Poletje na Pod črto: Preiskava o položaju samozaposlenih v kulturi in sodelovanja z Evropsko mrežo za podatkovno novinarstvo

Objavili smo novo preiskavo in sodelovali pri dveh preiskavah v okviru Evropske mreže za podatkovno novinarstvo (EDJNet).

Foto: Metod Blejec

V ekipi Pod črto smo čez poletje pripravljali nove samostojne preiskave in sodelovali v mednarodnih preiskavah, pri katerih sodelujemo kot člani Evropske mreže za preiskovalno novinarstvo (EDJNet).

Julija je bila objavljena preiskava o strateških rezervah cepiva proti opičjim kozam v različnih evropskih državah, ki je nastala pod vodstvom španskega preiskovalnega medija Civio. Objavljen je bil tudi prvi del serije o ravnanju evropskih podjetij s plastično embalažo. Pri obeh temah smo sodelovali z zbiranjem in preverjanjem podatkov, pri preiskavi o plastiki pa pripravljamo tudi samostojen prispevek, ki ga bomo jeseni objavili na naši spletni strani.

Več mesecev smo pripravljali novo preiskavo s področja kulture in konec avgusta objavili nadaljevanje teme o revščini med samozaposlenimi v kulturi v Sloveniji.

Vsak vikend za vas pripravljamo sobotno branje s Pod črto. Naročite ga v svoj e-nabiralnik, da boste vedno prejeli nove zgodbe in priporočila za branje in poslušanje, ki jih pripravljamo za vas. Želim naročiti Pod črto sobotno branje >>.

Poleti pa se nismo posvečali le novim preiskavam. Formalizirali smo pomembno organizacijsko spremembo, ekipa Pod črto pa se je udeležila tudi šestdnevnega izobraževanja o preiskovalnem novinarstvu.

 

Sodelovanje z EDJNet: strateške rezerve cepiva in plastična embalaža

Fotografija: NIAID (Flickr)

Julija je bila objavljena preiskava španskega preiskovalnega medija Civio o strateških rezervah cepiva proti opičjim kozam v različnih evropskih državah.

Pri Pod črto smo kot partnerska organizacija Evropske mreže za preiskovalno novinarstvo (EDJNet) sodelovali pri zbiranju in preverjanju podatkov za preiskavo za Slovenijo.

Preiskava je pokazala, da sta le dve državi članici EU na zalogi imeli strateške rezerve najbolj učinkovitega in varnega cepiva proti opičjim kozam:

 

Ilustracija: Una Rebić

Avgusta je bil objavljen tudi prvi članek o ravnanju evropskih podjetij s plastično embalažo.

Kot partnerska organizacija mreže EDJNet smo pri njem sodelovali z zbiranjem podatkov o okoljskih zavezah podjetij s področja prehrambene industrije.

Skupaj z Deutsche Welle in drugimi EDJNetovimi partnerskimi organizacijami smo identificirali 98 zavez glede uporabe predelane plastike 24 prehrambnih podjetij s sedežem v Evropi, ki so bile sprejete v zadnjih 20 letih.

V primeru 37 obljub, ki bi morale biti že izpolnjene, rezultati niso bili doseženi: 68 % zavez  ni bilo izpolnjenih ali pa se o njih nikoli več ni poročalo. 

Preiskava ugotavlja, da je pri tem, da podjetja začnejo sprejemati in izpolnjevati okoljske zaveze k uporabi predelane plastike, ključen sprejem ustrezne zakonodaje, saj prostovoljne zaveze podjetij večinoma ne delujejo:

Za jesen pripravljamo tudi samostojno temo o ravnanju s plastiko.

 

Nova preiskava na Pod črto: Samozaposleni v kulturi po epidemiji

Ilustracija: Una Rebić

Konec avgusta smo objavili obširno novo preiskavo, v kateri ugotavljamo, zakaj je področje ustvarjalnega dela v Sloveniji še vedno sistemsko neurejeno in zakaj sredstva za področje kulture ne pridejo do ustvarjalk in ustvarjalcev.

Samozaposleni v kulturi so del kulturno-kreativnega sektorja, ki v Sloveniji zaposluje 4,7 % delovno aktivnega prebivalstva in ima med vsemi sektorji največji delež samozaposlenih – 31 % (med vsem delovno aktivnim prebivalstvom je 12 % samozaposlenih). Leta 2017 je sektor ustvaril 3,5 % bruto dodane vrednosti.

A štiri leta po objavi naše prve preiskave tega področja smo ugotovili, da je socialni položaj samozaposlenih v kulturi še slabši. Kljub denarnim nadomestilom za blažitev posledic epidemije je leta 2021 že skoraj tretjina samozaposlenih v kulturi s pravico do plačanih prispevkov zaslužila prihodke pod pragom tveganja revščine. Nizke prihodke kompenzirajo z različnimi preživetvenimi strategijami, dodatne prihodke pogosto iščejo z delom izven svojega ustvarjalnega področja.

V preiskavi ugotavljamo, kaj so sistemski razlogi za slabo socialno stanje samozaposlenih v kulturi in kakšne sistemske ukrepe bi morali uvesti za njegovo ureditev:

Izobraževanje in razvoj organizacije

Avgusta smo se udeležili izobraževanja s priznanim in večkrat nagrajenim preiskovalnim novinarjem Markom Leejem Hunterjem. Mark je med drugim eden od soustanoviteljev Globalne mreže za preiskovalno novinarstvo (GIJN), s kolegom Luukom Sengersom pa sta avtorja preiskovalne metode SBI (Story-based Inquiry).

Metodo SBI nam je Mark predstavil na šestdnevnem tečaju, ki ga je za nas pripravil v sodelovanju z novinarko Crino Boros. Z Markom smo spoznali 5 korakov te preiskovalne metode, ki zagotavlja robusten postopek priprave preiskovalnih zgodb in njihovega pisanja, pri čemer je bil velik poudarek na delu s hipotezo in preverjanju ter organiziranju zbranih informacij pri zahtevnih preiskovalnih zgodbah. Crina Boros pa nam je predstavila metode zbiranja, analize in vizualizacije podatkov pri delu s kompleksnimi podatkovnimi bazami.

Stroške izobraževanja je pokrila fundacija Civitates v okviru projekta Learning Initiatives.

S posodobitvijo internega pravilnika o dopustu in odsotnostih z dela pa smo poleti na Pod črto formalizirali pomembno spremembo, s katero želimo prispevati k zmanjševanju tveganja za izgorelost pri našem delu in spodbujati dolgoročno delo sodelujočih v organizaciji.

S tem namenom smo uvedli tako imenovani delovni premor (ang. sabbatical). Gre za plačano odsotnost z dela v najdaljšem skupnem trajanju 30 delovnih dni, ki zaposlenim pripada vsaka 4 polna leta dela v organizaciji.

 

Finančno poročilo za julij in avgust 2022

Lepo se zahvaljujemo vsem, ki ste nas julija in avgusta podprli z donacijo.

Bralke in bralci ste nas podprli v skupnem znesku 1.304,00 EUR.

Naše delo ste podprli tudi podjetja in podjetniki. Za podporo se zahvaljujemo podjetju Modra jagoda ter enemu novemu neimenovanemu donatorju. Hvala!

 

Podatke o vseh do sedaj prejetih donacijah in naših donatorjih najdete na strani Projekt podpirate.

 

Prilivi in odlivi: julij 2022

Donacije bralk in bralcev: 700 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 300,00 EUR (Modra jagoda in en neimenovani donator)

Stroški dela: 16.435,57 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 446,63 EUR (provizije, računovodstvo, stroški pošiljanja skodelic PolonaPolona)

 

Prilivi in odlivi: avgust 2022

Donacije bralk in bralcev: 604,00 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 200,00 EUR (Modra jagoda)

Projektna sredstva: 8.291,51 EUR (nakazilo druge tranše za projekt Evropske mreže za podatkovno novinarstvo – EDJNet)

Stroški dela: 12.035,93 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 809,84 EUR (provizije, računovodstvo, pravna podpora, stroški pošiljanja skodelic PolonaPolona)

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno