Praznični paket s Pod črto: Tri nove teme

Za začetek leta smo za vas pripravili zajeten paket branja in poslušanja, ne spreglejte pa tudi naše videoprodukcije.

Zaključek leta je bil v ekipi Pod črto deloven – za vas smo decembra pripravili kar tri nove teme, ki smo jih preiskovali več mesecev, nekatere preiskave smo začeli že leta 2022.

Za vas smo tako ob koncu leta pripravili praznični paket – pregledno objavo za medpraznično branje, ogled in poslušanje.

Med novimi  temami najdete novo podkast miniserijo o udeležbi na volitvah, nadaljevanje teme o posledicah avgustovskih poplav, odprli pa smo tudi novo temo o stanovanjski problematiki.

Čaka vas tudi veliko ilustracij, infografik in kar trije videi iz Pod črto produkcije.

Če vas mika poslušanje podkasta: miniserija Neudeležba na volitvah

Ilustracija: Una Rebić.

V december smo vstopili z uvodnima podkastoma o volilni udeležbi, s katerima smo otvorili temo, na kateri delamo v okviru mednarodne preiskave že več kot leto dni.

Podatke o volilni udeležbi v Sloveniji za vse štiri tipe volitve smo zbrali v okviru preiskave, ki jo pripravljamo kot člani Evropske mreže za podatkovno novinarstvo (EDJNet). Skupaj nas sodeluje 15 medijskih organizacij iz različnih evropskih držav, projekt pa koordinira ekipa portugalskega medija Divergente. Zbrali smo podatke o volilni udeležbi za 17 držav Evropske unije.

V prvem delu smo se odpravili v kraje z najnižjo udeležbo na volitvah v Sloveniji.

Podatki so nas pripeljali v Podravje, točneje v Maribor in okolico. Še natančneje – v Pesnico pri Mariboru. Zakaj točno tja, boste izvedeli v epizodi:

V drugem delu smo se z lokalne ravni usmerili na evropsko.

Slovenija je namreč med petimi državami z najnižjo udeležbo na zadnjih evropskih volitvah.

Tema je posebej aktualna, ker se v juniju 2024 istočasno obetajo evropske volitve in referendum o spremembah volilnega sistema v Sloveniji.

S kakšno volilno udeležbo bo Slovenija pospremila 20. obletnico članstva v Evropski uniji in kako bodo volivci odločili o spremembah volilnega sistema, bomo torej lahko spremljali prihodnje leto.

Naslednje leto bomo s temo nadaljevali tudi z objavo celotne analize v obliki članka.

Preiskave na Pod črto že 9 let omogočate bralke in bralci z donacijami. Če želite podpreti naše delovanje v 2024, bomo veseli vaše podpore, vsaka donacija šteje. Hvala!

Poplave v Sloveniji: kakšno je stanje štiri mesece po avgustovskih poplavah?

V strugi Savinje so trenutno odprta številna delovišča. Kamp Menina, Varpolje, 15. 12. 2023. Foto: Metod Blejec.

Poplave in plazovi so v avgustu prizadeli 183 od 212 občin v Sloveniji.

Neposredna škoda zaradi poplav po aktualni uradni oceni znaša skoraj 3 milijarde evrov – to presega seštevek vseh naravnih nesreč v Sloveniji do zdaj. Kot so naši sogovorniki izpostavili že v našem članku iz avgusta, bo po poplavah potrebna dolgotrajna pomoč in sanacija.

Zato smo šli štiri mesece po avgustovskih poplavah na terenu preverili, kakšno je trenutno stanje.

Porečje Savinje je eno najbolj poplavno ogroženih območij v Sloveniji, posebej kritično pa je avgusta bilo v Zgornji Savinjski dolini. Zato se je naša ekipa s snemalno opremo odpravila na pot ob Savinji.

Pri pristojnih državnih organih smo preverili tudi, kako potekajo dela na vodotokih. Ob Savinji je po novih podatkih zaradi poplav trenutno ogroženih skoraj 60.000 ljudi, na dokončno odločitev o preselitvi pa čaka kar 300 domov.

Vaša podpora omogoča, da teme spremljamo od prve objave do spremembe na bolje.

Stanovanjska problematika: Kdo si lahko privošči lasten dom v Ljubljani?

Fotografija Ljubljane z ilustracijo.
Fotografija in ilustracija: Metod Blejec

V naši zadnji letošnji preiskav smo se lotili stanovanjske problematike. Objavljamo prvo analizo, s temo pa bomo nadaljevali tudi v letu 2024, saj je v prihodnjem letu predvidena sprememba stanovanjske zakonodaje.

V prvem delu analiziramo potrebe po stanovanjih in naš zajem oglasov za prodajo novogradenj v Ljubljani.

Da bi preverili ponudbo na trgu, smo pri Pod črto več mesecev, med 8. julijem in 9. oktobrom 2023, zajemali oglase za prodajo stanovanj in hiš v Ljubljani s spletnih nepremičninskih portalov.

Najprej smo se osredotočili na Ljubljano, s čimer mislimo mestno občino Ljubljana, saj je po podatkih GURS Ljubljana največji in najbolj razvit trg stanovanjskih nepremičnin v državi, ki posledično narekuje trende na slovenskem nepremičninskem trgu.

Kot ugotavljamo v članku, ne primanjkuje samo cenovno dostopnih stanovanj, temveč manjkajo tudi aktualni podatki, na podlagi katerih bi sploh lahko dovolj jasno vedeli, kakšne so dejanske potrebe prebivalcev.

Vabljeni k branju:

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2023 spremljali, priporočali in z donacijami podpirali naše delo. Veseli smo, da ste z nami, se beremo spet v 2024.

Želimo vam srečno novo leto,

ekipa Pod črto

Želite v 2024 redno spremljati nove objave na Pod črto? Naročite se na naše vikend branje, ki ga za vas pripravljamo vsak teden.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Divergente #Evropska mreža za podatkovno novinarstvo #evropske volitve #poplave #poplave v sloveniji #stanovanja #stanovanjska problematika #volitve

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: O Pod črto

Kaj, kako in zakaj delamo na Pod črto.

51 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Pregled leta 2023: Kaj vse smo preiskali z vašo pomočjo?

Pet novih tem, sodelovanje pri mednarodnih preiskavah in nova sistemska sprememba na bolje.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno