Vodovod Brezovica

Vodovod Brezovica je eden izmed najbolj oporečnih vodovodov v Sloveniji.

Vodovod Brezovica se nahaja v občini Hrpelje-Kozina in z vodo oskrbuje 86 ljudi. Ti so bili po podatkih monitoringa pitne vode med letoma 2013 in 2017 vsaj enkrat letno izpostavljeni fekalno onesnaženi vodi in možnosti okužbe z bakterijo E. coli. Okužba predstavlja zdravstveno nevarnost za vse, za otroke, starejše in osebe z oslabljenim imunskim sistemom pa je lahko celo smrtno nevarna.

Upravljavec vodovoda, občina Hrpelje-Kozina, vodo, ki je izpostavljena površinski vodi in s tem snovem iz okolja, uporabnikom vseeno dovaja brez predhodne dezinfekcije.

Ko je zdravstveni inšpektor decembra leta 2012 obiskal vodovod Brezovica, da bi preveril, ali upravljavec spoštuje veljavno zakonodajo na področju pitne vode, ni potreboval veliko, da je ugotovil, da temu ni tako. Ob njegovem obisku je namreč veljal ukrep prekuhavanja vode.

Kmalu je ugotovil, zakaj. Pitna voda se dovaja brez ustrezne priprave, kakršna je recimo dezinfekcija, notranji nadzor nad vodovodom pa je neučinkovit in ni v skladu s pravili načrta HACCP, mednarodno sprejetega načrta, ki zagotavlja zdravstveno ustreznost živil in vode. Prav tako je ugotovil, da upravljavec nima načrta za obveščanje uporabnikov v primerih, da se voda onesnaži.

Upravljavcu, občini Hrpelje-Kozina, je zato 11. februarja 2013 izdal odločbo, v kateri je navedel, da mora občina v roku dveh let, do konca februarja 2015, vzpostaviti učinkovit notranji nadzor in uporabnikom vodovoda zagotoviti oskrbo z zdravstveno ustrezno pitno vodo. Prav tako mora uporabnike vode obvestiti o morebitnih ukrepih prekuhavanja vode, kot je to določeno s predpisi.

Naslednjič je inšpektor Brezovico obiskal skoraj leto po predvidenem roku, novembra 2015. Dodatno leto upravljavcu ni koristilo. Ko je inšpektor obiskal Brezovico, je ponovno veljal stalni ukrep prekuhavanja vode. Natančnejši pregled sistema je potrdil, da upravljavec ni sprejel potrebnih ukrepov. Inšpektor je zato izdal sklep o dovolitvi izvršbe, v katerem je odločil, da ima upravljavec sistema še dve leti, da sprejme potrebne ukrepe. Če svojih obvez ne bo opravil niti do takrat, bo prisiljen poravnati globo v vrednosti 1000 evrov.

Kljub zelo radodarnim rokom inšpektorja, občina ukrepov ni sprejela. Ob ponovnem obisku januarja 2018 je bilo stanje enako. Inšpektor je zato izrekel še eno grožnjo z globo: če situacija ne bo ustrezna do začetka leta 2019, bo občina na državni proračun morala nakazati še dodatnih 1000 evrov.

Glede na odločbe zdravstvene inšpekcije je občina Hrpelje-Kozina za neustrezno upravljanje z vodovodom Brezovica (že vsaj) od leta 2012 do začetka leta 2018 plačala zgolj 1000 evrov globe. Ali bo plačala še več, je odvisno od ukrepanja občine.

Robert Kastelic iz odbora za vode v občini Hrpelje-Kozina je za Pod črto povedal, da bodo vodovod v kratkem predali v upravljanje Kraškemu vodovodu Sežana, d. o. o. Kot je zapisano v odločbi zdravstvene inšpekcije z začetka 2013, je isto informacijo že takrat dal zdravstvenemu inšpektorju. Takrat je namreč zatrdil, da so za leto 2013 in 2014 predvidena občinska proračunska sredstva za priključitev vodovoda Brezovica na javni vodovodni sistem Kraškega vodovoda. To se ni zgodilo. Ali bo do spremembe dejansko prišlo v letošnjem ali prihodnjih letih, bomo videli v prihodnje.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #e.coli #nevarna voda #varstvo okolja #vodovodi

Deli zgodbo 0 komentarjev



Več iz teme: Okolje

Kako dobro skrbimo za naše okolje? Sistematično analiziramo okoljska vprašanja v državi.

48 prispevkov

Epizoda 43 – Poplave v Sloveniji: Selitve z ogroženih območij

V novi epizodi Pod črto podkasta smo šli v Zgornjo Savinjsko dolino. Preverili smo, kakšno je stanje štiri mesece po …

Tema: Okolje, Podkast
Podcast,

Fine particles in the air: Ljubljana among the most polluted European cities

Fine particle pollution causes premature births, illness, and, in Slovenia, more than 800 preventable deaths every year.

Tema: Okolje
Article, Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno