprečna starost v parlamentu je dobrih 45 let. Najstarejši pa so poslanci v Luksemburgu – povprečen poslanec šteje 53,5 leta. Povprečje v 23 evropskih parlamentih znaša 49,8 leta. Povprečna starost slovenskih poslancev pa je za leto dni višja – 50,8 leta.

Podatki so na voljo v formatu excel in google sheets. Dostopni so tudi v razdelku Podatkovne zbirke

V podatkovnih zbirkah lahko dostopate tudi do ostalih prečiščenih podatkov, ki smo jih na podcrto.si od različnih organov pridobili z zahtevami za dostop do informacij javnega značaja ali z lastno analizo oziroma čiščenjem že objavljenih podatkov.

Podatke iz evidence lahko uporabljate poljubno. Prosimo pa vas, da kot vir podatkov dosledno citirate spletni medij podcrto.si, v kolikor boste podatke oziroma analize, izvedene na podlagi evidence inšpekcije, tudi javno objavili.

V kolikor boste ob brskanju po podatkih našli zanimive trende ali kaj drugega, za kar menite, da bi bilo vredno novinarske obdelave, ne oklevajte: svoje ugotovitve nam posredujte na info@podcrto.si.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #podatkovna zbirka

Deli zgodbo 1 komentarVeč iz teme: Objava podatkovnih zbirk

Objavljamo vse zbirke podatkov, ki smo jih pridobili tekom našega dela.

23 prispevkov

Podatkovna zbirka: podatki o segrevanju evropskih mest

Objavljamo podatke o dvigu temperatur v evropskih mestih med 20. in 21. stoletjem.

Tema: Objava podatkovnih zbirk
Sporočilo uredništva,

Podatkovna zbirka: objavljamo podatke o jamstveni shemi

Pri Pod črto objavljamo podatke o posojilih in poroštvih v okviru državne jamstvene sheme, ki smo jih pridobili od finančnega …

Tema: Objava podatkovnih zbirk
Sporočilo uredništva,

1 komentar

Nino Dvoršak 3. 1. 2018, 16.51

Dober članek.
9/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno