Vodovod Studenčevka-Sušje

Vodovod Studenčevka-Sušje je eden izmed najbolj oporečnih vodovodov v Sloveniji.

Vodovod Studenčevka-Sušje v občini Sodražica z vodo oskrbuje 476 ljudi iz štirih zaselkov: Vinice, Slatnik, Sušje in Zapotok. Kljub temu, da je uradni upravljavec vodovoda občina Sodražica, ki je nosilka vodnega dovoljenja za vodovod Studenčevka-Sušje, je vodovod v zasebni lasti in z njim v resnici upravlja vodovodni odbor Studenčevka-Sušje.

Voda iz vodovoda je pod vplivom površinske vode. Do leta 2017 so jo upravljavci dovajali brez vsakršne predpriprave, leta 2017 pa so investirali v klorirno napravo in vodo začeli dezinficirati z natrijevim hipokloritom.

Kljub temu so predstavniki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NZLOH) še maja 2017, kot tudi vseh pet let pred tem, v vodi našli bakterijo E. coli, ki nakazuje na fekalno onesnaženje vode. Vodovod torej predstavlja nevarnost za zdravje ljudi, še posebej pa mlajših, starejših in tistih z oslabljenim imunskim sistemom.

Da je vodovod neustrezno oskrbovan in uporabnikom dovaja neustrezno vodo, dokazujejo tudi odločbe zdravstvene inšpekcije, ki smo jih na Pod črto od zdravstvene inšpekcije pridobili po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja.

Ko je zdravstvena inšpektorica 20. septembra leta 2012 opravila pregled vodovoda, je ugotovila, da je bila večina odvzetih vzorcev vode zdravstveno oporečna že vse od leta 2004 naprej. Upravljavec vodovoda bi moral zato ugotoviti vzroke za neskladnost in jih tudi odpraviti. Namesto tega je uvedel ukrep o prekuhavanju vode. A tudi obveščanje uporabnikov ni ustrezno, saj se ni izvedlo po vseh kanalih, ki jih priporoča Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ): prek radia, spletne strani in prek tretjega načina, ki je največkrat osebno obveščanje.

Inšpektorica je zato 27. septembra 2012 upravljavcu vodovoda, občini Sodražica, izdala odločbo, v kateri je občini naložila, da mora do 31. decembra naslednje leto, 2013, zagotoviti skladnost in zdravstveno ustreznost pitne vode. Prav tako je zapisala, da se mora voda do izboljšanja zdravstvene ustreznosti prekuhavati, uporabnike pa je treba o tem obveščati po predpisih.

Naslednjič je zdravstvena inšpekcija pregled vodovoda opravila šele tri leta in pol kasneje, marca 2016. Odločba iz leta 2012 pa je postala izvršljiva že v začetku leta 2014. Kaže torej, da je zdravstvena inšpekcija na odločbo pozabila, upravljavcu pa zagotovila dodaten čas za izpolnitev ukrepov.

To se vseeno ni zgodilo. Ob ponovnem pregledu je bila voda še vedno neustrezna in neustrezno pripravljena. Zdravstveni inšpektor je občini za odpravo neskladnosti dal nov rok, maj 2017, in zagrozil z globo v vrednosti 1000 evrov. Ali so bili ukrepi opravljeni, do konca leta 2017 ni bilo preverjeno. Zdravstvena inšpekcija nam odločb, ki bi pričale o tem, namreč ni poslala.

V začetku marca 2017 pa je zdravstvena inšpekcija občini Sodražica izdala še eno odločbo. Ker je voda nevarna za zdravje in pomeni možnost hidrične epidemije, se mora voda prekuhavati, o tem pa je treba uporabnike obveščati vsak dan do preklica ukrepa. Tega pa upravljavec ne dela. Zdravstveni inšpektor je zato izdal odločbo, da mora upravljavec takoj izvesti obveščanje uporabnikov vodovodnega sistema Studenčevka-Sušje o neskladnosti pitne vode in jim posredovati ustrezna navodila o pripravi pitne vode.

Kljub odkritim kršitvam iz leta 2012 in več obiskom zdravstvene inšpekcije, občina Sodražica za nezakonito upravljanje z vodovodom Studenčevka-Sušje ni plačala nič.

Po besedah Darje Vetrih z občine Sodražica, problem rešujejo. Občina je namreč zgradila lokalni vodovod, na katerega se bodo lahko priključili uporabniki vodovodnega sistema Studenčevka-Sušje iz občine Sodražica. V tem trenutku se po njenih besedah že vzpostavljajo hišni priključki, voda iz novega vodovoda pa naj bi bila zagotovljena do konca leta 2018.

Kaže torej, da je v tem primeru upravljavec vodovoda uspel vzpostaviti dialog z lastniki vodovoda in se dogovoriti za rešitev, ki bo vsem občanom zagotovila čisto, četudi malce dražjo vodo.

 

Odgovor vodovodnega odbora Studenčevka-Sušje na članek Pod črto

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #e.coli #nevarna voda #varstvo okolja #vodovodi

Deli zgodbo 0 komentarjev



Več iz teme: Okolje

Kako dobro skrbimo za naše okolje? Sistematično analiziramo okoljska vprašanja v državi.

48 prispevkov

Epizoda 43 – Poplave v Sloveniji: Selitve z ogroženih območij

V novi epizodi Pod črto podkasta smo šli v Zgornjo Savinjsko dolino. Preverili smo, kakšno je stanje štiri mesece po …

Tema: Okolje, Podkast
Podcast,

Fine particles in the air: Ljubljana among the most polluted European cities

Fine particle pollution causes premature births, illness, and, in Slovenia, more than 800 preventable deaths every year.

Tema: Okolje
Article, Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno