#PodpriPodČrto: Do konca marca zbiramo sredstva za naslednjih 6 mesecev delovanja

Z vašo podporo smo v zadnjega pol leta vzpostavili Pod črto kot samostojen medij, razkrivali nepravilnosti in podeseterili število bralcev naših zgodb. Do konca marca zbiramo sredstva za delovanje v naslednjih šestih mesecih.

Podprite projekt Pod črto z donacijo.

BannerPes

“To ne bo uspelo,” in “A vaju ni nič strah?” sta najpogostejši skeptični opazki, ki sva ju oba člana uredništva Pod črto slišala v vseh teh mesecih dela na projektu vzpostavitve neodvisnega medija za preiskovalno novinarstvo. Vendar našega delovanja ne vodita skepsa in izhodiščno prepričanje, da nekaj ni mogoče. Pomislekom navkljub, je večina odzivov naših bralcev in podpornikov pozitivnih in opogumljajočih.

Zelo veliko nam pomeni, da ste bralci projekt prvič podprli že, ko je bil portal podcrto.si šele zasnova medija in nismo imeli odprtega niti bančnega računa, na katerega bi bilo mogoče nakazati donacije, ki ste nam jih obljubili za zagon portala. V zadnjega pol leta delovanja smo z zbranimi sredstvi naredili ogromno – vzpostavili smo uredništvo, nadgrajeno verzijo portala in pripravljali povprečno tri objave tedensko.

Poglobljeno smo obdelali obširne tematike kot so:

– kje v Sloveniji je največ nasilnega kriminala in kriminala na področju drog,

– katera podjetja sistematično kršijo zakone,

nedovoljeno poslovanje županov,

– kako neoporečno hrano in vodo uživamo.

Mnoge izmed naših zgodb so bile široko brane in deljene, nekateri izmed njih pa so na področju problematike, ki smo jo izpostavili, že povzročile pozitivne spremembe.

Število naših bralcev se je v polletnem testnem obdobju med septembrom in marcem podeseterilo.

Zdaj je čas za naslednjo fazo v razvoju projekta Pod črto: dejanski preizkus predpostavke, da nas v zadnjih mesecih pridobljeni bralci niste pripravljeni samo brati in spremljati, temveč tudi finančno podpreti naše delovanje z donacijami.

Naš medijski model namreč temelji na načelu, da je neodvisno novinarstvo in preiskovalno delo, ki je prosto dostopno vsem in osredotočeno na delo v javnem interesu, mogoče samo ob podpori bralcev. Po naši projekciji bi v prihodnosti polno neodvisno projekta omogočile mesečne donacije bralcev v višini med 5 in 10 evrov mesečno. V Sloveniji namreč nimamo tradicije podpore neodvisnim medijem in preiskovalnemu novinarstvu skozi financiranje različnih neodvisnih fundacij. V skladu z našo filozofijo novinarstva v javnem interesu pa je, da dostopa do družbeno pomembnih vsebin ne pogojujemo s plačilom.

Za delovanje v naslednjih šestih mesecih potrebujemo 30.000 evrov. Od bralcev želimo v tej kampanji  zbrati polovico, torej 15.000 evrov. Ostalo polovico bomo pridobili od podjetij, prek razpisov in z vložkom lastnih sredstev.

Naše delo lahko do konca marca podprete z donacijo v kampanji #PodpriPodCrto.

BannerKlobuk

Zakaj podpreti projekt, kot je Pod črto?

Naše delo ni samo priprava in objava kakovostnih vsebin za bralce, v katerih obravnavamo pereče družbene probleme, ampak tudi vzpostavitev modela novinarstva, ki deluje kot “čuvaj demokracije” in prek opozarjanja na nepravilnosti vrši pritisk na odgovorne:

  • smo edini slovenski medij, specializiran za preiskovalno novinarstvo,
  • sistematično razkrivamo nepravilnosti in skušamo doseči, da jih odgovorni odpravijo,
  • tematike, ki se jih lotevamo, obdelamo poglobljeno in jim sledimo skozi čas,
  • naše preiskovalno delo, pridobivanje in analiza podatkov, na katerih temeljijo naše zgodbe, je poglobljeno, dolgotrajno in posledično ni poceni.

 

Kaj pomenijo za Pod črto sredstva zbrana v kampanji #PodpriPodCrto:

  • možnost neodvisnega delovanja v naslednjih šestih mesecih,
  • prosto dostopnost vsebin vsem,
  • nadaljnje delo na preiskovalnih zgodbah na način, kot smo se jih lotevali do zdaj,
  • odprtje novih tematik in področij preiskovanja. V naslednjih mesecih bomo pozornost namenili vprašanjem v kakšnem okolju živimo, ali dovolj dobro skrbimo za najšibkejše člane naše družbe ob tem pa bomo budno spremljali ali kdo odpravlja nepravilnost, na katere smo opozorili do zdaj,
  • razširitev uredništva portala Pod črto, ki trenutno sestoji iz dveh posameznikov, Anžeta in mene, ki polno delava na projektu, in zunanjih sodelavcev.

 

Kaj bomo naredili, če sredstev ne zberemo?

Kot rečeno, nam le podpora bralcev zagotavlja dovolj veliko mero neodvisnosti za ustvarjanje vsebin, kot smo jih ustvarjali do zdaj. Naš dolgoročni cilj je zato od bralcev pridobiti veliko večino sredstev za naše delovanje. Po naši projekciji bi v prihodnosti polno neodvisno projekta omogočile mesečne donacije bralcev v višini med 5 in 10 evrov mesečno.

Če nam potrebnih sredstev za naslednjih šest mesecev dela ne bo uspelo zbrati, bomo vsebine pripravljali tako dolgo, kot bo z zbranimi sredstvi mogoče, nato pa bomo s svojim delom prenehali. Del v kampanji zbranih sredstev bomo v tem primeru namenili arhiviranju vsebin na spletu. V primeru neuspešne kampanje bomo donatorjem, ki boste to želeli, nakazana sredstva vrnili.

Nas trenutno ne morete podpreti finančno? Podprite nas s širjenjem glasu o projektu in naših vsebinah v živo ali na socialnih omrežjih Twitter in Facebook. #PodpriPodCrto

Hvala vsem, ki nas pri našem delu že podpirate. Z vašo pomočjo so naše zgodbe že povzročile pozitivne spremembe.

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: O Pod črto

Kaj, kako in zakaj delamo na Pod črto.

51 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Pregled leta 2023: Kaj vse smo preiskali z vašo pomočjo?

Pet novih tem, sodelovanje pri mednarodnih preiskavah in nova sistemska sprememba na bolje.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno