Epizoda 41 – Neudeležba na volitvah: Zakaj v Sloveniji voli vse manj ljudi?

V prvem delu se odpravimo v kraje z najnižjo udeležbo na volitvah v Sloveniji. Prav tako pa pogledamo, kaj se je zgodilo v supervolilnem letu.

Ilustracija: Una Rebić, Oblikovanje: Metod Blejec

Podatki nas v tokratni epizodi podkasta pripeljejo v Podravje, natančneje v Pesnico pri Mariboru:

Play

Pri Pod črto smo zbrali podatke o udeležbi v Sloveniji na vseh lokalnih, državnozborskih, predsedniških in evropskih volitvah za zadnjih 30 let. Na podlagi zbranih podatkov smo preverili, v katerih volilnih okrajih in občinah je bila med letoma 2019 in 2022 udeležba na vseh omenjenih volitvah najnižja.

V občini Pesnica živi 7.600 ljudi, lanskih županskih volitev pa se je udeležila zgolj tretjina volilnih upravičencev.

O razlogih za to smo govorili z eno od občank – imenujemo jo Petra – in predsednico občinske volilne komisije v Pesnici, mag. Nino Brumen.

O dejavnikih, ki dolgoročno vplivajo na volilno udeležbo, in nenadnih spremembah, kot je rekordni skok udeležbe v lanskem supervolilnem letu, smo govorili z dr. Alenko Krašovec s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.

V prvi epizodi se osredotočimo predvsem na družbeno-ekonomske dejavnike in kontekstualne dejavnike, ki vplivajo na volilno udeležbo.

Eno najnižjih udeležb na zadnjih predsedniških, državnozborskih in evropskih volitvah so zabeležili volilni okraji v Mariboru in okolici.

Ko pogledamo Podravje z družbeno-ekonomske plati, ima drugi najnižji mesečni dohodek na prebivalca. Prebivalci regije so si po plačah med seboj sicer približno toliko enaki, kot so si vsi prebivalci na ravni Slovenije. V primerjavi z nacionalnim povprečjem pa Podravje beleži višji indeks staranja in višjo stopnjo brezposelnosti.

Kaj te statistične številke pomenijo v praksi, smo šli preverit v središče humanitarne dejavnosti v regiji. Na tem območju že sedem let deluje Metod Dolinšek, sekretar Območnega združenja Rdečega križa Maribor, s katerim smo govorili.

Prisluhnite novi epizodi podkasta:

Play

Podatke o volilni udeležbi v Sloveniji za vse štiri tipe volitve smo zbrali v okviru preiskave, ki jo kot člani Evropske mreže za podatkovno novinarstvo (EDJNet) pripravljamo že več kot eno leto. Skupaj nas sodeluje 15 medijskih organizacij iz različnih evropskih držav, projekt pa koordinira ekipa portugalskega medija Divergente. Zbrali smo podatke o volilni udeležbi za 17 držav Evropske unije.

Kot je razvidno iz uradnih podatkov o volilni udeležbi, se zadnjih 30 let lokalnih volitev v Sloveniji ni udeleževalo v povprečju skoraj 730.000 ljudi, kar je skoraj polovica volilnih upravičencev.

Občina Pesnica je samo ena izmed 51 občin, kjer so volivke in volivci lani imeli na »izbiro« samo enega kandidata za župana.

To pomeni, da kar v četrtini občin v državi volivci pravzaprav niso imeli izbire. Kar 14 kandidatov, nekateri od njih brez protikandidata, je bilo do tistega trenutka na položaju župana že 24 let ali več. To se odraža tudi na udeležbi.

Lansko supervolilno leto je na volišča na državnozborskih volitvah pripeljalo približno 300.000 dodatnih volivcev. Vendar pa je na lokalnih volitvah udeležba še padla.

Zakaj je prišlo do zgodovinskega skoka v udeležbi in zakaj se ta ni odrazil na vseh vrstah volitev, ugotavljamo v novi epizodi podkasta.

V naslednji epizodi pa se bomo osredotočili na evropske volitve, kjer je Slovenija med prvimi petimi državami z najnižjo udeležbo.

Preiskave na Pod črto omogočate naše podpornice in podporniki z donacijami. Če želite podpreti naše delovanje, nas lahko z donacijo po svojih zmožnostih podprete TUKAJ. Hvala!

Pri pripravi tega podkasta smo sodelovali: Hana Radilovič z zbiranjem in analizo podatkov, snemanjem na terenu in pripravo scenarija, Aljaž Sluga z analizo podatkov, Taja Topolovec z urejanjem scenarija in vodenjem podkasta, Nina Hlebec s preverjanjem podatkov in lekturo, Lucijan Prelog z montažo in zvočno obdelavo, Milan Fras z zvočno podobo, Una Rebić z ilustracijami in Metod Blejec z oblikovno podobo. Glas za sinhronizacijo je prispevala Ajda Sokler.

Izvršna producentka Pod črto podkasta je Taja Topolovec.

Zahvaljujemo se vsem našim sogovornicam in sogovornikom, ki ste sodelovali pri pripravi te epizode.

Metodološko pojasnilo: Za regionalno analizo udeležbe na volitvah in družbeno-ekonomskih kazalnikov smo se odločili zato, da bi bilo v mednarodno analizo mogoče vključiti družbeno-ekonomske kazalnike, saj se ti v Sloveniji ne zbirajo na ravni volilnih okrajev. Podatke o udeležbi na volitvah po volilnih okrajih smo razvrščali po statističnih regijah na podlagi vizualne kartografske primerjave. V primeru večjih odstopanj smo volilni okraj razdelili med regijami: volilni okraj Logatec smo razdelili med Osrednjeslovensko in Gorenjsko regijo, volilni okraj Laško pa med Savinjsko in Posavsko regijo. Ker volilni okraji torej niso popolnoma usklajeni z mejami statističnih regij, gre za najboljšo možno oceno. 

 

Pri pripravi serije podkastov o volilni neudeležbi smo izhajali iz podatkov, ki smo jih zbrali v okviru partnerstva z Evropsko mrežo za podatkovno novinarstvo (EDJNet), ki ga med aprilom 2023 in marcem 2025 projektno sofinancira Evropska komisija. Zbiranje podatkov o volilni udeležbi v 17 evropskih državah, v katerem je skupaj s Pod črto sodelovalo 15 evropskih medijev, je potekalo pod vodstvom portugalskega medija Divergente.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Divergente #dr. Alenka Krašovec #Evropska mreža za podatkovno novinarstvo #mag. Nina Brumen #Metod Dolinšek #Pesnica #Podravje #volilna udeležba #volitve

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Podkast

Naše zgodbe in razkritja v zvočni obliki.

46 prispevkov

Epizoda 43 – Poplave v Sloveniji: Selitve z ogroženih območij

V novi epizodi Pod črto podkasta smo šli v Zgornjo Savinjsko dolino. Preverili smo, kakšno je stanje štiri mesece po …

Tema: Okolje, Podkast
Podcast,

Epizoda 42 – Neudeležba na volitvah: Evropski parlament pritegne najmanj volivcev

V drugem delu ugotavljamo, zakaj je udeležba na evropskih volitvah najnižja in katere ukrepe države sprejemajo za višanje volilne udeležbe.

Tema: Podkast
Podcast,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno