Pet let po objavi članka o nepravilnostih le policijska preiskava v Lekarni Ljubljana

V torek so kriminalisti izvedli hišne preiskave v Lekarni Ljubljana zaradi suma korupcije in gospodarskega kriminala. Preiskave so se zgodile pet let po članku, v katerem smo opozarjali na sporne posle Lekarne.

lekarna ljubljana

V torek so kriminalisti po poročanju medijev opravili hišne preiskave na sedežu Lekarne Ljubljana, po neuradnih podatkih pa preiskujejo še lastnika več radijskih postaj Lea Oblaka in Davorina Poherca, direktorja podjetja Kemofarmacija. Po poročanju Slovenske tiskovne agencije so v Lekarni Ljubljana potrdili, da policija preiskuje poslovanje Lekarne oziroma njenega vodstva v času, ko jo je še vodil Marko Jaklič.

»Gre za policijska opravila v okviru predkazenskega postopka, ki poteka zoper šest fizičnih oseb v povezavi s kaznivimi dejanji Nedovoljeno sprejemanje daril, za katero je predpisana kazen zapora do petih let, Nedovoljeno dajanje daril, za katero je zagrožena kazen zapora do treh let, Pranje denarja, za katero je zagrožena kazen zapora do petih let in Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katero je zagrožena kazen zapora do enega leta,« so sporočili s policije.

Kriminalistične preiskave so se zgodile slabih pet let po tem, ko je avtor tega prispevka takrat še za časnik Delo objavil članek o nenavadnem poslovanju Lekarne Ljubljana mimo javnih naročil.  V članku, objavljenem januarja 2012, je avtor razkril, da Lekarna Ljubljana od dveh posrednikov zdravil – Salusa in Kemofarmacije – več deset milijonov vredna zdravila kupuje kar na podlagi medsebojnih dogovorov. Lekarna je kot javni zavod v lasti ljubljanske občine tako kot ostali državni organi zavezana h kupovanju blaga in storitev prek javnih razpisov, na katerih lahko pod enakimi pogoji konkurirajo vsi potencialni ponudniki.

Iz aplikacije Supervizor je razvidno, da je Lekarna Ljubljana s Kemofarmacijo samo v letu 2011 sklenila za okoli 36,5 milijona evrov poslov, s Salusom pa za okoli 33,6 milijona.

Navedbe iz članka je avgusta 2013 potrdilo računsko sodišče. To je v reviziji ugotovilo, da je Lekarna Ljubljana samo v letu 2011 v nasprotju z zakonom o javnem naročanju kupila za najmanj 101,4 milijona evrov blaga in storitev. Lekarna Ljubljana je tako mimo javnega naročila nabavila za 100.8 milijona evrov zdravil, zdravstvenih pripomočkov in ostalega blaga za prodajo. Obenem je Telekomu Slovenije plačala 61.000 evrov za telekomunikacijske storitve, vendar tudi Telekom za ponudnika teh storitev ni bil izbran na javnem razpisu. Mimo javnega naročanja je kupovala tudi oglase in tiskanje embalaže v skupni vrednosti 125.000 evrov. Pri kupovanju storitev čiščenja, vzdrževanja računalniške opreme, poštnih storitev in pohištva pa so revizorji ugotovili za 495.000 evrov nepravilnosti.

S pomočjo aplikacije Supervizor je avtor tega prispevka januarja 2012 sicer našel štiri podjetja, ki so posle dobivala mimo javnih naročil. Podjetje Sanofarm, d. o. o. je s poslovanjem z lekarno med leti 2009 in 2011 ustvarilo slabih 500.000 evrov prihodkov. Podjetje MGS, d. o. o., je zaslužilo 141.000 evrov. Tudi podjetji Smatros, d. o. o., in Combic, d. o. o., sta s poslovanjem z lekarno zaslužili 55.000 oziroma 46.000 evrov.

Po pojasnilih enega izmed takratnih direktorjev, Mitja Zucchiatija, je Lekarna s štirimi podjetji poslovala mimo javnih naročil, ker so bila ta edini ponudniki določenih znamk artiklov na trgu. Na primer, le Sanofarm je ponujal očala za branje določene znamke, po katerih menda povprašujejo stranke Lekarne Ljubljana. Ker drugih ponudnikov ni bilo, jim po Zucchiatijevem mnenju ni bilo treba objaviti javnega naročila. Na vprašanje, ali so uradno preverili, ali bi jim lahko očala za branje tiste znamke dobavil še kdo drug, je Zucchiati odgovoril, da so to preverili z brskanjem po internetu. Podobno jim Smatros je dobavljal vlažilnike zraka točno tiste znamke, po kateri povprašujejo njihovi kupci, Combic pa je dobavljal plenice za starejše točno tiste znamke, ki jih zahteva dom za starejše Pristan v Ajdovščini. MGS je bil edini dobavitelj točno določenih svetlobnih tabel.

Na policiji za podcrto.si niso želeli povedati, katere posle Lekarne Ljubljana oziroma Marka Jakliča preiskujejo kriminalisti.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad javnim sektorjem

Kako dobro delujejo javna uprava in državna podjetja, ki jih plačujemo davkoplačevalci oziroma so odgovorni državljanom? Nadzorujemo zaposlovanje, učinkovitost in korupcijo v javnem sektorju.

92 prispevkov

Epizoda 27 – Skrita cena: kolo za 3 evre, oglasi za 22 let

Se sprašujete, zakaj je v Ljubljani vse več oglasov? V tokratni epizodi podkasta vas vabimo na kolesarjenje. Na kolesarski turi …

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

Skrita cena izposoje koles v Ljubljani: oglasni plakati na vsakem koraku

Kako je ljubljanska občina v zameno za sistem BicikeLJ dovolila dodatne oglasne površine v z reklamami zasičenem mestu.

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno