Petrol z evropskimi sredstvi plačeval samega sebe – zdaj mora vrniti 211.000 evrov

Namesto, da bi v skladu z evropskimi pravili Petrol posel vgradnje varčnih svetil sklenil z zunanjim izvajalcem, je denar nakazal podjetju v svoji večinski lasti.

Članek je objavljen tudi na MMC RTV Slovenija

petrol bencinski_servis_nocna
Petrolu se je zalomilo pri vgradnji varčnih svetil na svojih bencinskih servisih. Foto: Petrol

Naš največji prodajalec pogonskih goriv se je leta 2011 odločil, da bo postal bolj ekološki, zato se je lotil obširnega projekta vgradnje okolju prijazne zunanje razsvetljave na bencinskih servisih po Sloveniji ter ob ostalih prostorih družbe. In to z občutnimi sredstvi – končni račun vgradnje je znašal kar 1,35 milijona evrov.

K sreči jim je na pomoč priskočilo takratno ministrstvo za gospodarstvo ter jim dodelilo 212.000 evrov evropskih in slovenskih proračunskih sredstev. A zdaj ministrstvo ves denar terja nazaj.

Razlog? Petrol bi moral glede na evropska pravila pod tržnimi pogoji projekt dodeliti podjetju, v katerem nima lastniškega deleža oziroma je ta manjši od 25 odstotkov. A Petrol je razsvetljavo kupil od družbe, katere večinski lastnik je bil. Tako je denar praktično nakazal samemu sebi.

Petrol podjetje kupil pred dodelitvijo posla

Petrol se je s projektom vgradnje nove razsvetljave prijavil na razpis ministrstva za gospodarstvo za sofinanciranje projektov za povečanje učinkovitosti rabe električne energije v gospodarstvu za obdobje od 2011 do 2013. Sredstva je želel pridobiti za uvedbo sodobnih ter energetsko in okoljsko sprejemljivih električnih naprav (razsvetljave) za znižanje porabe električne energije, je razvidno iz dokumentacije, ki smo jo pridobili z zahtevo po dostopu do informacije javnega značaja.

Petrol ni bil edini, ki je pridobil ta sredstva. Prejemniki so bili med drugim tudi Cinkarna, Gorenje, Hella Saturnus. Je pa Petrol dobil največ denarja – nobeno drugo podjetje na razpisu ni pridobilo več kot 200.000 evrov javnega denarja. In prav pri Petrolu se je zalomilo.

Kako je potekal sporni posel? Petrol je leta 2011 najprej pridobil ponudbe različnih podjetij za nakup in vgradnjo varčne razsvetljave. Enajstega avgusta 2011 je dobil ponudbo podjetja Eltec Mulej. Že sedem dni pozneje pa je Petrol kupil Eltec Mulej in ga preimenoval v Eltec Petrol.

Iz Petrolovega letnega poročila za leto 2011 je razvidno, da je Petrol za 74,9-odstotni delež Eltec Muleja odštel 5,1 milijona evrov. Eltec Mulej je imel leta 2010 sicer 9,5 milijonov evrov prihodkov in 400.000 evrov dobička, a precej dolgov: od 10,2 milijona sredstev podjetja so kar 8,5 milijona evrov predstavljali dolgovi. Kot je razvidno iz letnega poročila, je Petrol kupil 1,2 milijona evrov neto sredstev podjetja Eltec Mulej, kar 3,9 milijona pa je odštel za tako imenovano »dobro ime«. Nekdanji direktor Eltec Muleja Jože Torkar pa je postal direktor Eltec Petrola.

Nakup Eltec Muleja je bil za Petrol morda drag. A po nakupu Eltec Muleja, marca 2012, je Petrol zdaj svoji hčerinski družbi Eltec Petrolu oddal večino od 1,35 milijonov vrednega posla za obnovo razsvetljave – kar 1,1 milijona evrov. Nakup je torej trgovcu z naftnimi derivati omogočil, da je 1,1 milijona evrov namesto tretjemu podjetju nakazal samemu sebi. Oktobra 2012 je nato Petrol ministrstvu za gospodarstvo izdal zahtevek za izplačilo evropskih sredstev za ta projekt.

Petrol po evropskih pravilih poslov, sofinanciranih iz evropskih sredstev, ne bi smel izvajati sam s sabo. Kršitev te določbe je sicer šele leta 2013 ugotovil nadzor ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Petrolu naložil, da mora vrniti vseh 212.000 evrov javnih sredstev, ki jih je podjetje pridobilo za modernizacijo razsvetljave.

Petrol bi moral denar vrniti do marca 2014. A tega do danes ni storil. Družbi smo zato poslali vprašanja, zakaj se je odločil za nakup Eltec Muleja in ali je bil namen nakupa ta, da sredstva namesto tretjemu podjetju nakaže samemu sebi. Zanimalo nas je tudi, v kateri fazi je vračilo evropskih sredstev.

Tiskovni predstavnik Petrola Aleksander Salkič nam je odgovoril, da glede vračila sredstev trenutno poteka pravdni postopek na okrožnem sodišču v Ljubljani. »Stališče Petrola je, da zahtevek ministrstva ni utemeljen. Petrol kot prijavitelj v času pridobivanja konkurenčnih ponudb ni bil kapitalsko povezan s podjetjem Eltec Mulej. Petrol pa se je za nakup deležev v podjetju Eltec Mulej odločil skladno s svojo strategijo širjenja in razvoja dejavnosti energetike,« je zapisal v pisnem odgovoru mediju podcrto.si.

Ministrstvo za infrastrukturo Petrolu dalo napačne informacije

Več o celotni zadevi izdaja poročilo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Petrolu je po ugotovljeni nepravilni porabi v bran stopilo tudi takratno ministrstvo za infrastrukturo in prostor (MIP), ki je nadzorovalo porabo denarja pri tem projektu, je razvidno iz poročila MGRT. MIP in Petrol sta gospodarskemu ministrstvu družno zatrjevala, da je Petrol z oddajo poslov Eltec Petrolu upošteval načelo gospodarnosti – Eltec Mulej oziroma nato Eltec Petrol je bil menda najugodnejši ponudnik del. A MGRT je ostal neomajen: pravila razpisa in evropski predpisi jasno določajo, da dobitnik evropskih sredstev z njimi ne more kupovati blaga ali storitev podjetja, v katerem ima več kot 25-odstotni lastniški delež. Petrol bi moral tako bodisi 1,1 milijona evrov dodeliti drugemu podjetju bodisi bi moral z nakupom Eltec Muleja počakati do konca izvedbe projekta vgradnje varčne razsvetljave.

Kot je moč razbrati iz dokumentacije, pa je za Petrolovo vračanje evropskih sredstev delno odgovorno tudi takratno ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Dva tedna po nakupu Eltec Muleja je namreč Petrol MIP vprašal, ali posel lahko sklene z zdaj že njegovim podjetjem Eltec Petrol. Štiri dni pozneje je MIP Petrolu v nasprotju z evropskimi pravili odgovoril, da lahko. »Na osnovi prejetega pozitivnega odgovora je [Petrol] nadaljeval z izvedbo operacije in z dobaviteljem Eltec Mulej d.o.o. podpisal izvajalsko pogodbo,« so v svojih ugotovitvah zapisali revizorji MGRT.

Članek je del serije o nepravilnostih pri porabi evropskih sredstev. Vsi odkriti primeri so vidni na spodnjem zemljevidu

Za podrobnosti o posameznem primeru kliknite na oznako na zemljevidu

Dokumenti, omenjeni v članku

Porocilo – Petrol

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Evropska sredstva

Nadzorujemo pravilnost in smotrnost porabe milijonov evrov, ki jih Slovenija dobiva iz evropskega proračuna.

47 prispevkov

Hišne preiskave v RC Savinja: že šesti razvojni center s sumom goljufij

Policisti so včeraj hišne preiskave v razvojnem centru Savinja Žalec opravili zaradi suma goljufije s sredstvi EU. Pri Pod črto …

Tema: Evropska sredstva, Kriminal
Članek,

Epizoda 24: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih

Lažne študije, prebarvani stroji, goljufije in druge nepravilnosti v razvojnih centrih, ki bi morali postati gonilo tehnološkega napredka v Sloveniji.

Tema: Evropska sredstva, Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno