Kazen za s.p., ki posluje z osebnim računom? Odpoved pogodbe, lahko tudi ovadba

Banke s.p.-jem ne želijo odpirati cenejših osebnih računov, čeprav zakon to dovoljuje. A če se zlažete, da račun za poslovanje odpirate za osebne namene, vas lahko bankirji v skrajnem primeru tudi kazensko ovadijo.

unicredit5
Foto: Unicredit

Niti ena banka v Sloveniji samostojnim podjetnikom noče odpreti cenejšega osebnega računa, čeprav zakon to dovoljuje, je pokazala naša raziskava. Namesto tega vse banke s.p.-ju avtomatsko odprejo poslovni račun. A nekateri podjetniki se želijo višjim stroškom poslovnega računa izogniti tako, da banki ne povedo, da ga bodo uporabljali za poslovne namene. Takšno ravnanje pa lahko podjetnika stane tudi kazenske ovadbe zaradi goljufije, opozarja Banka Slovenije.

Vprašanje, kakšen račun lahko uporablja samostojni podjetnik, je žgoče predvsem zaradi neprimerno višjih stroškov poslovanja prek poslovnega računa v primerjavi z osebnim. Kot smo pokazali v raziskavi, so lahko le stroški vodenja poslovnega računa tudi sedemkrat višji od vodenja osebnega. Po drugi strani pa zakon nikjer ne zapoveduje, da mora imeti s.p. za poslovanje odprt poslovni račun.

Banke kljub temu s.p.-jem odpirajo le dražje poslovne račune. Zato se postavlja vprašanje, ali lahko podjetnik banki zataji pravi namen odpiranja računa. Torej, da odpre osebni račun, nato pa prek njega posluje.

Banka lahko prekine pogodbo

Po več tednih postavljanja vprašanj pristojnim inštitucijam smo se dokopali do odgovora. Banka ima v takšnih primerih pravico enostransko prekiniti pogodbo o vodenju računa, podjetnika pa lahko tudi kazensko ovadi. Poglejmo, zakaj.

Po pojasnilih Banke Slovenije sta termina »osebni« in »poslovni« račun iznajdbi bank. Zakonodaja teh terminov ne pozna. Razlikuje pa med dvema vrstama računov – računi z oznako »A«, ki niso javno objavljeni, in računi z oznako »T«, ki so javno objavljeni na spletni strani Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Računi »A« so namenjeni fizičnim osebam in ker so številke teh računov osebni podatek, njihovo javno objavo prepoveduje zakon o varstvu osebnih podatkov. Računi »T« pa so računi pravnih oseb in oseb z dejavnostjo (torej tudi s.p.-jev), ki so v skladu z zakonodajo javno objavljeni. Banke račune »A« imenujejo in zaračunavajo kot osebne, račune »T« pa kot poslovne.

Za Furs osebni račun ni problematičen

Nadzor nad uporabo računov vršita Finančna uprava (Furs) in Banka Slovenije. Poglejmo najprej pristojnosti prve.

Po 37. členu zakona o davčnem postopku morajo imeti s.p.ji za poslovanje ločen transakcijski račun od tistega, ki ga uporabljajo za osebno rabo. Kazen za kršitev tega člena je od 800 do 10.000 evrov. Precej visoka vsota za samostojnega podjetnika.

A zakon o davčnem postopku ne določa, da mora biti račun za poslovanje javno objavljen. »Za Finančno upravo RS torej zadošča, da ima s.p. odprt ločen račun, davčna zakonodaja ne zahteva, da mora biti ta ‘ločen’ račun poslovni račun.« Furs vas tako zaradi namena uporabe računa, ki ste ga banki ob odprtju utajili, ne bo kaznoval.

Za napačen račun bodo kaznovali banke

Težave pa se pojavijo pri drugem pravnem aktu – zakonu o plačilnih storitvah in sistemih. Po 144. členu tega zakona je banka tista, ki mora Ajpesu sporočiti pravilne podatke glede bančnih računov svojih komitentov.  V kolikor tega ne stori, ji grozi kazen v višini od 2500 do 80.000 evrov, odgovorni osebi banke pa od 400 do 4000 evrov.

Če boste pri banki odprli osebni račun, ga bo ta avtomatsko označila z »A«, zato račun ne bo javno objavljen. V kolikor boste prek tega računa poslovali, pa je banka Ajpesu torej sporočila napačen podatek o računu, saj bi moral biti ta označen s »T«.

Toda ali lahko regulator banko zaradi tega kaznuje? Banka računa namreč ni napačno označila po lastni krivdi.

Banka Slovenije nas je opozorila še na en zakon: o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Po 22. členu tega zakona mora banka sama spremljati promet na računih komitentov in ob ugotovljenih nepravilnostih ukrepati. V nasprotnem primeru ji grozi od 6000 do 60.000 evrov kazni.

Banka ima torej nalogo, da vas »ujame« pri poslovanju prek osebnega računa. Z uspešnim poslovanjem prek osebnega računa lahko tako v težave spravite predvsem lastno banko. Če ta vašega početja ne zazna, lahko namreč inšpektorji kaznujejo banko zaradi slabega nadzora nad transakcijskimi računi.

V skrajnih primerih ovadbe zaradi goljufije

Kaj pa se zgodi, če banka (pravočasno) zazna, da uporabljate osebni račun v poslovne namene? Banka lahko oziroma mora takoj enostransko prekiniti pogodbo o vodenju osebnega računa. Lahko pa vas tudi kazensko ovadi. Na vprašanje, s kakšnim namenom ste račun odprli, ste namreč odgovorili, da ga ne boste uporabljali za poslovanje.

Od Banke Slovenije nismo mogli dobiti odgovora, ali bi bankam v takih primerih svetovala kazensko ovadbo komitentov. Odgovorili so nam le: »Če banka pri nadaljnjem poslovanju stranke preko računa ugotovi, da se račun, ki ga je stranka odprla kot osebni račun, uporablja (tudi) za namene dejavnosti, potem lahko zaradi kršitev pogodbe odpove takšno pogodbo, v kolikor obstajajo znaki kakšnega kaznivega dejanja (npr. goljufije), pa tudi vloži ovadbo.«

Zato smo se z našimi vprašanji obrnili še na našo največjo banko, NLB. Vprašali smo jih, ali bi banka ovadila komitenta, ki je njene uslužbence zavajal glede namena uporabe osebnega računa, še posebno v primerih, ko bi banka zaradi tega nato morala plačati nekaj tisoč ali celo deset tisoč evrov kazni. »V NLB se s tovrstnim primerom še nismo srečali,« je bilo vse, kar so nam sporočili iz službe za korporativno komuniciranje banke.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 7 komentarjevVeč iz teme: Banke

Preiskujemo nepravilnosti in neetičnosti v poslovanju slovenskih bank.

25 prispevkov

Slaba banka: Prodajo Eco hotela Bohinj preiskuje tudi policija

Policija vodi predkazenski postopek v primeru prodaje terjatev do podjetja MPM Engineering, nekdanjega lastnika Eco hotela Bohinj. Ta teden smo …

Tema: Banke
Članek,

Skrivnostni kupec bohinjskega hotela: goljuf ali žrtev ruskega oligarha?

Lastnik Eco Hotela Bohinj je prek slabe banke postal dvaindvajsetletni sin nekdanjega podpredsednika ruskega naftnega giganta Rosneft, osumljenega večmilijonskih goljufij …

Tema: Banke
Članek,

7 komentarjev

jxx 12. 11. 2014, 22.40

1. Očitno nobena banka ni tako nespametna, da bi ovajala svoje komitente (in bila posledično medijsko izpostavljena). Področje osebnih oz. poslovnih računov je pač siva cona, ki zakonsko ni urejena.

2. Avtor tega članka je 13. 10. 2014 banke spraševal, zakaj ne omogočajo odprtja osebnih računov za podjetnike. Nobena se ni oprla na zakonsko razlago, ki jo navajate tokrat. Ali potem velja, da banke niso seznanjene z zakonodajo, ki jo navaja BS, ali nekdo enostavno nima pojma?

3. Banka Slovenije na svoji spletni strani navaja: "Obveznost glede odprtega računa ureja Zakon o davčnem postopku, ki v 37. členu določa, da morajo imeti »samostojni podjetniki posamezniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, za namene v zvezi z opravljanjem dejavnosti ločen transakcijski račun«. Za podrobnejša pojasnila predlagamo, da se obrnete na pristojni organ – Davčno upravo Republike Slovenije." (vir: https://www.bsi.si/placilni-sistemi.asp?MapaId=1440#16395)

BS je očitno vseeno. DURS pa zahteva samo LOČEN transakcijski račun, ne pa osebnega.

4. Ni mi znano, da bi se od 15 .10. do danes zgodila kakšna sprememba zakonodaje, ki bi "banke nimajo česa bati, v prekršku pa je lahko samostojni podjetnik" spremenila v te grožnje.

5. Banka bo AJPESU sporočila vsak odprt transakcijski račun, ne glede na morebitno oznako. DA, AJPES vodi tudi register osebnih računov, a ta ni javno dostopen. Tako banki ne grozi kazen iz tega naslova.

Vključite še kakega pravnika v to tematiko in, prosim, objavite uradno stališče BS. Tale PR mnenja so očitno vsak mesec drugačna.

Hvala.

Anže Voh Boštic 13. 11. 2014, 09.51

Banka po zakonu ni dolžna sporočiti le številko TRR, ampak tudi oznako (T ali A).

Je pa res da so uradni organi nekoliko zmedeni pri tej problematiki.

Kar zadeva pa vprašanje zakaj se banke ne sklicujejo na zakonske razlage (točka 3) pa je zadeva v tem, da bi lahko banke brez problema odprle "osebni" račun, za s.p., če bi ga le označile pri sebi s črtko T (in to tudi sporočile Ajpesu). Zakonodaja jim tega ne preprečuje. Torej je stvar poslovne odločitve bank, da s.p.jem ne odpirajo "osebnih" računov, če sem bil dovolj razumljiv.

leban 13. 11. 2014, 23.46

Tipično slovensko , vse NEDOREČENO in v nasprotju samo s seboj ! Važno je le da se ODIRA !
NPR. za naša nakazila v Italijo nam pobere banka 10 € (če se ne motim) ! če pa italijanska banka nakaže nam plačilo italijanskega podjetnika , mu zaračuna strošek nakazila 1 € (razlika je očitna ).

Rado 14. 11. 2014, 08.03

Pravzaprav
ni problem v ločenem računu za s.p.
Problem je v do 7 x višjih stroških poslovanja preko tega računa.

Soni 16. 11. 2014, 10.28

Jaz pri svoji banki pri odprtju osebnega računa za s.p. nisem imela prav nobenih težav. Vse kar so naredili je, da so mi odprli še eno številko trr, iz davčnih razlogov. Je pa nekaj definitivno res - takoj ti predlagajo poslovni račun in če ne veš, da lako posluješ prek osebnega, pristaneš na višjih stroških. Ampak, danes so banke, vsaj po mojih izkušnjah, zelo občutljive na konkurenco. Samo omeniš jim, da razmišljaš o selitvi poslovanja na drugo banko, pa takoj najdejo kakšno cenejšo ponudbo.

Anonymous 4. 10. 2015, 18.11

Pri kateri banki to, draga?

pero 7. 1. 2016, 08.43

A znajo banke pojasnit zakaj je račun T (poslovni) tudi 10x dražji od računa A (osebni). Če bi bila cena in strošek enaka, bi takoj odprl T.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno