Zavod ne pove, koliko čakajočih na subvencijo za odprtje s.p. bo ostalo brez nje

Konec julija smo razkrili, da zaradi prepozno začetega postopka za izbiro izvajalcev delavnic za samozaposlitev prosilci že več mesecev čakajo na subvencije za s.p., in se spraševali, koliko prosilcev bi lahko zaradi omejenih sredstev ostalo brez subvencije. Delavnice so se s tem tednom spet začele izvajati, vprašanje o višini sredstev pa ostaja odprto.

Naš članek o birokratskih zapletih, ki zavirajo izplačilo subvencij za odprtje s. p., je na zavodu za zaposlovanje sprožil precej razburjenja. Menili so namreč, da naše poročanje ni bilo točno (njihov odgovor na članek si lahko preberete pod člankom). Spomnimo, konec julija smo razkrili, da zaradi prepozno začetega postopka za izbiro izvajalcev delavnic za samozaposlitev prosilci že več mesecev čakajo na vključitev v ta podjetniški trening, ki je pogoj za pridobitev subvencije za samozaposlitev. Hkrati smo se spraševali, koliko prosilcev bi lahko zaradi omejenih sredstev ostalo brez zagonskih sredstev za svoj s. p. Zaradi pritožb zavoda smo se odločili znova preveriti stanje. Rezultat: delavnice so se s tem tednom spet začele izvajati, vprašanje o višini sredstev pa ostaja neodgovorjeno.

Članek je objavljen tudi v časniku Delo

4430261607_a917a28c1f_b
Foto: Christopher Sessums

Delavnice, ki jih mora opraviti vsak brezposelni, ki želi odpreti s. p. in ob tem pridobiti 5000 evrov subvencije za samozaposlitev, so se začele spet izvajati 12. avgusta letos, so nam sporočili z zavoda za zaposlovanje. Vprašanje pa je, koliko prosilcev bo subvencijo res dobilo, koliko pa jih bo ostalo na suhem. Letos je namreč na voljo le še 3,9 milijona evrov sredstev, torej približno 780 prosilcev. A pred enim mesecem je bilo čakajočih na delavnice že več kot 2000.

Hkrati bodo iz omenjenih slabih štirih milijonov evrov subvencije prejeli tudi tisti, ki so že opravili delavnice, a jim sredstva še niso bila izplačana.

Del letošnjih udeležencev petdnevnih podjetniških delavnic bo subvencijo sicer dobilo po 1. januarju, saj bo prihodnje leto zanje na voljo dodatnih 9,5 milijona evrov. To zadošča za 1900 subvencij, a če bo prosilcev letos več, bi se drugi lahko obrisali pod nosom. Na zavod smo se zato obrnili s konkretnim vprašanjem, ali bo denarja glede na naval dovolj ali pa pričakujejo, da bo del prosilcev, ki se v delavnice lahko vključijo še do sredine novembra, ostal brez subvencije. »Vsekakor gre za enega od najuspešnejših programov aktivne politike zaposlovanja, ne le po doseženih rezultatih (številu vključitev, ohranitvi samozaposlitev, vključitvi žensk, ustvarjanju novih delovnim mest), pač pa tudi z vidika, da je zanj vedno nekoliko več zanimanja, kot je na voljo sredstev,« se je glasil odgovor zavoda. Seznanjeni so še s tem, da si na pristojnem ministrstvu prizadevajo za program pridobiti dodatna sredstva.

Naval na delavnice

Prosilci za subvencijo pa ostajajo v temi tudi glede vprašanja, do kdaj jih mora svetovalec na zavodu napotiti na delavnico za samozaposlitev, da se je bodo še lahko udeležili. Ker mora biti oseba pred vključitvijo na delavnice na zavod prijavljena vsaj tri mesece, bi lahko mnogi, ki so na zavodu prijavljeni manj časa, a vseeno želijo po preteku treh mesecev zaprositi za udeležbo na delavnicah in pozneje za subvencijo, izviseli. Kot smo zapisali, se bodo delavnice izvajale le še do sredine novembra, zaradi velikega navala pa prosilec ne more računati na možnost takojšnje udeležbe. Zavod smo zato vprašali, kateri je zadnji rok za napotitev brezposelne osebe na delavnice za samozaposlitev, da bo prosilec še lahko računal na udeležbo na delavnici in s tem na pridobitev subvencije. Odgovora nismo dobili.

Prav tako je nejasno, kakšna bo usoda programa prihodnje leto. Zavod namreč (še) ne ve, ali se bo izvajal tudi leta 2014. Tako se lahko zgodi, da po prvem januarju vključitev v program za pridobitev subvencije za s. p sploh ne bo mogoča.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad javnim sektorjem

Kako dobro delujejo javna uprava in državna podjetja, ki jih plačujemo davkoplačevalci oziroma so odgovorni državljanom? Nadzorujemo zaposlovanje, učinkovitost in korupcijo v javnem sektorju.

92 prispevkov

Epizoda 27 – Skrita cena: kolo za 3 evre, oglasi za 22 let

Se sprašujete, zakaj je v Ljubljani vse več oglasov? V tokratni epizodi podkasta vas vabimo na kolesarjenje. Na kolesarski turi …

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

Skrita cena izposoje koles v Ljubljani: oglasni plakati na vsakem koraku

Kako je ljubljanska občina v zameno za sistem BicikeLJ dovolila dodatne oglasne površine v z reklamami zasičenem mestu.

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno