Vodovod Trpčane

Vodovod Trpčane je eden izmed najbolj oporečnih vodovodov v Sloveniji.

Vodovod Trpčane, ki se nahaja v občini Ilirska Bistrica, s pitno vodo oskrbuje 122 stanovalcev. Glede na podatke monitoringa pitne vode in vsebino odločb zdravstvene inšpekcije je bila v vodovodni vodi že od leta 2010 in do zadnjega merjenja leta 2017 vsaj enkrat letno najdena zdravju nevarna bakterija E. coli. Fekalno onesnažena voda je nevarna predvsem mlajšim, starejšim ter tistim, ki imajo slabše odporen imunski sistem.

Izvir vodovodne vode je pod vplivom površinske vode, kar pomeni, da vanjo lahko zaidejo snovi iz okolja. Vseeno je bila voda še ob zadnjem monitoringu pitne vode do pip stanovalcev dovajana brez vsakršne predpriprave oziroma dezinfekcije.

Ko je konec maja 2011 zdravstveni inšpektor prvič obiskal Trpčane, je ugotovil, da je voda neustrezna za uživanje že od leta 2010. Ugotovil je, da upravljavec vodovoda nima izdelanega načrta delovanja v primerih onesnaženja, niti nima izdelanega načrta za obveščanje uporabnikov o onesnaženosti vode. Upravljavcu, takrat še občini Ilirska Bistrica, je zato izdal odločbo, v kateri je odredil, da mora občina vzpostaviti notranji nadzor nad vodovodom in uporabnikom zagotoviti ustrezno pitno vodo. Ukrep bi moral biti izpolnjen do aprila 2012.

To se ni zgodilo. Zato je inšpektor januarja 2013 izdal še sklep o dovolitvi izvršbe. Ob naslednjem obisku, aprila 2014, ko ukrepi še vedno niso bili izvedeni, je izdal globo v vrednosti 300 evrov. Aprila 2015 pa še za dodatnih 600 evrov.

Istega meseca je občini izdal še eno odločbo, v kateri bolj specificira potrebne ukrepe. In sicer, občina mora ugotoviti vzroke za neskladnost vode in jih odpraviti. Prav tako mora omejiti uporabo pitne vode ali prenehati z dobavo vode. To mora storiti takoj ob izreku odločbe.

Ko je zdravstveni inšpektor naslednjič, marca 2016, obiskal Trpčane, je ugotovil, da je občina obvezo upravljavca predala Krajevni skupnosti Kuteževo. Kuteževo je ena izmed petih vasi, ki se oskrbujejo z vodo iz istega vodnega izvira. Od teh vasi je Trpčane edina, ki nima možnosti priklopa na občinski vodovod. Prav tako je edina, ki ima konstantne težave z neustreznostjo vode.

Krajevna skupnost do marca 2016 ni odpravila vzrokov neskladnosti, ki so bili zapisani v odločbi, naslovljeni na občino, zato je zdravstveni inšpektor izdal globo v vrednosti 700 evrov. Je pa ob ponovnem obisku ugotovil, da je nov upravljavec naredil načrt HACCP, ki naj bi zagotavljal ustreznost pitne vode. Ker pa ni vodil vseh potrebnih evidenc (evidence čiščenja objektov, evidence stanja objektov, zajetij in podobno), je inšpektor krajevni skupnosti izdal še eno odločbo, v kateri je določil, da mora takoj po vročitvi odločbe začeti voditi dokumentacijo o načinu izvajanja notranjega nadzora nad vodovodom.

Martin Prosen, predsednik Krajevne skupnosti Kuteževo, zatrdi, da odločbe zdravstvene inšpekcije jemljejo resno. Poleg tega, da so vzpostavili načrt in najeli profesionalnega upravljavca, je sedaj vsaka izmed petih vasi investirala tudi v klorirno napravo. Vodo sedaj pred dovajanjem do pip dezinficirajo in po njegovih besedah so najnovejši mikrobiološki testi vode, izvedeni sredi junija 2018, pokazali, da je voda zdravstveno ustrezna. Dokumentov, ki bi to dokazali, sicer ni bil pripravljen predložiti.

Prebivalci nad tem, da se voda dezinficira, sicer niso navdušeni. Prosen pove, da se pritožujejo, da ima okus po kloru, zato nekateri zahtevajo, da se ponovno dovaja »čista voda izpod Snežnika,« kakršne so prebivalci vajeni. Podobno Janez Grlj, lastnik gostilne v Trpčanah zagotovi, da je voda izpod Snežnika dobra, medtem ko ima občinska voda okus po kloru.

A ker je neobdelana voda, ki prihaja v stik s površinskimi snovmi, strokovno gledano neustrezna, se je krajevna skupnost Kuteževo vseeno odločila za dezinfekcijo. Odločena je namreč, da vode ne bo prepustila nikomur.

Ali so bile implementirane rešitve ustrezne, bodo pokazali rezultati vzorčenja vode leta 2018, a zaenkrat kaže, da Krajevna skupnost Kuteževo počne vse potrebno, da uporabnikom vodovoda zagotovi zdravstveno ustrezno pitno vodo.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #e.coli #nevarna voda #varstvo okolja #vodovodi

Deli zgodbo 0 komentarjev



Več iz teme: Okolje

Kako dobro skrbimo za naše okolje? Sistematično analiziramo okoljska vprašanja v državi.

48 prispevkov

Epizoda 43 – Poplave v Sloveniji: Selitve z ogroženih območij

V novi epizodi Pod črto podkasta smo šli v Zgornjo Savinjsko dolino. Preverili smo, kakšno je stanje štiri mesece po …

Tema: Okolje, Podkast
Podcast,

Fine particles in the air: Ljubljana among the most polluted European cities

Fine particle pollution causes premature births, illness, and, in Slovenia, more than 800 preventable deaths every year.

Tema: Okolje
Article, Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno