Majske zgodbe: zakon o Sovi in skrivnosti Roka Furlana

Maja smo na Pod črto objavili osnutek zakona o Sovi, ki je poskrbel za precejšnje razburjenje v javnosti. Pričeli smo tudi serijo zgodb o ljubljanskemu »kralju betona« Roku Furlanu.

Tajne hišne preiskave, za katere preiskovanci ne bi nikoli izvedeli. Vdiranje v računalnike Slovencev, ki bi ga odobrili tajni sodniki. Prestrezanje pisemske in elektronske komunikacije v imenu boja proti terorizmu.

To je le nekaj utrinkov iz osnutka novega zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (ZSova), ki ga pripravlja vladna skupina pod vodstvom Erika Kopača, svetovalca premiera Mira Cerarja. Osnutek smo na podcrto.si pridobili od anonimnega vira in ga 10. maja tudi objavili.

Fotografija: Incase, objavljena pod CC licenco
Fotografija: Incase, objavljena pod CC licenco

Reakcija javnosti je bila takojšnja. Širjenje pooblastil Sove brez ustreznih varovalk so javno kritizirali praktično vsi strokovnjaki z obveščevalnega področja. Mnogi so poudarjali, da na primer tajne hišne preiskave Slovencev niso v skladu z ustavo.

Kot kaže, je imela naša objava skoraj takojšen učinek. Da je osnutek zakona neustaven, je v državnem zboru priznal celo premier Miro Cerar. Napovedal je tudi, da ne bo dopustil, da vlada odloča o zakonu, ki vsebuje protiustavna določila.

Ne spreglejte ostalih zgodb, ki smo jih maja objavili na podcrto.si:

Kdo je odgovoren za slabo informacijsko varnost na UKC Ljubljana

Marca letos je strokovnjak za informacijsko varnost Matej Kovačič na svojem blogu razkril slabo varnost spletne strani ljubljanskega kliničnega centra, prek katere se lahko bolniki naročijo na preglede. Pooblaščenec za informacijsko varnost v UKC Ljubljana, ki bi moral skrbeti za primerno varnost spletne strani, je nekdanji direktor te bolnišnice Simon Vrhunec. A Vrhunec se za slabo varnost ne čuti odgovornega.

Skrivnosti Roka Furlana »Tysona« iz preteklosti

Ljubljanski »kralj betona« Rok Furlan državi dolguje 1,25 milijona evrov davka. V preteklosti je bil ovaden zaradi suma goljufije, utaje davkov, ponarejanja listin. Večina ovadb je zastarala. Na podcrto.si bomo v prihodnjih tednih predstavili ovadbe zoper Furlana in kako so se postopki zaključili.

Kako sta Rok Furlan in Aleš Alojzij Rus prek Oriona uvažala avtomobile

Policijska ovadba je Furlanu in Rusu očitala, da sta pri preprodaji avtomobilov s ponarejenimi računi med letoma 1997 in 1999 utajila za 136 milijonov tolarjev davka. A kljub pridobljenim dokazom do sodnega postopka ni prišlo. Kazenski postopek je namreč leta 2008 zastaral.

***

V četrtek, 9. junija, bomo ob 18. uri v Kreativnem centru Poligon na Tobačni ulici 5 v Ljubljani gostili drugo letošnje »Open data« srečanje. Vabljeni!

Finančno poročilo za maj 2017:

V maju so delovanje podcrto.si z donacijo podprla podjetja Abelium, ADP Adria in Liberty international. Bralci ste naše delo podprli s skupno 582 evri donacij.

Donacije bralcev: 582 EUR

Donacije podjetij: 3200 EUR

Stroški dela: 6540 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 144,80 EUR

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

90 prispevkov

November in december na Pod črto: Štiri nove teme in začetek kampanje #PodpriPodČrto

Hvala vsem, ki ste bili v preteklem letu z nami. Za vas smo pripravili pregled, kaj vse smo objavili z …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

Jesen na Pod črto: Šest let Pod črto podkasta, nova tema o onesnaženosti zraka in širitev ekipe

Septembra in oktobra smo pripravljali novo okoljsko temo, praznovali obletnice, šli na mednarodno konferenco in razširili ekipo.

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno