Član uprave in direktorica Mercatorja nezakonito imenovana v nadzorne svete hčerinskih družb

Igor Maroša in Andreja Cedilnik sta člana štirih nadzornih svetov hčerinskih družb Mercatorja, čeprav zakon članstvo omejuje na tri družbe. Na podlagi naših ugotovitev sta danes izstopila iz enega izmed nadzornih svetov. Pravne posledice nezakonitosti niso jasne.

Član uprave Mercatorja Igor Maroša in izvršna direktorica kontrolinga in računovodstva Andreja Cedilnik sta člana štirih nadzornih svetov hčerinskih družb Mercatorja, čeprav zakon članstvo omejuje na tri družbe, je pokazala preiskava portala podcrto.si. Po naših opozorilih družbi Mercator sta oba že izstopila iz enega izmed nadzornih svetov. Pravne posledice nezakonitosti niso jasne, predpisana kazen za nezakonito sestavljen nadzorni svet je od 6000 do 40.000 evrov.

mercator
Foto: Mercator

Igor Maroša je bil še včeraj po podatkih sodnega registra član Mercatorjevih hčerinskih družb Intersport ISI, d.o.o, Modiana, d.o.o., M – Energija, d.o.o. in Mercator Invalidsko podjetje, d.o.o. Andreja Cedilnik pa je bila članica prvih treh naštetih hčerinskih družb in družbe Mercator Emba, d.d. Ker je lahko po zakonu o gospodarskih družbah (ZGD) posameznik član največ treh nadzornih svetov družb, je bilo v tako primeru Igorja Maroše kot v primeru Andreje Cedilnik eno izmed imenovanj nezakonito. Nezakonitost imenovanj so nam danes potrdili tudi iz družbe Mercator.

Nezakonito imenovanje je po pojasnilih pravnikov tisto, ki je bilo izvedeno nazadnje. Igor Maroša je bil nazadnje, februarja lani, imenovan v nadzorni svet Mercator invalidskega podjetja, zato je to imenovanje za celotno obdobje od februarja lani do danes nezakonito in s tem nično. Andreja Cedilnik pa je bila nazadnje, septembra 2012, imenovana v nadzorni svet M – Energije. Tudi to imenovanje je od septembra 2012 do danes nezakonito in s tem nično.

Negativne pravne posledice

V Mercatorju so za portal podcrto.si povedali, da sta tako Maroša kot Cedilnikova na podlagi naših ugotovitev danes podala odstopni izjavi in s tem izstopila iz enega izmed nadzornih svetov hčerinskih družb. Maroša je izstopil iz nadzornega sveta Mercator invalidskega podjetja, Cedilnikova pa iz M – Energije. Kot razlog za nezakoniti imenovanji so v Mercatorju navedli pravno zmoto.

ZGD je namreč leta 2006 omejil članstvo posameznika v nadzornih svetih družb na le tri nadzorne svete. Pri Mercatorju pa so to spremembo ZGD vse do danes spregledali.

Vprašanje ostaja, kakšne pravne posledice bo imelo nezakonito imenovanje. Strokovnjak za gospodarsko pravo na mariborski pravni fakulteti dr. Marijan Kocbek je za portal podcrto.si pojasnil, da bi lahko bile nekatere odločitve nadzornih svetov, v katera sta bila nezakonito imenovana Maroša in Cedilnikova, nične, torej neveljavne. To bi se zgodilo, v kolikor bi pri neki odločitvi prispevala odločujoč glas. Koliko je bilo takšnih odločitev in kakšen vpliv bi imele morebitne neveljavne odločitve na poslovanje družb, ni znano.

ZGD predvideva tudi od 6000 do 40.000 evrov kazni za družbo, ki ima v nadzornem svetu nezakonito imenovanega nadzornika, ter od 300 do 4000 evrov kazni za odgovorno osebo take družbe. Nadzor nad zakonitostjo sestave nadzornih svetov vrši ministrstvo za gospodarstvo. A to, kot kaže, nezakonitosti v primeru Mercatorja do danes ni opazilo.

V preteklosti člana kar petih nadzornih svetov

V letu 2012 in 2013 sta bila Igor Maroša in Andreja Cedilnik poleg omenjenih družb še člana nadzornega sveta podjetja M – Tehnika, d. d.. Maroša je bil tako od avgusta 2012 do julija 2013 nezakonito član tudi te hčerinske družbe. Ker je bila Andreja Cedilnik v nadzorni svet M – Tehnike imenovana že novembra 2011, je bila med julijem 2012 in julijem 2013, ko je bila M – Tehnika pripojena Mercatorju, nezakonita članica bodisi podjetja Intersport ISI bodisi podjetja Modiana. Članica obeh nadzornih svetov je namreč postala 2. julija 2012.

Z Mercatorja so nam pojasnili, da Andreja Cedilnik in Igor Maroša za članstvo v nadzornih svetih hčerinskih družb nista dobila dodatnega plačila. Na naše vprašanje, kako sta oba poleg delovnih obveznosti zmogla nadzirati še delovanje petih hčerinskih družb, so nam odgovorili: »Nadzorniška funkcija v odvisnih družbah predstavlja formalizacijo dela nadzora, ki ga v okviru svojih del in nalog opravljata g. Maroša kot član uprave Skupine Mercator za operativno področje Mercator trgovina Slovenija in Hrvaška ter ga. Cedilnik kot izvršna direktorica kontrolinga in računovodstva Skupine Mercator ter tako ne predstavlja večje dodatne obremenitve.«

Modiana, M – Tehnika in M – Energija so v letu 2012 (zadnji znani podatki) zabeležile visoke izgube – prva v višini 5,3 milijona evrov, druga v višini 10,8 milijona evrov in tretja v višini 1,3 milijona evrov. Zaradi visokih izgub bo tudi družba Modiana v kratkem pripojena matični družbi Mercator, d.d.. Maroša in Cedilnikova sta, tako služba za odnose z javnostjo, igrala pomembni vlogi pri stabilizaciji poslovanja teh družb.

Nadzorni svet je organ družbe, ki nadzoruje njeno poslovanje. V njegovi pristojnosti je tudi imenovanje oziroma odpoklic predsednika in članov uprave družbe oziroma vodilnih menedžerjev podjetja. Igor Maroša in Andreja Cedilnik nista edina posameznika, ki sedita v več kot treh nadzornih svetih družb. Obširnejši članek o ostalih posameznikih, ki nadzorujejo več kot tri družbe, bomo objavili predvidoma prihodnji teden.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Gospodarski razvoj in podjetništvo

H gospodarski blaginji bo pripomogla tako premišljena gospodarska politika in pravno okolje kot tudi uspešno in etično poslovanje podjetij. Na tem mestu spremljamo oboje.

56 prispevkov

Preiskava: zakaj se morate za uspeh na Instagramu sleči

Ugotovitve konzorcija novinarjev kažejo, da Instagramov algoritem uporabnike sili v objavo fotografij v kopalkah ali spodnjemu perilu.

Tema: Gospodarski razvoj in podjetništvo
Članek,

Prekarnost in (ne)prostovoljni podjetniki

Država je v preteklosti podjetništvo spodbujala tudi s subvencijami za odprtje s. p.-jev. Izkazalo se je, da teh sto milijonov …

Tema: Gospodarski razvoj in podjetništvo
Mnenje,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno