Nad protikorupcijsko komisijo zaradi Supervizorja zdaj še tržna inšpekcija

Tržni inšpektorat preiskuje domnevne posege v Supervizor brez dovoljenja avtorja aplikacije. Šef KPK Štefanec namreč do danes ni uredil prenosa avtorskih pravic nad aplikacijo na KPK.

supervizor11

Predsedniku komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisu Štefanecu se obetajo nove težave. Po tem, ko mu zaradi neprijave sodelavke KPK policiji zaradi izogibanja plačila najemnine za parkiranje v garažni hiši pod prostori komisije grozi kriminalistična preiskava, je delo KPK po drobnogled vzel še tržni inšpektorat (TIRS).

Kot so nam potrdili z inšpektorata, so prejeli prijavo »v zvezi z domnevno kršitvijo materialnih avtorskih pravic pri spremembi aplikacije Supervizor s strani KPK.« Zapisali so še, da »zaradi interesa eventualnega postopka v tem trenutku nadaljnjih informacij ne morejo posredovati. S KPK pa so za podcrto.si potrdili, da so od tržne inšpekcije »prejeli poziv za podajo pisnega pojasnila. Komisija z ugotovitvami [inšpekcije] ni seznanjena.«

Vzrok za težave KPK s tržno inšpekcijo je po naših podatkih zavlačevanje predsednika komisije Štefaneca z ureditvijo avtorskih pravic nad aplikacijo Supervizor. Čeprav je avtor aplikacije, Primož Bratanič, izvorno kodo aplikacije že julija predal Štefanecu, slednji z Brataničem še do danes ni sklenil potrebnih pogodb za prenos materialnih avtorskih pravic na komisijo. Pravno gledano KPK zato nima pravice posegati v aplikacijo oziroma s posegi krši avtorsko zakonodajo.

KPK je 15. septembra to tudi javno priznala. V enem izmed dokumentov komisije je namreč zapisala: »Komisija poudarja, da si je avtor (Primož Bratanič, op. a.) s tem, ko je Komisiji izročil kodo aplikacije za njen prikaz, nastavitve strežnika ter osnovno verzijo metod za posodabljanje aplikacije, pridržal pravico, da se z izročitvijo ne prenašajo kakršna koli avtorska upravičenja ter da izročitve ni dovoljeno razlagati kot razpolagalni posel s kakršnim koli avtorskim upravičenjem.«

Na KPK so tudi priznali njihove posege v aplikacijo Supervizor. Kot so zapisali, je komisija »posegla v aplikacijo Supervizor na podlagi ukrepov, odrejenih z odločbo Informacijskega pooblaščenca.« V Supervizorju so ponovno omogočili prikaz direktorjev in lastnikov podjetij, kar je Bratanič že poleti na poziv informacijske pooblaščenke iz Supervizorja odstranil . Bolj skrb vzbujajoči pa so neuradni podatki, da so na KPK pod vodstvom Štefaneca selektivno brisali podatke o transakcijah iz Supervizorja.

Dva dokaza o brisanju podatkov tudi obstajata. Tako je KPK pri podatkih o plačilih RTV Slovenija Mariu Galuniču v Supervizorju zbrisala naslov bivališča Galuniča. Pri podjetniku Iztoku Kotniku pa je zbrisala podatke o nakazilih zavoda za zdravstveno zavarovanje na njegov račun.

Ni pa znano, ali so na KPK selektivno brisali tudi katere druge podatke o transakcijah.

Pri podcrto.si smo pridobili tudi namig, da želi predsednik KPK krivdo za neupravičeno poseganje v Supervzor prevaliti na enega izmed njegovih podrejenih z obrazložitvijo, da je ta podrejeni odgovorna oseba za Supervizor. Na KPK smo se zato obrnili z vprašanjem, kdo je na KPK v primeru postopka tržnega inšpektorata v zvezi s Supervizorjem odgovorna oseba komisije.

Odgovorili so nam: »Ker je postopek še v teku, s podajo konkretnega imena ne želimo prejudicirati zadeve ravno zaradi morebitnih sankcij, izrečenih v morebitnem prekrškovnem postopku. Te so lahko po določbah zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov, občutljiv osebni podatek.«

Odziv (popravek) komisije za preprečevanje korupcije na zgornji članek

V skladu z določbami Zakona o medijih (v nadaljevanju: ZMed), ki v 6. oddelku ureja pravico do popravka ali odgovora, vam pošiljamo popravek zaradi netočnih navedb, ki so bile objavljene v članku z naslovom »Nad protikorupcijsko komisijo zaradi Supervizorja zdaj še tržna inšpekcija« na podcrto.si v ponedeljek, 16. novembra 2015.

Avtor je v članku zapisal: “Predsedniku komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisu Štefanecu se obetajo nove težave. Po tem, ko mu zaradi neprijave sodelavke KPK policiji zaradi izogibanja plačila najemnine za parkiranje v garažni hiši pod prostori komisije grozi kriminalistična preiskava, je delo KPK po drobnogled vzel še tržni inšpektorat (TIRS).”

Ne Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ne njen predsednik Boris Štefanec nista seznanjena z informacijami, da predsedniku Borisu Štefanecu grozi kriminalistična preiskava. Po naših informacijah policija vodi predkazenski postopek v zvezi s poslovanjem KPK. Po informacijah, s katerimi razpolagamo, je takšno pojasnilo od policije dobil tudi avtor članka. Zato ponovno poudarjamo, da ne drži, da policija vodi predkazenski postopek zoper predsednika KPK.

Avtor je v omenjenem članku tudi zapisal: »Vzrok za težave KPK s tržno inšpekcijo je po naših podatkih zavlačevanje predsednika komisije Štefaneca z ureditvijo avtorskih pravic nad aplikacijo Supervizor. Čeprav je avtor aplikacije, Primož Bratanič, izvorno kodo aplikacije že julija predal Štefanecu, slednji z Brataničem še do danes ni sklenil potrebnih pogodb za prenos materialnih avtorskih pravic na komisijo. Pravno gledano KPK zato nima pravice posegati v aplikacijo oziroma s posegi krši avtorsko zakonodajo.«

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec ne zavlačuje z ureditvijo vprašanja avtorskih pravic z avtorjem spletne aplikacije Supervizor. Komisija aktivno rešuje to vprašanje z avtorjem in je trenutno z njim v fazi pogajanj.

Avtor je v članku zapisal tudi: »Bolj skrb vzbujajoči pa so neuradni podatki, da so na KPK pod vodstvom Štefaneca selektivno brisali podatke o transakcijah iz Supervizorja.« in »Ni pa znano, ali so na KPK selektivno brisali tudi katere druge podatke o transakcijah.«

Komisija nikoli ni ne selektivno in ne neupravičeno brisala podatkov o transakcijah iz Supervizorja. Edini posegi v aplikacijo Supervizor so bili izvedeni izključno zaradi njenega nemotenega delovanja, vezani so bili na odrejene ukrepe s strani nadzornih organov in so v skladu z veljavno zakonodajo. Komisija tudi ni izvedla nobene vsebinske nadgradnje aplikacije.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad javnim sektorjem

Kako dobro delujejo javna uprava in državna podjetja, ki jih plačujemo davkoplačevalci oziroma so odgovorni državljanom? Nadzorujemo zaposlovanje, učinkovitost in korupcijo v javnem sektorju.

92 prispevkov

Epizoda 27 – Skrita cena: kolo za 3 evre, oglasi za 22 let

Se sprašujete, zakaj je v Ljubljani vse več oglasov? V tokratni epizodi podkasta vas vabimo na kolesarjenje. Na kolesarski turi …

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

Skrita cena izposoje koles v Ljubljani: oglasni plakati na vsakem koraku

Kako je ljubljanska občina v zameno za sistem BicikeLJ dovolila dodatne oglasne površine v z reklamami zasičenem mestu.

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno