Honorarni sodelavci medijev, pomagajte nam s svojimi zgodbami

Z vašo pomočjo želimo razkriti prakse nezakonitega izkoriščanja honorarnih sodelavcev v slovenskih medijih.

Avtor: JDHancock, CC licenca

Na začetku tega meseca smo objavili prispevek o izkoriščanju honorarnih sodelavcev na RTV Slovenija.

Zaradi kršenja delovne zakonodaje je od leta 2008 do danes RTV Slovenija tožilo 77 honorarnih sodelavcev. Skoraj polovica, 32 izmed njih, je tožbo dobila, šestnajstim na sodišču ni uspelo, ostali postopki pa še tečejo. Vendar je število honorarnih sodelavcev, ki bi morali biti glede na obseg in naravo dela redno zaposleni, samo znotraj RTV Slovenija precej višje, kot nakazuje število sproženih sodnih sporov. Revizija računskega sodišča z avgusta 2012 je namreč odkrila, da je imela RTV Slovenija že leta 2010 242 honorarnih sodelavcev, ki bi jih morali redno zaposliti.

RTV Slovenija ni edina medijska hiša pri nas, ki redne honorarne sodelavce nezakonito izkorišča za nižanje stroškov svojega poslovanja, le da zasebne družbe niso zakonsko zavezane k posredovanju podatkov o svojih honorarnih sodelavcih. Zato smo se s prispevkom dotaknili samo vrha ledene gore obširne in ne samo na medije omejene prakse izkoriščanja rednega pogodbenega dela preko avtorskih pogodb in različnih oblik samozaposlitve.

Na podlagi vaših odzivov na članek smo se v uredništvu odločili, da skušamo z vašo pomočjo in sodelovanjem podrobneje predstaviti problematiko pogodbenih sodelavcev v ostalih medijskih hišah, ki že leta opravljajo enakovredno količino in obliko dela kot redno zaposleni, a za to ne prejemajo enakovrednega plačila in niso deležni socialne varnosti, ki pripada posamezniku v odvisnem delovnem razmerju z enim samim delodajalcem.

Zgodbe honorarnih sodelavcev bodo podlaga za pripravo novih prispevkov na temo izkoriščanja honorarnega dela. Zgodbe bomo na podcrto.si predstavili v anonimizirani obliki, saj gre za področje, na katerem se mnogi posamezniki niso pripravljeni osebni izpostaviti prav zaradi posledične ranljivosti, strahu pred izgubo pogodbenega dela ali kasnejše nezmožnosti dela v medijskem sektorju.

Kako nam lahko pomagate?

2. Če ste honorarni sodelavec v enem izmed slovenskih medijev, bi vam bili zelo hvaležni, če bi z nami delili vašo izkušnjo. Zanima nas predvsem:

– Za kateri medij delate ali ste delali? Ali menite, da za svoje delo dobite nižje plačilo od vaših redno zaposlenih sodelavcev? Ste zaradi svojega statusa v slabšem položaju tudi na kakšen drug način? Kakšen je odnos vaših nadrejenih do vas v primerjavi z odnosom do redno zaposlenih sodelavcev? Vam kdaj grozijo z odpovedjo sodelovanja?

– Koliko je po vašem mnenju v vašem mediju honorarno zaposlenih sodelavcev, ki bi morali biti glede na obseg in naravo svojega dela redno zaposleni?

– V kolikor ste si poskušali izboljšati svoj položaj v mediju: nam lahko poveste, na kakšen način ste to poskušali? Vam je uspelo? Ali ste medij morda tožili za redno zaposlitev? Če ste, v kateri fazi postopka je tožba, oziroma kako se je končala? Vam je medij v primeru dobljene tožbe izplačal prispevke ali plačo za nazaj? Kakšna je bila ta vsota?

– Bi želeli opozoriti še na kaj ali izpostaviti problematiko, ki je v zgornjih vprašanjih nismo zajeli?

V primeru, da ste pripravljeni sodelovati pri nadaljnjem razvoju teme o izkoriščanju honorarnih sodelavcev znotraj slovenskih medijskih hiš, nam vašo izkušnjo posredujte na naslov taja.topolovec@podcrto.si s pripisom “Honorarno delo v medijih.”

Obljubljamo vam, da vaše identitete ne bomo razkrili. Prav tako bomo prispevke napisali tako, da iz njih vaše identitete ne bo mogoče razbrati. Podatke bomo namreč predstavili le zbirno in ne v obliki zgodb posameznikov. Objavili bomo torej le, koliko tožb se je nanašalo na posamezen medij, kakšne so skupne izkušnje honorarnih sodelavcev v posameznem mediju in podobno.

Za zagotavljanje čim višje verodostojnosti podatkov in morebitnih dodatnih vprašanj, vas lepo prosimo, da nam ob opisu vaše izkušnje posredujete še svoje ime, priimek in kontakt (e-mail ali telefon). V kolikor tega ne želite narediti, nam lahko vašo izkušnjo vseeno pošljete v anonimni obliki.

2. V kolikor sami niste honorarni sodelavec v medijih, vendar jih poznate, bi vam bili hvaležni, če jim posredujete našo prošnjo. Seveda bi vam bili zelo hvaležni tudi, če bi našo prošnjo delili znotraj svojih socialnih omrežij.

Uredništvo podcrto.si.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 4 komentarjiVeč iz teme: Mediji

Analiziramo stanje in anomalije na slovenskem medijskem trgu.

75 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Nadzorniki: Popovič je zlorabil občinsko glasilo za volilno kampanjo

Nadzorni odbor koprske občine je ugotovil vrsto nepravilnosti pri delovanju občinskega glasila in s tem potrdil ugotovitve preiskave Pod črto …

Tema: Mediji
Članek,

4 komentarji

Vlayke 17. 12. 2014, 16.51

Strinjam se z in popolnoma podpiram razkrivanje zgodbe o pogodbenih delavcih. Vendar pa sem prepričan, da novinarji niso niti slučajno osamljeni, kar se tega tiče. Take prakse se pojavljajo povsod in zaradi tega menim, da bi morali razširiti obseg svoje zgodbe, ter vanjo vključiti celoten trg dela v Sloveniji in ne samo medijskih hiš, s svojimi zaposlenimi.

Anže Voh Boštic 17. 12. 2014, 16.56

To bomo verjetno tudi storili. Ampak moramo iti postopoma, od branže do branže, drugače bo zadeva postala neobvladljiva.

Pravnica 18. 12. 2014, 09.30

Rtv in ostali javni zavodi in družbe v delni ali večinski lasti države so leglo nezakonitega "zaposlovanja" in izkoriščanja honorarnih sodelavcev, študentov, itd.. Zgled za množičen upor, kateremu bi morali slediti honorarci v medijih, je t.i. zgodba o študentih/študentkah stevardesah pri Adrii Airways d.d., ki so uspešno iztožili ugotovitev delovnega razmerja in denarnih zahtevkov. Adria jim je izplačala več kot 1 mio Eur.

Janez 18. 12. 2014, 11.10

Gospod Anže, zadeva je že neobvladljiva, in to že par let...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno