Brez vas ne bi bilo mogoče

Septembra 2014 sva z Anžetom sedla za računalnik v naši prvi začasni pisarni in vam napisala šestdeset e-mailov. Kje smo po tem, ko ste podprli zamisel o Pod črto, dve leti kasneje.

Najini e-maili so bili tistega septembra dve leti nazaj namenjeni vsem, ki ste nam pred meseci pisali, da bi bili pripravljeni podpreti projekt Pod črto z zagonsko donacijo v izbrani višini. Sporočila sva vam, da imamo sedaj račun, na katerega lahko obljubljeno donacijo tudi nakažete.

Spomladi istega leta smo namreč pod članki objavljenimi na podcrto.si zapisali: »Portal podcrto.si išče zagonski kapital. V kolikor so vam vsebine na portalu všeč, vas prosimo, da nas podprete z donacijo.« Klik na prošnjo je bralce pripeljal do navodila, da naj nam na elektronski naslov sporočijo, koliko bi bili pripravljeni donirati za zagon projekta Pod črto.

Soustanovitelja projekta Pod črto, Anže Voh Boštic in Taja Topolovec. Foto: Tamino Petelinšek, STA
Soustanovitelja projekta Pod črto, Anže Voh Boštic, odgovorni urednik, in Taja Topolovec, direktorica. Foto: Tamino Petelinšek, STA

Bralci ste takrat obljubili približno 2000 evrov začetne podpore. Skupaj z obljubljenimi donacijami podjetij, ki so bila Pod črto pripravljena podpreti v zagonski fazi, po najinih preračunih dovolj za poskusnega pol leta delovanja.

Prva stran podcrto.si v prvi polovici leta 2014.
Prva stran podcrto.si v prvi polovici leta 2014.

Čez poletje smo tako vzpostavili novo verzijo spletne strani, ustanovili neprofitni zavod Pod črto in podcrto.si vpisali v register medijev. Imeli smo torej urejen status in delujoč transakcijski račun, vprašanje pa je bilo – boste bralci res nakazali obljubljeno donacijo projektu, o katerem v zadnjih mesecih niste slišali nič?

Podporo ste nam takrat, več kot dve leti nazaj, nakazali skoraj vsi, ki ste jo obljubili. Na koncu smo dobili celo par 100 evrov več od obljubljenih 2000 evrov. Brez vas se projekt Pod črto ne bi začel.

Kljub mnogim pesimističnim komentarjem, kako v Sloveniji medij kot je Pod črto ne more obstajati, je vaša podpora do sedaj vsakič znova potrdila, da ima naše delo smisel. Kar je ob učinkih, ki jih imajo naše zgodbe skozi čas, najboljša motivacija za to, kar počnemo. V prvih dveh letih nam je z vašo podporo tako uspelo pripeljati Pod črto od zamisli do samostojnega medija, ki ga podpira rastoče število bralcev in donatorjev.

Naše delo ste bralci med septembrom 2015 in novembrom 2016 podprli s skupno 36.997 evri donacij. Število tistih, ki nas podpirate, pa je iz prvih šestdeset bralcev naraslo na skoraj petsto.

Vaša podpora je omogočila pisanje poglobljenih zgodb, ki ne pripomorejo le k večji transparentnosti naše družbe, ampak vodijo tudi v dejanske spremembe. V letu 2016 smo tako z vašo pomočjo razkrili policijsko naročanje vdorov v zasebno komunikacijo posameznikov in finančne mahinacije pri upravljanju Družbe za upravljanje s terjatvami bank, tako imenovane slabe banke. Zaradi naših razkritij, ki so jih po podcrto.si povzemali vsi slovenski mediji, policijo preiskuje specializirano državno tožilstvo, predsednik upravnega odbora DUTB Marko Simoneti pa je odstopil.

Lotili smo se tudi dveh obširnih tem, ki zadevajo kakovost življenja vseh nas: kako dobro smo kot družba sposobni poskrbeti za svoje najšibkejše člane in kako kakovostna je oskrba pacientov v slovenskih bolnišnicah. Zaradi našega pisanja je ministrstvo za zdravstvo napovedalo sprejem zakonodaje, ki bo od bolnišnic zahtevala, da spremljajo kakovost obravnave bolnikov. Teh sprememb brez vaše podpore ne bi mogli doseči.

Z vašo podporo smo v prvih dveh letih odprli več kot dvajset tem, ki jih trenutno redno spremljamo na podcrto.si. Seznam sprememb, ki so posledica našega dela, pa se vztrajno daljša.

PodCrto_Design_Podpri_Cam3_Web–Image_960x660_Icons
Ilustracija: Metod Blejec

Seveda pa za delovanje medija ni dovolj samo pisanje kakovostnih in preverjenih novinarskih zgodb. Novinarstvo brez občinstva pač ne more obstajati. Že ob ustanovitvi projekta smo se odločili, da želimo naše zgodbe prosto ponuditi v branje javnosti, ne da dostop bralcev do naših vsebin pogojujemo s plačilom. Novinarstvo, ki ga podpirate, je po našem mnenju v javnem interesu, zato dostopa do zgodb ne želimo omejevati s plačilom zanje.

V tem letu smo z vašo podporo prejeli dve pomembni zunanji potrditvi za naše delo. V septembru 2016 nam je Informacijski pooblaščenec podelil nagrado “Ambasador transparentnosti 2016” zaradi našega zagotavljanja dostopa javnosti do pomembnih informacij. Novembra pa je naša novinarka Tanja Pirnat dobila nagrado debitantka leta, ki jo podeljuje Društvo novinarjev Slovenije, za zgodbe o delovanju socialne države in okolju na podcrto.si.

Septembra 2016 smo za naše delo prejeli nagrado "Ambasador transparentnosti 2016".
Septembra 2016 smo za naše delo prejeli nagrado “Ambasador transparentnosti 2016”.

Vaša podpora je za naše delo ključna. Donacije bralcev so namreč najboljša potrditev, da smo na pravi poti.

Vendar pa le ta vir prihodka ni dovolj za pokritje vseh stroškov s pripravo in distribucijo vsebin ter razvoj našega medijskega model. Za zagotavljanje čim večje neodvisnosti, stabilnosti in dolgotrajnosti našega delovanja tako razvijamo štiri različne vire podpore projekta Pod črto: 1. Podporo bralcev z donacijami, 2. Podporo podjetij z donacijami, 3. Pridobivanje projektnih sredstev in 4. Prodajo naših vsebin v so-objavo.

V letošnjem letu ste do konca novembra bralci podprli zgodbe na Pod črto z dobrimi 12.000 evri donaciji. Ob tem pa  je naše delo z donacijo finančnih sredstev ali storitev omogočalo več kot dvajset podjetij. Objavo zgodb na podcrto.si je podprlo tudi Ministrstvo za kulturo, saj smo letos prejeli razpisna sredstva za sofinanciranje medijskih vsebin v višini 19.200 evrov. Urednik podcrto.si Anže Voh Boštic pa je dobil štipendijo Fundacije Open Society.

Prav se nam zdi, da vsem donatorjem povemo, za kaj smo porabili dobljena sredstva. Zato vsak mesec objavimo, koliko denarja smo zbrali iz posameznih virov in kako smo ga porabili.

Vaše donacije so omogočile, da osrednja ekipa pocrto.si zdaj šteje štiri člane. Ob tem pa sodelujemo tudi z več občasnimi pisci, ilustratorji, fotografi, programerji in lektorji, ki sodelujejo pri pripravi vsebin za Pod črto. V letu 2017 bi radi v osrednji del ekipe Pod črto dodali še enega novinarja ali novinarko.

Pod črto v 2016: Anže Voh Boštic, Taja Topolovec, Rok Grča in Tanja Pirnat. Fotografija: Marko Kumer Murč
Pod črto v 2016: Anže Voh Boštic, Taja Topolovec, Rok Grča in Tanja Pirnat. Fotografija: Marko Kumer Murč

V preteklem letu so celotna sredstva za delovanje Pod črto znašala 80.000 evrov. V letu 2017 pa smo si zastavili doseči skupni proračun projekta v višini 105.000 evrov. To nam bo omogočilo še več razkritij in vsebin, ki bodo povzročile spremembe na bolje v naši družbi. In s tem doprineslo k boljši, bolj pravično delujoči družbi, v kateri živimo in delujemo.

Zato z vašo pomočjo za delovanje Pod črto v 2017 zbiramo 25.000 evrov donacij. Če bi vsak izmed vas, ki nas redno berete, projekt podrl s petimi evri na mesec, se pravi 60 evri letno, bi zastavljeni cilj presegli. Seveda pa smo veseli donacije v kakršnikoli višini, ki nam jo lahko namenite.

Preostanek potrebnih sredstev, se pravi 80.000 evrov, nameravamo pridobiti s pomočjo podpore podjetij, Pod črto podpirajo z donacijo in s pomočjo (predvsem tujih) razpisnih sredstev in fundacij. S tem namenom smo v drugi polovici leta 2016 okrepili naše delo s podjetji in pridobili nove partnerje, ki bodo naše delo z donacijo podprli v letu 2017. Prav tako pa smo se prijavili na več razpisov za pripravo vsebin s področja preiskovalnega in podatkovnega novinarstva za naše delo v prihodnjem letu, na rezultate katerih še čakamo. Ob tem smo začeli navezovati stike in potencialna sodelovanja s sorodnimi neprofitnimi in neodvisnimi medijskimi organizacijami v tujini, v sodelovanju s katerimi bi radi v prihodnjih letih pričeli pripravljati članke, ki bodo svojo zgodbo in vpliv širili čez meje slovenskega prostora.

Za leto 2017 že pripravljamo nova razkritja. Posvetili se bomo korupciji in neučinkoviti porabi denarja v javnem sektorju. Secirati želimo razloge in posledice bančne krize, ki je davkoplačevalce stala več milijard evrov. Spremljali bomo, kako se naše zdravstvo trudi izboljšati skrb za bolnike. Še naprej bomo opozarjali na dolžnost države in družbe, da poskrbi za najranljivejše člane naše družbe.

Z vašo podporo nam sporočate, da tudi vi verjamete, kako je z razkrivanjem dejstev in pozornostjo javnosti mogoče izboljšati delovanje države – zgodbo po zgodbo. Hvala.

Želim podpreti Pod črto v 2017 >>

 

PodCrto_Design_Podpri_Cam#4_Banner_960x360_Strap # WebButton

 

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: O Pod črto

Kaj, kako in zakaj delamo na Pod črto.

50 prispevkov

Pregled leta 2023: Kaj vse smo preiskali z vašo pomočjo?

Pet novih tem, sodelovanje pri mednarodnih preiskavah in nova sistemska sprememba na bolje.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Praznični paket s Pod črto: Tri nove teme

Za začetek leta smo za vas pripravili zajeten paket branja in poslušanja, ne spreglejte pa tudi naše videoprodukcije.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno