Podbregarjev doktorat: ljubljanska univerza ukrepa, mariborska se spreneveda

Mariborska univerza ne želi dati jasnega odgovora, ali bodo v primeru spornega doktorata Iztoka Podbregarja ukrepali. Ljubljanska pa bo ugotavljala, ali je plagiat delo Podbregarjeve študentke.

Stavba Univerze v Ljubljani. Foto: Ramon/Flickr
Stavba Univerze v Ljubljani. Foto: Ramon/Flickr

Univerza v Mariboru mediju podcrto.si ni jasno odgovorila na vprašanje, ali bodo v primeru ugotovljenega dobesednega prepisovanja v doktorski disertaciji Iztoka Podbregarja, ki je trenutno dekan Fakultete za organizacijske vede, na kakršen koli način ukrepali. Odgovorili so le, da se lahko postopek za odvzem strokovnega naslova prične »na podlagi pisnega predloga upravičenega predlagatelja«.

V primeru Maje Meško, trenutne profesorice Univerze na Primorskem, ki ji je bil Podbregar somentor pri pripravi doktorske disertacije, pa bo Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani imenovala komisijo, ki bo presodila, ali je njena disertacija plagiat. Del disertacije Maje Meško je namreč enak delu Podbregarjeve disertacije.

Spomnimo, na podcrto.si smo sredi septembra objavili članek z izsledki analize disertacije Iztoka Podbregarja. Podbregar je bil v preteklosti načelnik generalštaba slovenske vojske, nato direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, trenutno pa je dekan Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Na tej fakulteti je leta 2000 tudi doktoriral.

V Podbregarjevi disertaciji z naslovom »Interoperabilnost kadrov manjših držav v mirovnih operacijah« smo našli 24 primerov dobesednega prepisovanja iz drugih virov. V večini primerov Podbregar sicer navede vir, iz katerega je prepisoval, vendar v disertaciji prikaže, kot da je vir le povzel. V nekaterih primerih pa vira ne navede.

Pri pregledu Podbregarjeve disertacije smo našli tudi nenavadno podobnost med njegovim delom in disertacijo Maje Meško. Meško je leta 2008 doktorirala na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani z disertacijo »Definiranje posebnosti nekaterih gibalnih sposobnosti in psiholoških značilnosti slovenskih vojaških pilotov«. Njen somentor je bil prav Podbregar.

Po naših ugotovitvah je Maja Meško približno stran in pol svoje disertacije prepisala iz Podbregarjeve disertacije. Kot gre sklepati iz dejstva, da je Meško uspešno opravila zagovor disertacije, je Podbregar kot somentor kljub dobesednemu prepisovanju iz njegove lastne naloge dovolil zagovor njene disertacije. Meško je trenutno izredna profesorica na Fakulteti za management Univerze na Primorskem.

Po objavi naših ugotovitev smo mariborsko, ljubljansko in primorsko univerzo prosili za komentar naših ugotovitev.

Na primorski univerzi so nam odgovorili, da je Maja Meško doktorirala na ljubljanski univerzi, zato naj za komentar zaprosimo to univerzo. Na ljubljanski univerzi pa so nam nato odgovorili, da bo Fakulteta za šport imenovala komisijo, ki bo presodila, ali je doktorat Maje Meško plagiat.

Glede Podbregarjevega doktorata pa nam na mariborski univerzi niso dali jasnega odgovora. Zapisali so, da si vodstvo univerze »na vseh ravneh prizadeva vzpostaviti visoke standarde za preprečevanje možnosti plagiatorstva« in da je »stopnja tolerance do neetičnega in neakademskega ravnanja ter kršenja avtorskih pravic nična«.

Zapisali so še, da imajo od leta 2013 sprejeto navodilo o postopku ugotavljanja plagiatorstva, na podlagi katerega se postopek za odvzem strokovnega naziva »prične na podlagi pisnega predloga upravičenega predlagatelja, ko se po zagovoru zaključnega dela pojavi utemeljen sum, da zaključno delo ni rezultat kandidatove lastne ustvarjalnosti ali dosežkov«.

Oceno, ali je delo plagiat, pa lahko poda le tisti, ki pozna vsebino dela in se s področjem tudi ukvarja, so pojasnili. »Doktorsko delo red. prof. dr. Iztoka Podbregarja je nastajalo v letih med 1995 in 2000 po usmeritvah in navodilih mentorja,« so še dodali.

Iz odgovora mariborske univerze tako ni bilo razvidno, ali bodo na kakršen koli način ukrepali. Zato smo jim zastavili še vprašanje, ali bodo na kakršen koli način preverili doktorat Iztoka Podbregarja ali pa se z zadevo ne bodo ukvarjali. Odgovorili so nam le s ponovitvijo odstavka iz prejšnjega odgovora: da se postopek za odvzem naslova prične na podlagi pisnega predloga upravičenega predlagatelja.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #Iztok Podbregar #maja meško

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad javnim sektorjem

Kako dobro delujejo javna uprava in državna podjetja, ki jih plačujemo davkoplačevalci oziroma so odgovorni državljanom? Nadzorujemo zaposlovanje, učinkovitost in korupcijo v javnem sektorju.

92 prispevkov

Epizoda 27 – Skrita cena: kolo za 3 evre, oglasi za 22 let

Se sprašujete, zakaj je v Ljubljani vse več oglasov? V tokratni epizodi podkasta vas vabimo na kolesarjenje. Na kolesarski turi …

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

Skrita cena izposoje koles v Ljubljani: oglasni plakati na vsakem koraku

Kako je ljubljanska občina v zameno za sistem BicikeLJ dovolila dodatne oglasne površine v z reklamami zasičenem mestu.

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno