Objavljamo prečiščeno podatkovno zbirko nasilnega kriminala v Sloveniji za leto 2014

Prečistili smo podatkovno zbirko kriminalitete slovenske policije in sestavili seznam vseh obravnavanih sumov nasilnih kaznivih dejanj v letu 2014. Seznam zdaj dajemo na voljo javnosti. Že marca pa smo objavili seznam za leta 2001-2013.

nasilni kriminal 2014

Za izvedbo analiz nasilnega kriminala v Sloveniji smo prečistili podatke o kriminaliteti slovenske policije.

Že marca letos smo javnosti dali na voljo prečiščen seznam nasilnih kriminalnih dejanj za leta 2001 – 2013. Na tem mestu pa podatke dopolnjujemo še s prečiščenim seznamom za lansko leto.

Seznam med drugim vključuje naslednje podatke za vsako kaznivo dejanje (KD):

–          Mesec in leto storitve suma KD

–          Vrsto (opis) KD

–          Sredstvo storitve KD

–          Upravno enoto, v katerem je bilo KD storjeno

–          Prostor storitve KD

Več o metodologiji, na podlagi katere smo se odločili, katera KD bomo obravnavali kot nasilna, si lahko preberete tukaj.

Format seznama: Excel  Google docs

Na podlagi seznama smo napisali članek: Nasilni kriminal v letu 2014: najbolj nasilno ostaja Kočevje, najmanj nasilen je Tržič

Podatke lahko uporabljate, analizirate, prenašate ali posredujete ostalim po lastni presoji in kakor vas je volja. Prosimo vas le, da ob tem navedete vir podatkov: portal podcrto.si. Prav tako vas za navedbo vira prosimo, če boste analize na podlagi našega seznama javno objavili v obliki članka ali na kak drug način.

Pri podcrto.si si prizadevamo za čim večjo dostopnost podatkov. Zato vse podatkovne zbirke, ki jih uporabljamo pri našem delu, objavimo tudi v razdelku podatkovne zbirke.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjev