Vodovod Brezovica pri Borovnici

Vodovod Brezovica pri Borovnici je eden izmed najbolj oporečnih vodovodov v Sloveniji.

Vodovod Brezovica pri Borovnici v občini Borovnica z vodo oskrbuje 248 uporabnikov. A ne vedno s pitno vodo: glede na podatke monitoringa pitne vode in zdravstvene inšpekcije vzorčenje vode že vse od leta 2012 v vodi dokazuje občasno prisotnost bakterije E. coli.

Fekalno onesnažena voda je nevarna za zdravje ljudi. V Brezovici pri Borovnici je septembra 2014 do hidrične epidemije tudi dejansko prišlo. Preko onesnažene vode je pet otrok iz občine dobilo salmonelo, trije so morali biti zaradi resnosti simptomov celo hospitalizirani.

Na to, da mora upravljavec vodovoda zagotoviti ustrezno pitno vodo, upravljavce vodovoda Brezovica pri Borovnici že leta opozarja zdravstvena inšpekcija. Zdravstveni inšpektor je že marca 2012 ugotovil, da vodovod ne deluje po ustreznih načelih in zato uporabnikom ne dovaja pitne vode. Upravljavci morajo do septembra uporabnikom zagotoviti ustrezno pitno vodo, je zato zapisal v odločbi.

Leta 2012 so bili upravljavci vodovoda uporabniki vode sami. Ti so maja 2007 od Agencije RS za okolje (ARSO) pridobili vodno dovoljenje. Uporabniki so želeli črpati svojo vodo, a glede varnosti te vode očitno niso bili zaskrbljeni. Ukrepov iz odločbe namreč niso implementirali, je ugotovil zdravstveni inšpektor, ko je aprila leta 2013 ponovno obiskal vodovod. Zagrozil jim je z globo v vrednosti 100 evrov na posameznega upravljavca. Tudi to ni zadostovalo. Decembra istega leta so upravljavci zaradi nespremenjenega stanja globo tudi plačali.

Naslednji obisk inšpektorja je bil izreden – zaradi obolelih otrok na območju so strokovnjaki sklepali, da imajo okužbe izvor v pitni vodi. In imeli so prav – inšpekcija je potrdila, da se v vodi zajetja vodovoda Brezovica pri Borovnici nahaja bakterija salmonela. Nepresenetljivo ukrepi za zagotavljanje pitne vode do takrat niso bili sprejeti.

Inšpekcija je zato decembra 2014 izdala odločbo, da morajo upravljavci do konca januarja izvesti sanacijo pitne vode s kloriranjem in zamenjati cevi, ki so poškodovane zaradi rje. To so tudi storili. Še vedno pa niso vzpostavili ustreznega notranjega nadzora nad vodovodom, s katerim bi tveganja prepoznali in odpravili.

Leta 2016 so prebivalci Brezovice pri Borovnici vodno dovoljenje in upravljanje vodovoda, ne pa tudi lastništva, predali v roke občine. A tudi občina stanja ni popravila.

Ob ponovnem obisku januarja 2017 je zdravstvena inšpektorica ugotovila, da voda v Brezovici pri Borovnici še vedno ni zdravstveno ustrezna. Voda iz zajetja teče v dva vodohrana, a samo v enem poteka dezinfekcija vode z natrijevim hipokloritom. Poleg tega se rezuiduala klora v vodi ne nadzira. In še več, upravljavec ne spoštuje pravilnika o obveščanju vseh vpletenih o onesnaženosti vode. Inšpektorica je zato izdala odločbo, v kateri je zapisala, da mora občina do začetka marca te nepravilnosti odpraviti.

Konec februarja je župan občine, Bojan Čebela, inšpekcijo zaprosil za podaljšanje sicer nenavadno kratkega roka. Po njegovih besedah so bili namreč v teku pogovori o prenosu upravljanja na komunalno podjetje Vrhnika. Občina namreč nima kadra, ki bi vodovod lahko upravljal, je ugotovil.

A zdravstvena inšpektorica je že v začetku aprila 2017 izdala sklep o dovolitvi izvršbe. Če občina nepravilnosti ne popravi do začetka junija, bo primorana plačati 500 evrov globe. Da tega ni uspela narediti, je kar po telefonu priznal Bojan Čebela, zaradi česar je občina na državni proračun nakazala 500 evrov. Nova zagrožena kazen je 600 evrov, nov rok pa do septembra 2017.

A ker zadeva ni bila urejena niti v januarju 2018, je inšpektorica določila novo kazen: občina bo morala na državni proračun nakazati dodatnih 700 evrov, če ustrezen sistem ne bo vzpostavljen do aprila 2018.

A vse kaže, da problem ne bo rešen še nekaj časa: glede na uradne zapise zdravstvene inšpektorice so strokovnjaki ugotovili, da »tehnična izvedba vodovodnega sistema v dani situaciji ne dopušča primernih mest za zagotavljanje vzorčenja oziroma nadzora po sistemu HACCP in analiz pitne vode«.

Bojan Čebela je za Pod črto po telefonu pojasnil, da se je občina zato odločila za izgradnjo nove vodovodne infrastrukture. K projektu so že pristopili, a stanovalci se bodo po trenutnih načrtovanjih na nov vodovod lahko priključili šele z začetkom leta 2021.

Situacija se bo torej izboljšala, a kljub temu bodo prebivalci Brezovice pri Borovnici vodo iz pipe prisiljeni prekuhavati še leta.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #e.coli #nevarna voda #varstvo okolja #vodovodi

Deli zgodbo 0 komentarjev



Več iz teme: Okolje

Kako dobro skrbimo za naše okolje? Sistematično analiziramo okoljska vprašanja v državi.

48 prispevkov

Epizoda 43 – Poplave v Sloveniji: Selitve z ogroženih območij

V novi epizodi Pod črto podkasta smo šli v Zgornjo Savinjsko dolino. Preverili smo, kakšno je stanje štiri mesece po …

Tema: Okolje, Podkast
Podcast,

Fine particles in the air: Ljubljana among the most polluted European cities

Fine particle pollution causes premature births, illness, and, in Slovenia, more than 800 preventable deaths every year.

Tema: Okolje
Article, Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno