Maj in junij na Pod črto: Posebna epizoda podkasta, konferenca Dataharvest in spremembe v ekipi

Pripravljamo nove preiskave, ekipa Pod črto se razvija in po več letih smo se v živo udeležili mednarodne novinarske konference.

V ekipi Pod črto smo spomladi, po koncu snemanja naše podkast serije Lažne realnosti, zagnali nove preiskave.

Že več mesecev tako zbiramo in preverjamo podatke za več novih preiskav oziroma za nadaljevanje tem, ki smo jih v preteklosti že preiskovali.

Nekatere pripravljamo samostojno, druge v sodelovanju z Evropsko mrežo za preiskovalno novinarstvo (EDJNet), kjer trenutno zbiramo podatke za novo preiskavo s področja okolja.

Teme, na katerih delamo zadnje mesece, bomo v obliki člankov in podkastov na Pod črto objavili to poletje in jesen.

Seveda pa tudi med pripravo novih preiskav vsak teden pripravljamo zanimive vsebine za vas. Pridružite se sobotnemu branju s Pod črto in vsak vikend jih boste prejeli v svoj e-nabiralnik.

Nove preiskave pa niso edino, kar nas je zaposlovalo v maju in juniju. Ekipa Pod črto se je po dolgem času spet udeležila mednarodne strokovne konference v živo, izvedli smo delavnico za študente na Fakulteti za upravo, zgodili pa sta se tudi dve spremembi v ekipi.

Razvoj ekipe Pod črto in spremembe v svetu zavoda

Maja se nam je pridružila nova novinarka – analitičarka Neja Berger.

Pred pridružitvijo naši ekipi je kot novinarka in raziskovalka sodelovala z Radiem Študent in spletno revijo Disenz, pri delu za Pod črto pa jo zanimajo zlasti sodobna orodja in digitalne raziskovalne metode za zbiranje, obdelavo in vizualizacijo podatkov.

Trenutno kot novinarka sodeluje pri dveh novih preiskavah, ki jih pri Pod črto pripravljamo za vas. Pridružila pa se bo tudi ekipi Pod črto podkasta. Veseli nas, da se naša ekipa krepi in raste. Neja, dobrodošla!

To pa ni edina načrtovana širitev PČ-ekipe v tem letu, saj se nam jeseni pridružuje še ena nova novinarska sila.

Po skoraj petih letih novinarskega sodelovanja z nami je novim profesionalnim izzivom naproti odšel naš sodelavec Lenart J. Kučić. 

V petih letih smo skupaj posneli 35 epizod Pod črto podkasta, Lenart pa se je kot novinar podpisal tudi pod našo večletno serijo o medijskem lastništvu, ki so jo v svojih poročilih obsežno citirali tako Evropska komisija in Svet Evrope kot različne mednarodne novinarske organizacije.

Z junijem je Lenart izstopil tudi kot član sveta zavoda Pod črto, trenutno naš svet zavoda tako sestavljajo Aljaž Vindiš, Ana Gabrovec in Nina Hlebec. Nov član ali članica sveta zavoda bo imenovana jeseni.

V uredništvu Pod črto se Lenartu zahvaljujemo za dolgoletno sodelovanje pri soustvarjanju naših vsebin in mu želimo veliko uspeha ob novih poklicnih izzivih na Ministrstvu za kulturo, kamor odhaja kot svetovalec. Srečno, Lenart!

Posebna epizoda Pod črto podkasta

Vizualije: Metod Blejec in arhiv Pod črto

Ob zaključku sodelovanja z Lenartom smo za vas posneli posebno epizodo podkasta. V njej vas Lenart Kučić in odgovorna urednica Pod črto Taja Topolovec popeljeta skozi skupno snovanje in ustvarjanje Pod črto podkasta v prvih skoraj petih letih.

Vabljeni k poslušanju:

Vsem, ki spremljate naše delo, se zahvaljujemo za poslušanje naših dosedanjih podkast epizod in vas vabimo k poslušanju novih, saj kmalu prihaja 36. epizoda Pod črto podkasta. Objavljena bo na naši spletni strani, našli pa jo boste lahko tudi v vaših najljubših odjemalcih podkastov.

Sodelovanje na mednarodni konferenci in izvedba delavnice za študente

Maja smo se udeležili mednarodne konference Dataharvest, ki je namenjena preiskovalnemu novinarstvu v Evropi.

Po več letih dela na daljavo in srečevanj prek videoklicev smo se tako srečali z organizacijami mednarodne mreže za podatkovno novinarstvo EDJNet, s katerimi sodelujemo pri mednarodnih preiskavah. Srečali smo se tudi z različnimi fundacijami, ki podpirajo preiskovalno novinarstvo, med drugim smo se udeležili delovnega sestanka s predstavniki fundacije Civitates – med enajstimi evropskimi mediji, ki jih podpirajo z večletno podporo, smo od leta 2021 tudi Pod črto.

Junija smo gostovali na okrogli mizi na ljubljanski Fakulteti za upravo. V razpravi o zbiranju podatkov in njihovi uporabi so sodelovali dr. Janez Žibert, dr. Sašo Dolenc, dr. Maja Založnik in odgovorna urednica Pod črto Taja Topolovec, razpravo je moderirala dr. Zarja Muršič.

Na fakulteti smo izvedli tudi delavnico o novinarskem pisanju in urejanju besedil za študentke in študente, ki ustvarjajo novo študentsko revijo FU-tura. Študentom smo predstavili, kako se lotiti priprave zahtevnejših člankov in uredniškega dela.

Priprava novih tem

Za vas trenutno preiskujemo več tem in pripravljamo nove članke ter podkaste.

Vsi, ki že več let spremljate in podpirate naše delo, veste, da preiskave na Pod črto večinoma zahtevajo več mesecev preiskovalnega dela. Nekatere preiskave, ki smo jih do sedaj objavili na Pod črto, pa so trajale tudi leto in več. Tudi zato naše delo ne bi bilo mogoče brez vaše podpore.  Hvala vsem, ki z donacijo podpirate naše delo.

Finančno poročilo za maj in junij 2022

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas maja in junija podprli z donacijo. Bralke in bralci ste nas podprli v skupnem znesku 1.663 EUR.

Prav tako ste naše delo podprli podjetja in podjetniki. Za podporo se zahvaljujemo Zavodu Mladi podjetnik, ki nam je omogočil 6 mesecev brezplačne uporabe virtualne pisarne, podjetju Modra jagoda ter enemu novemu neimenovanemu donatorju. Hvala!

Podatke o vseh do sedaj prejetih donacijah in naših donatorjih najdete na strani Projekt podpirate.

 

PRILIVI IN ODLIVI: MAJ 2022

Donacije bralk in bralcev: 995,00 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 200,00 EUR

Stroški dela: 17.626,47 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 740,31 EUR

 

PRILIVI IN ODLIVI: JUNIJ 2022

Donacije bralk in bralcev: 668 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 1.200 EUR

Projektna sredstva: 906,91 EUR (kritje stroškov udeležbe na strokovni konferenci Dataharvest v Belgiji)

Prejeti honorar za izvedbo delavnice na Fakulteti za upravo (UL): 220,00 EUR

Stroški dela: 17.546,18 EUR

Stroški internih izobraževanj: 1.653,09 (stroške v celoti krije Mreža evropskih fundacij – iniciativa Civitates v okviru projekta Learning Initiatives)

Provizije, davek, administracija in ostalo: 512,85 EUR 

 

Hvala vsem, ki ste podprli delovanje Pod črto v letu 2022!

 

P.S.: Če želite preostanek poletja užiti v slogu s spodnje fotografije, vam sporočamo, da imamo na zalogi še nekaj skodelic z motivom našega watchdoga Klarka. Posebno izdajo skodelic smo pripravili ob 7. obletnici Pod črto v sodelovanju s PolonaPolona. Skodelico dobite kot darilo, če delovanje Pod črto v letu 2022 podprete z donacijo v višini 70 evrov letno ali 10 evri donacije mesečno.

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno