Junij na Pod črto: Štirideseta epizoda podkasta in novo mednarodno sodelovanje

Objavili smo nov podkast o poklicnih boleznih, sodelovali pri članku o dostopnosti do informacij javnega značaja in obiskali evropsko podatkovno konferenco v Belgiji.

 

Junija smo na Pod črto objavili že štirideseto epizodo Pod črto podkasta. V njej smo analizirali, kaj je poklicno obolelim prinesel novi pravilnik o poklicnih boleznih, ki smo ga v Sloveniji čakali 30 let.

Sodelovali smo pri pripravi novega članka o dostopnosti informacij javnega značaja v državah Evropske unije, ki je nastal v okviru Evropske mreže za podatkovno novinarstvo (EDJNet). V začetku junija pa smo se udeležili tudi mednarodne konference za podatkovno konferenco, ki vsako leto poteka v Belgiji. 

Novi pravilnik o poklicnih boleznih: kaj rešuje in kaj ostaja odprto?

Junija smo objavili štirideseto epizodo Pod črto podkasta, ki smo ga z vašo podporo zagnali leta 2017.

V jubilejni epozodi smo se vrnili k temi poklicnih bolezni, ki smo jo pričeli preiskovati že leta 2015.  Z letošnjim majem se je namreč začel uporabljati novi pravilnik o poklicnih boleznih, na katerega smo v Sloveniji čakali kar trideset let.

V junijski epizodi podkasta smo analizirali, katere spremembe prinaša novi pravilnik o poklicnih boleznih in kateri problemi še ostajajo nerešeni:

Na Pod črto problematiko poklicnih bolezni spremljamo že sedem let. V tem času smo videli več neuspelih poskusov sistemske ureditve postopka ugotavljanja poklicnih bolezni.

Veseli nas, da smo lahko letos k spremembam na bolje, h katerim prispevajo naše preiskave, dodali pomemben premik na področju poklicnih bolezni.

Kot veste, na Pod črto sledimo razvoju objavljenih preiskav od razkritja do spremembe. Zato bomo z vašo pomočjo še naprej spremljali reševanje odprtih problemov in kako se novi pravilnik obnese v praksi.

Novi pravilnik ureja težave in pomanjkljivosti, ki so trideset let onemogočale dostop do uradnega priznanja poklicne bolezni in uveljavljanje pravic, ki na podlagi pokojninskega in invalidskega zavarovanja pripadajo poklicno bolnim. Spremembe, ki jih uvaja novi pravilnik, smo marca predstavili tudi v članku na Pod črto.

Ob sami ureditvi postopka ugotavljanja in priznavanja poklicnih bolezni pravilnik vzpostavlja tudi sistemsko spremljanje poklicnih bolezni na državni ravni.

Vendar pa obstajajo določena vprašanja še odprta.

V podkastu smo se pogovarjali s samostojno svetovalko na področju zdravstva ter varnosti in zdravja pri delu na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Lučko Böhm in predstojnico Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa dr. Metodo Dodič Fikfak.

Nov članek v mednarodnem sodelovanju: Dostop do informacij javnega značaja v Evropi 

V okviru našega partnerstva v Evropski mreži za podatkovno novinarstvo (EDJNet) smo v sodelovanju s španskim Civio in ostalimi partnerji pripravljali članek o dostopu do informacij javnega značaja v Evropi.

Zbrali smo podatke o razlikah pri dostopu do informacij javnega značaja v desetih evropskih državah:

Analiza zbranih podatkov je pokazala, da je desetim vključenim državam skupno pomanjkanje skladnosti s pravili glede zagotavljanja prostega dostopa do informacij javnega značaja, kar posledično vpliva na pravico javnosti do informiranosti.

Članek izpostavlja, da zahtevam za dostop do informacij javnega značaja običajno ni ugodeno v razumnem roku.

Če oseba javnega prava ne odgovori na prošnjo za dostop do informacij javnega značaja oziroma teh informacij ne zagotovi, prosilcem preostane le, da sprožijo upravni spor.

Posledica je, da postopki dostopa do informacij javnega značaja v praksi trajajo tudi več mesecev ali celo let. Informacije pa v tem času pogosto postanejo neuporabne, s čimer imamo tudi v praksi pri Pod črto kar nekaj izkušenj.

Udeležba na mednarodni konferenci Dataharvest

Fotografija: Nina Hlebec

Ob pripravi novih vsebin ter zbiranju in preverjanju podatkov za nove preiskave smo se na Pod črto v začetku junija udeležili mednarodne strokovne konference za podatkovno novinarstvo Dataharvest, ki poteka v belgijskem mestu Mechelen.

Tam smo se ob konferenčnem programu srečali tudi z organizacijami mednarodne mreže za podatkovno novinarstvo EDJNet, s katerimi sodelujemo pri mednarodnih preiskavah. Udeležili smo se tudi srečanja s predstavniki fundacije Civitates, ki naše delo na Pod črto podpira z večletno podporo.

Finančno poročilo za junij 2023

Preiskovalno delo na Pod črto ne bi bilo mogoče brez vaše podpore. Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas tudi junija podprli z donacijo. 

Bralke in bralci ste nam junija namenili 492 EUR donacij. Naše delo v letu 2023 ste do sedaj podprli z donacijami v skupni višini 8.393,83 EUR. Hvala!

Zahvaljujemo se tudi vsem podjetjem in podjetnikom, ki ste z donacijami podprli naše delo v letu 2023. 

S svojo podporo že deveto leto omogočate preiskovanje pomembnih družbenih tem. 

Več podatkov o prejetih donacijah in naših donatorjih najdete na strani Projekt podpirate.

Prilivi in odlivi: junij 2023

Donacije bralk in bralcev: 492,00 EUR

Stroški dela: 18.988,64 EUR

Projektna sredstva: 938,40 EUR (povračilo stroškov poti in namestitve za obisk mednarodne konference Datharvest v Mechelenu v Belgiji iz projektnih sredstev Mreže evropskih fundacij (NEF) – iniciativa Civitates) 

Provizije, davek, administracija, storitve in drugo: 2.662,43 EUR

Hvala vsem, ki ste tudi v juniju spremljali in podpirali naše delo. Z novim poročilom o našem delu za julij in avgust se bomo ponovno javili septembra. Želimo vam lepo poletje!

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno