Povzetek preiskave: pogrebniki podjetij v Avioprojektu

Podjetje Avioprojekt je od Hypo Leasinga za gradnjo garažne hiše dobilo več kot sedem milijonov evrov, porabilo pa le dva milijona in pol. Ostali denar je izginil neznano kam.

Splošna bolnišnica Jesenice. Foto: Gorazd Kavčič/Gorenjski glas

Primer poslov podjetja Avioprojekt z jeseniško bolnišnico je še en primer delovanja pogrebnikov podjetij, v katerem so izginili milijoni evrov.

Sporen odstop posla

Aviprojekt je leta 2008 pridobil posel gradnje garažne hiše ob bolnišnici Jesenice. Že pridobitev tega posla je bila sporna. Posel je namreč bolnišnica najprej dala gradbenemu podjetju Konstruktor VGR. Nato pa je Konstruktor brez razloga odstopil od posla in ga predal Avioprojektu.

Avioprojekt ni izpolnjeval pogojev za pridobitev posla, ki so bili navedeni na javnem razpisu. Kljub temu je nekdanji direktor jeseniške bolnišnice Igor Horvat privolil v prenos posla s Konstruktorja na Avioprojekt.

Avioprojekt je bil takrat v lasti razvpitega celjskega nepremičninskega podjetnika Aleksandra Jančarja. Jančar je bil v preteklosti vpleten v več nenavadnih poslov s celjsko občino in znanim celjskim gostincem Zvonetom Štormanom.

Posel gradnje garažne hiše je potekal tako, da je dala bolnišnica Avioprojektu za gradnjo hiše na voljo zemljo ob bolnišnici. Ko bi Avioprojekt garažno hišo zgradil, bi lahko trideset let pobiral parkirnino in si tako pokril stroške izgradnje in ustvaril dobiček. Po tridesetih letih pa bi garažna hiša spet prišla v last bolnišnice.

Bolnica Avioprojektu pokrije stroške za gradbeno dovoljenje

Po pridobitvi posla so sledile nove nenavadnosti. Čeprav bi moral Avioprojekt sam kriti stroške pridobivanja gradbenega dovoljenja za gradnjo garažne hiše, mu jih je plačala kar bolnišnica. Ti stroški so znašali 315.000 evrov.

Ko je Avioprojekt pridobil gradbeno dovoljenje za garažno hišo, ga je Jančar v začetku leta 2010 prodal savinjskemu podjetniku Zvonku Petku. Petek je za Avioprojekt Jančarju odštel 620.000 evrov.

Torej: Jančarjev Avioprojekt je posel izgradnje garažne hiše od Konstruktorja dobil, čeprav ni izpolnjeval pogojev iz javnega razpisa. Nato je Avioprojektu vse stroške pridobivanja gradbenega dovoljenja pokrila bolnišnica Jesenice. Na koncu pa je Jančar s prodajo Avoprojekta iztržil 620.000 evrov.

Izginuli milijoni Hypo Leasinga

Nenavadnega poslovanja s prodajo Avioprojekta še ni bilo konec. Avioprojekt je nato od Hypo Leasinga, nekdanje hčerinske družbe Hypo banke, za gradnjo garažne hiše po načelu »sale and leaseback« dobil kar 7,2 milijona evrov sredstev. Toda za gradnjo garažne hiše in ostala povezana dela je Avioprojekt porabil le 2,6 milijona evrov.

Kje je torej preostalih 4,6 milijona evrov? Tega ni mogoče izvedeti.

Avioprojekt Hypo Leasingu kmalu po pridobitvi financiranja in izgradnji garažne hiše ni mogel več odplačevati mesečnih obrokov lizinga. Zato je končal v stečaju.

A še pred stečajem podjetja so ga prevzeli pogrebniki podjetij, povezani z zloglasno mrežo Orion. Ti so poskrbeli za uničenje poslovne dokumentacije Avioprojekta, s čimer so zakrili sledi za denarjem.

Preberite tudi:

Infografika: Metod Blejec

Garažna hiša je trenutno v lasti Hete asset resolution, ki je slaba banka Hypo banke. Vredna je 2,3 milijona evrov. Avioprojekt pa Heti dolguje 7,3 milijona evrov. Hypo Leasing je tako v poslu financiranja Avioprojekta izgubil pet milijonov evrov.

Svet zavoda bolnišnice Jesenice je konec leta 2014 sporne posle v zvezi z gradnjo garažne hiše prijavil policiji. Policija je za preiskavo primera potrebovala več kot štiri leta. Ovadbo specializiranemu državnemu tožilstvu so namreč posredovali šele letos.

Preberite celoten članek: Pogrebniki podjetij v Avioprojektu: kam je izginilo 4,6 milijona evrov

Članek je del projekta Pogrebniki podjetij. Preberite vse članke v seriji.

Avtor in vodja projekta: Anže Voh Boštic
Urednica: Taja Topolovec
Preverjanje dejstev: Lenart J. Kučić
Lektura: Ana Bogataj
Oblikovanje vizualij: Metod Blejec

Projekt nastaja v sodelovanju s Transparency International Slovenia. Projekt delno financira Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

This project was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Aleksander Jančar #Avioprojekt #Igor Horvat #pogrebniki podjetij

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno