Video: intervju z Gregorjem Golobičem o političnem kadrovanju

Gregorja Golobiča se v samostojni Sloveniji drži sloves pionirja političnega kadrovanja. Soočili smo ga z očitki in dobili pojasnila, kako je kadrovanje potekalo v času LDS in v času, ko je bila v vladi stranka Zares.

Julija smo na portalu podcrto.si objavili analizo delitve ministrskih stolčkov med političnimi strankami zadnjih petih vlad.  V članku smo med drugim izpostavili nenavadno imenovanje Gregorja Golobiča na mesto ministra za visoko šolstvo v Pahorjevi vladi. Golobič je namreč za dokončanje svojega dodiplomskega študija potreboval skoraj 20 let.

Po objavi članka nam je Gregor Golobič ponudil pogovor na temo političnega kadrovanja. Ker Golobiča mnogi zaradi njegove vloge v stranki LDS v devetdesetih letih vidijo kot sinonim za politično kadrovanje, smo ponudbo sprejeli. Golobič bil namreč v času vladavine LDS generalni sekretar te stranke in je bil zaradi te pozicije menda odgovoren za sprejemanje odločitev, kdo bo zasedel najpomembnejša mesta v slovenski politiki, javni upravi in gospodarstvu. Pozneje pa je bil kot predsednik stranke Zares neposredno vpleten v pogajanja o delitvi ministrskih, pa tudi nekaterih ostalih stolčkov v državi.

Golobič tako v intervjuju opiše svoje videnje in mnenje o političnem kadrovanju v obdobju samostojne Slovenije. Ker je bil neposredno vpet v kadrovanje, se nam zdijo njegove razlage vredne delitve z javnostjo. Ob tem pa se je treba zavedati, da je (bil) Gregor Golobič v prvi vrsti politik. Zato je dobro njegove odgovore interpretirati s primerno mero kritičnosti.

Intervju smo posneli 21. avgusta letos. Posnela ga je Viidea v prostorih Kiberpipe.

Prvi del – o Golobičevi diplomi in političnem delovanju Karla Erjavca

Drugi del – o delu ministra za visoko šolstvo in trenutnem političnem udejstvovanju

Tretji del – o načinu kadrovanja v Drnovškovi in Pahorjevi vladi

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 7 komentarjevVeč iz teme: Politika in mednarodni razvoj

Na tem mestu objavljamo politične analize slovenskega in mednarodnega prostora ter članke o mednarodni razvojni problematiki.

14 prispevkov

Spletni portal predlagam.vladi.si: mnogo predlogov, malo učinka

Pred osmimi leti je zaživel spletni portal, ki naj bi omogočal večjo vključenost prebivalcev v oblikovanje vladnih politik. Kmalu je …

Tema: Politika in mednarodni razvoj
Članek,

Predlagam.vladi.si: opis vseh uvedenih predlogov državljanov

Kakšnim predlogom je uspelo dobiti soglasje pristojnih organov? V drugem prispevku o portalu predlagam.vladi.si analiziramo predloge, na katere so organi …

Tema: Politika in mednarodni razvoj
Članek,

7 komentarjev

Franci Kek 8. 10. 2014, 15.59

Zanimiv se mi zdi poduk avtorja, da je (bil) GG politik in je zato potrebno interpretirati njegove odgovore s primerno mero kritičnosti. ???
Je to napisano kot alibi, za vsak slučaj ... so poslušalci toliko neumni, da potrebujejo napotek, s katerega kota je potrebno poslušati ...???

Jan Jan 8. 10. 2014, 17.25

Golobičevo sprenevedanje,

Golobič je genialni manipulator, ki mu je treba priznati, da je pronicljivo razkrinkal Erjavca, vse pa z namenom, da bi zabrisal bistvo svojega delovanja.
Začel je kot kadrovnik v Drnoškovi vladi kjer je nastavljal svoje kadre v državni upravi in državnih podjetjih, tako da je z klienti pokrival predvsem investicije. V članku ste to bistvo zamenjali z proračunom minstrstev, kar pa ni vedno isto, kar Golobič izkoristi za zamegljevanje. Najprej je delal kot klient Genexovca Petra Rigla, ki je bil lastnik/financer LDS in preko katerega je služil pri poslih z državno lastnino in posredništvom pri investicijah v državnih podjetjih. Ko je Rigl umrl je Golobič prevzel Riglovo poslovno omrežje in kot ekonomski morilec uničeval slovensko državo v korist balkanskih poslovnežev pri pranju denarja v davčne oaze. Luknja se vidi tudi v slabi banki. Samo iz Mobitela/Telekoma in njegovih dobaviteljev je bilo oprano letno toliko kot je bil izkazan dobiček. Pogoji v katerih se je družba nahajala so v nekorumpiranih razmerah omogočali vsaj dvakrat večji dobiček. Kot nekakšen slovenski Putin/Stalin v Drnoškovi senci se je bil prvem obdobju celo močnejši kot so bili old boysi, ki ga takrat zato niso marali. Njegova moč je nekoliko upadla ko je LDS prevzel Rop in se je umaknil v “gospodarstvo” Ultro. V prizadevanjih da bi mu ustvarili videz nekoga iz high tech gospodarstva so šli tako daleč, da je postal celo fiktivni inovator in soavtor patenta v katerem so patentirali idejo, da se pralni stroj preko telefona pogovarja z servisom. Ideja pa seveda ni nikoli zaživela, kot večina Ultrinih kvaziinovacij. Je bila pa Ultra uspešna pri pridobivanju poslov v državnih podjetjih in javni upravi, predvsem tam kjer je kadroval prav Golobič. Takrat so zasnovali tudi projekt Viapan, ki predvideva satelitsko cestninjenje na način pisan na kožo Ultri in čaka zdaj na Cerarjevo vlado, da ga izpelje. Minister Omerzel je zato razveljavil izveden razpis kjer je zmagal Kapsh.
Ko so mediji GGja razkrinkali je nekoliko izgubljal vpliv v ospredju, se je povlekel v ozadje in se z idejo, da Jankoviča postavi za župana Ljubljane začel udinjati old boysom okoli Milana Kučana, Turka,... Za nagrado je Ultra dobila projekt Urbana preko razpisa pisanega na kožo Ultre, tako da je bila cena milion EUR višja kot pri najboljšem ponudniku. Ker pri old boysih deluje Emšo so nekako pozabili na stare zamere so ugotovili, da je od mladih kadrov najsposobnejši manipulator in tako izbran za naslednika politično kapitalskega omrežja kadrovanega iz kadrov Udbe in Kosa. Tako sedaj koordinira in svetuje večini levih strank ter prevzema še poslovno omrežje Zemljariča.
Manipulacija s tem intervjujem:
Ne našteva kadrov, ki jih je Golobič nastavil in so še danes na funkcijah. Ne pove kam so poniknile milijarde, ki jih plačujejo davkoplačevalci preko slabe banke. Ne pove koliko ima na računih v davčnih oazah. Ne pove kako zlorablja tajne službe za obvladovanje politične scene in brisanje sledov odtujenega kapitala. Spreneveda se glede tega kako obvladuje dominantne medije za dezinformiranje in politično propagando. Skratka vedno bolj postaja Kučanov otrok iz ozadja, ki v vašem intervjuju skuša igrati kompetentnega komentatorja na podoben način kot njegov pokrovitelj.

Franci Kek 8. 10. 2014, 17.45

Jan, Jan, tale tekst je vreden najboljših zloženk reporterizma. Naj končam le s tvojim koncem - > verjetno je sam naročil dominantnim medijem, ki jih "obladuje", naj ga ob "aferi" Ultra dosledno sesuvajo.

Jan Jan 8. 10. 2014, 19.56

Franci, seveda ne, ker vsi novinarji pa le niso korumpirani in niso bedaki, da bi kupovali GGjeve zgodbice samohvale kot te na teh posnetkih. Če je res naredil kaj pozitivnega je bilo to le krinka za rabote v ozadju. Če se samo spomnimo kako se je slinil okoli Pahorja, da ga je vzel v koalicijo, nato pa mu je porinil nož v hrbet, da se je prikupil Kučanu. Zanima me kdaj je Dnevnik sesuval GGja?

Franci Kek 8. 10. 2014, 20.55

1. Kdo si, Jan Jan?
2. "GG se je slinil okoli Pahorja, da ga je vzel" - šala.
3. Poglej Dnevnik (in vse ostale medije) v času "afere" Ultra.

Jan Jan 8. 10. 2014, 22.09

Franci vprašaj Sovo so že zbrskal, smo samo mal testirali kolk časa rabi GGjev agent, da to ugotovi.

XY 9. 10. 2014, 16.05

Predvsem je "novinar" KATASTROFA. Neveden, nerazgledan in še kaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno