EU Sloveniji zaradi nepravilnosti ustavila izplačilo 185 milijonov evrov sredstev

Lanskoletna zgodba se ponavlja. Razlog za izplačilo so tokrat ugotovitve evropskih revizorjev. Revizijskega poročila ministrstvo ne razkriva.

Evropska unija je zaradi ugotovljenih nepravilnosti revizorjev evropske komisije Sloveniji včeraj ustavila izplačilo 185 milijonov evrov evropskih sredstev, so nam danes potrdili na finančnem ministrstvu. Slednje zamrznitev označuje kot neobičajno prakso.

5585467206_3a655928d9_b
Foto: Elliot Brown

Zamrznjeni sta izplačili sredstev iz operativnega programa za regionalni razvoj in operativnega programa za razvoj okoljske in prometne infrastrukture. Sredstva iz prvega sklada so namenjena predvsem podjetjem, sredstva iz drugega pa večjim infrastrukturnim projektom.

Razlog za zamrznitev je revizija generalnega direktorata evropske komisije za regionalno politiko, ki je v Sloveniji potekala oktobra 2013. Kot smo poročali lani poleti, je evropska komisija že takrat napovedala revizijo na področju  javnega naročanja pri porabi evropskih sredstev. Da je evropska komisija Sloveniji črpanje ustavila prav zaradi domnevnih nepravilnosti pri javnem naročanju, nam je danes potrdilo tudi finančno ministrstvo.

Revizorji so osnutek revizijskega poročila slovenskemu Uradu za nadzor proračuna, ki je zadolžen tudi za nadzor nad porabo evropskega denarja, poslali januarja 2014. Urad za nadzor proračuna se z nekaterimi ugotovitvami ne strinja, zato se bo nanje »ustrezno odzval,« so nam sporočili iz finančnega ministrstva. Kljub našemu zaprosilu nam poročila niso posredovali, saj je »zaupne narave«.

Urad za nadzor proračuna ocenjuje zamrznitev sredstev Sloveniji »kot neobičajno in izven dosedanje ustaljene prakse, saj le-ta nalaga ukrepe državi članici na podlagi ugotovitev iz poročila, ki je še v osnutku in nanj revizijski organ (UNP) formalno sploh še ni podal pripomb,« so nam še sporočili s finančnega ministrstva. Evropska komisija je Sloveniji tudi naložila ukrepe za odpravo nepravilnosti.

O zaustavitvi izplačil je prvi, sicer na podlagi neuradnih informacij, v današnji izdaji poročal časnik Dnevnik.

Zgodba se ponavlja

Včerajšnja zamrznitev izplačil prihaja manj kot leto dni po zadnji taki sankciji. Kot smo poročali lani poleti, je evropska komisija maja lani črpanje 240 milijonov sredstev zamrznila zaradi ugotovljenih goljufij pri evropskih sredstvih. Goljufije je ugotovila redna letna revizija urada za nadzor proračuna za leto 2011. Ta revizija je v šestih primerih ugotovila tudi kršenje zakona o javnem naročanju.

Tudi takrat je evropska komisija Sloveniji naložila ukrepe za izboljšanje nadzora nad črpanjem sredstev EU. Črpanje sredstev je komisija sprostila septembra lani.

Zamrznitev evropskih sredstev zaradi nepravilnosti postaja v Sloveniji že stalnica. Poleg letošnje in lanske zamrznitve so izplačila ustavili že leta 2007, 2010 in 2012. Do konca marca mora urad za nadzor proračuna objaviti tudi svojo revizijo porabe evropskega denarja za leto 2012. V kolikor bo tudi ta revizija ugotovila večje število nepravilnosti, čakajo Slovenijo nove težave pri črpanju evropskih milijonov.

Posodobitev (7. 3. 2014, 16:25):

Nekaj minut zatem, ko nam je finančno ministrstvo poslalo odgovore na naša vprašanja o zamrznitvi evropskih sredstev, se je nanjo odzvalo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v uradnem sporočilu za javnost: SZJ_odziv_EKP_zaustavitev plačil_EK_140307_final .

V sporočilu so med drugim zapisali, da so evropsko komisijo pozvali, da »ponovno pretehta odločitev, saj zaustavitev plačil (ki sicer s strani Evropske komisije že zamujajo) pomeni resno likvidnostno nevarnost, ki bo povzročila nezmožnost izpolnjevanja pogodbenih obveznosti države do upravičencev do sredstev evropske kohezijske politike.«

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Evropska sredstva

Nadzorujemo pravilnost in smotrnost porabe milijonov evrov, ki jih Slovenija dobiva iz evropskega proračuna.

47 prispevkov

Hišne preiskave v RC Savinja: že šesti razvojni center s sumom goljufij

Policisti so včeraj hišne preiskave v razvojnem centru Savinja Žalec opravili zaradi suma goljufije s sredstvi EU. Pri Pod črto …

Tema: Evropska sredstva, Kriminal
Članek,

Epizoda 24: izgubljeni milijoni v razvojnih centrih

Lažne študije, prebarvani stroji, goljufije in druge nepravilnosti v razvojnih centrih, ki bi morali postati gonilo tehnološkega napredka v Sloveniji.

Tema: Evropska sredstva, Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno