Razkrivamo: pekarne, ki so jih inšpektorji decembra ujeli pri zaposlovanju na črno

Po petih mesecih smo od finančne uprave le dobili seznam pekarn, ki so zaposlovale na črno. Končna odločitev, da nam posredujejo podatke, je pomemben mejnik pri zagotavljanju transparentnosti.

Foto: Google street view
Pekarno Friško v Šoštanju so inšpektorji decembra lani kar dvakrat ujeli pri zaposlovanju na črno. Foto: Google street view

V nekaj nočeh v začetku lanskega decembra so inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) ter inšpektorji finančne uprave (FURS) hkrati obiskali več deset pekarn. Namen je bil dvojen – ugotoviti, ali pekarne upoštevajo higienske standarde priprave hrane in ali poslujejo v skladu z davčno in delovnopravno zakonodajo.

UVHVVR nam je že nekaj dni po raciji na našo zahtevo razkril podatke, v katerih so inšpektorji odkrili higienske pomanjkljivosti. FURS pa nam podatkov o pekarnah, ki so zaposlovale na črno, ni želel poslati. Dacarji so se sklicevali na davčno tajnost teh podatkov.

Na odločitev FURS smo se pritožili informacijskemu pooblaščencu. Ta je, sicer šele pet mesecev pozneje, odločil, da nam mora FURS posredovati zahtevane podatke o pekarnah, ki so zaposlovale na črno.

Vse pekarne , ki so jih inšpektorji ujeli pri zaposlovanju na črno, so označene na spodnjem zemljevidu:

Za zaposlovanje na črno lahko davčni inšpektorji izrečejo od 4.100 do 20.800 evrov kazni podjetju in od 400 do 2000 evrov kazni odgovorni osebi podjetja. V nadzoru pekarn je Furs izrekel za 72.000 evrov kazni.

Med 18 kaznovanimi pekarskimi obrati je zanimiv primer podjetja Pekač Tafa, pekarstvo in storitve, d.o.o. Kot je razvidno iz posredovanih podatkov, so inšpektorji pri zaposlovanju na črno podjetje prvič ujeli 5. decembra lani v poslovalnici v Velenju. A to podjetja ni izučilo. Že naslednji dan, 6. decembra, so namreč kazni za zaposlovanje na črno pisali v pekarni tega podjetja v Šoštanju. A tudi to še ni bilo dovolj. V isti pekarni v Šoštanju so zaposlene na črno našli tudi dva dni pozneje, 8. decembra.

V zanimivi besedni igri ironije so zaradi zaposlovanja na črno kaznovali tudi podjetje Fuša pekarstvo, d.o.o., iz Brežic.

Zakaj je posredovanje podatkov FURS pomembno

Odločitev, da nam FURS posreduje podatke, pa ni pomembna le zaradi razkritja pekarn, temveč predvsem zaradi precedensa, ki ga ta odločitev postavlja.

Kot rečeno se je FURS pri zavrnitvi naše zahteve najprej skliceval na davčno tajnost. A inšpektorji podjetij, ki zaposlujejo na črno, ne kaznujejo na podlagi zakona o davčnem postopku, ki med drugim zapoveduje davčno tajnost postopkov. Podlago za preganjanje zaposlovalcev na črno dacarjem daje zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC). Ta zakon pa ne predpisuje davčne tajnosti za postopke, vodene po ZPDZC.

Temu je pritrdil tudi informacijski pooblaščenec in v začetku maja FURS-u naložil posredovanje podatkov. Po prejemu odločbe so pri FURS razmišljali tudi o pritožbi zoper odločbo informacijskega pooblaščenca. A se zanjo niso odločili in nam v začetku tega meseca nato posredovali zahtevane podatke.

Ta odločitev FURS ima širše pozitivne posledice na transparentnost delovanja javne uprave in preprečevanje zaposlovanja na črno. Ker se je FURS s posredovanjem podatkov o pekarnah mediju podcrto.si strinjal z mnenjem informacijskega pooblaščenca, da podatki o kaznih zaradi zaposlovanja na črno niso davčna tajnost, je s tem postavil pomemben precedens. Zdaj namreč inšpektorji nimajo nobenih izgovorov za zavrnitev posredovanja podatkov o ostalih podjetjih in samostojnih podjetnikih, ki so jih ujeli pri zaposlovanju na črno.

Do avgusta lani je zaposlovanje na črno nadzirala in kaznovala delovna inšpekcija. Od te smo lani že pridobili podatke o ugotovljenih kršitvah in na zemljevidu objavili vsa podjetja, ki so med majem 2010 in majem 2014 zaposlovala na črno.

Zakaj smo to naredili? Menimo, da lahko javna objava kršiteljev pomembno pripomore k omejevanju zaposlovanja na črno. Kršitelji namreč ne bodo dobili le finančne kazni, ampak bodo morali računati tudi z javno sramoto zaradi izrabljanja delavcev.

Avgusta lani je nato nadzor nad zaposlovanjem na črno prevzel FURS. Naknadna odločitev FURS, da podatki o zaposlovanju na črno niso davčna tajnost, je tako z vidika transparentnosti in preprečevanja zaposlovanja na črno hvale vredna. Pri podcrto.si pa bomo nadaljevali s periodičnimi javnimi objavami vseh podjetij, ki so bila pravnomočno kaznovana zaradi zaposlovanja na črno.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 1 komentarVeč iz teme: Inšpekcijski vpisniki

Na podlagi vpisnikov inšpekcij sistematično ugotavljamo, katera podjetja in javne službe so najhujši kršitelji slovenske zakonodaje.

37 prispevkov

Electa in Damijan Janković osumljena utaje 244.000 evrov davka

Damijan Janković naj bi kot direktor Electe inženiringa davek utajil s fiktivnim računom in napačnim obračunavanjem davka na dodano vrednost.

Tema: Inšpekcijski vpisniki
Članek,

Na Mali Sevi ob Bužekijanu nasedel tudi Taxgroup bratov Šešok

Taxgroup je leta 2007 ob zloglasni kmetiji Bužekijan na nenavaden način za kar 566.000 evrov kupil 12.700 kvadratnih metrov kmetijskih …

Tema: Inšpekcijski vpisniki
Članek,

1 komentar

štefan 16. 6. 2015, 09.34

kako lahko prodajajo žgane pijače na tržnici v mariboru na teznem

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno