Jesen na Pod črto: Šest let Pod črto podkasta, nova tema o onesnaženosti zraka in širitev ekipe

Septembra in oktobra smo pripravljali novo okoljsko temo, praznovali obletnice, šli na mednarodno konferenco in razširili ekipo.

To jesen praznujemo mnogo pomembnih obletnic – deveto obletnico Pod črto in šesto obletnico našega podkasta.

Prav tako pa je letos tudi dvajseta obletnica Globalne mreže za preiskovalno novinarstvo (GIJN), katere člani smo s Pod črto. Septembra smo se udeležili tudi največje mednarodne konference preiskovalnih novinarjev na Švedskem, ki jo organizira GIJN.

Hvaležni smo vsem, ki ste z nami že vseh devet let, in tistim, ki ste se nam pridružili tekom razvoja naše organizacije. Hvala, da nas berete, poslušate, delite in z donacijami podpirate naše preiskovalno delo.

Mnogo preiskav, ki so nastale z vašo podporo, je že pripomoglo k spremembam na bolje, na kar smo še posebej ponosni.

Nova tema: Onesnaženost zraka v Sloveniji in Evropi

Ilustracija: Una Rebić/Pod črto
Ilustracija: Una Rebić/Pod črto

Septembra in oktobra smo pripravljali novo temo o onesnaženosti zraka, ki smo jo že objavili. Nastala je v okviru našega sodelovanja v Evropski mreži za podatkovno novinarstvo (EDJNet).

Po uradnih podatkih naj bi onesnaženost zraka v Evropi pozvročila okoli 300.000 prezgodnjih smrti letno.

Pri naši partnerski organizaciji Deutsche Welle so v preiskavi s pomočjo satelitskih podatkov o onesnaženosti zraka ugotovili, da kar 98-odstotkov Evropejcev diha bolj onesnažen zrak, kot so priporočene omejitve onesnaženosti po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije.

Tema je zelo aktualna, saj so poslanci in poslanke Evropskega parlamenta septembra letos izglasovali strožje omejitve. Predlog nove direktive trenutno čaka na obravnavo na Evropskem svetu.

Nova izhodišča pravil o kakovosti zraka bi tako dovoljevala letno povprečno koncentracijo 10 mikrogramov finih delcev (PM 2,5) na kubični meter zraka. Ta je še vedno višja od priporočil Svetovne zdravstvene organizacije, ki zaradi zdravja ljudi priporoča do 5 mikrogramov na kubični meter zraka, vendar pa že novo manj strogo omejitev večina evropskih držav presega:

Pri Pod črto pa nas je seveda zanimalo, kaj bodo nova pravila oziroma sprejetje nove direktive pomenilo za Slovenijo. Posebno zato, ker se je v analizi Ljubljana znašla med najbolj onesnaženimi evropskimi mesti.

Zato smo se po objavi članka EDJNet v ekipi lotili zbiranja, preverjanja in analiziranja podatkov za Slovenijo. Novo preiskavo smo objavili v začetku novembra. 

V članku smo primerjali podatke o onesnaženosti s finimi delci v Sloveniji in EU, preverili, kakšne posledice ima onesnaženje s finimi delci za naše zdravje, in pri pristojnih institucijah preverili tudi, kakšne ukrepe bomo v Sloveniji izvedli za znižanje ravni delcev v zunanjem zraku:

Trenutno pripravljamo tudi prevod članka, ki bo v angleškem jeziku objavljen pri nas in na strani EDJNet.

Šesta obletnica Pod črto podkasta

Naš in vaš Pod črto podkast je oktobra praznoval šesti rojstni dan. Prvo epizodo smo namreč objavili oktobra 2017.

Zelo nas veseli, da je seznam posnetih epizod vse daljši in da jih radi poslušate.

V šestih letih smo za vas pripravili štirideset epizod podkasta, ki ste jih skupno poslušali skoraj 58.000-krat!

Še posebej smo ponosni na prvo slovensko preiskovalno podkast serijo Lažne realnosti, ki smo jo objavili lani spomladi in v kateri smo se skupaj poglobili v pojav astroturfinga oziroma ustvarjanja lažnih javnosti na družabnih omrežjih.

Čeprav so teme, o katerih govorimo, resne in pomembne za delovanje naše družbe, se pri pripravi podkasta vedno vsaj malo zabavamo. In veseli nas, da nas pri tem spremljate v takšnem številu.

Kmalu prihaja tudi nova, sedma sezona Pod črto podkasta. Začeli bomo jo z miniserijo v dveh delih, ki jo snemamo zadnje tedne.

Hvala za vsa poslušanja naših podkast epizod in vso podporo, ki jo namenjate našemu delu. Brez nje ne bi bilo mogoče.

Mednarodna konferenca Globalne mreže za preiskovalno novinarstvo

GIJC 2023. Foto: Taja Topolovec.

V drugi polovici septembra smo se že četrtič udeležili Globalne konference preiskovalnega novinarstva (GIJC), ki jo organizira Globalna mreža za preiskovalno novinarstvo (GIJN).

Člani GIJN smo s Pod črto že od leta 2016. Trenutno je v mrežo vključenih več kot 200 organizacij iz 90 držav, med njimi na primer ameriška ProPublica in mednarodna mreža OCCRP (Organised Crime and Corruption Reporting Project). Organizacija pa letos praznuje dvajseto obletnico.

Konferenca GIJC je največje srečanje preiskovalnih novinarjev na svetu, ki poteka vsaki dve leti. Letos se nas je v Göteborgu na Švedskem srečalo več kot dva tisoč preiskovalnih novinark in novinarjev z vsega sveta.

Pred letošnjim srečanjem smo bili tudi v Johannesburgu v Južni Afriki in v Hamburgu, eno srečanje pa je vmes potekalo na daljavo.

Glavne teme letošnjega srečanja so bile okoljske preiskave, umetna inteligenca, delo z različnimi tipi podatkov ter vprašanje varnosti novinarjev in njihovih virov pri delu v vedno bolj zapletenem in nevarnem okolju.

Ob udeležbi na predavanjih smo se s Pod črto srečali tudi s predstavniki naših partnerskih organizacij v mreži EDJNet in s strokovnjaki za preiskovalno novinarstvo, s katerimi smo s Pod črto v preteklih letih že sodelovali ali pa sodelovanja z njimi načrtujemo v prihodnosti.

Širitev in razvoj ekipe Pod črto

Oktobra smo našo ekipo razširili z novo članico. Pridružila se nam je Katja Sešek, nova vodja pisarne in financ na Pod črto.

Pred pridružitvijo naši ekipi je bila zaposlena kot programska in projektna koordinatorka v Društvu Parada ponosa. V društvu je delovala tudi kot vodja financ in administracije. Katja, dobrodošla v ekipi!

Naša dosedanja vodja pisarne Nina Hlebec pa se je z oktobrom zaposlila na novem delovnem mestu v organizaciji, in sicer kot novinarka in asistentka uredništva. V svoji novi vlogi bo opravljala novinarsko delo in se v večji meri posvetila delu v naši produkcijski ekipi, ob tem pa bo še naprej sodelovala komunikacijskih aktivnostih Pod črto.

Ekipo redno zaposlenih sodelavcev Pod črto trenutno tako sestavljamo: Taja Topolovec, direktorica in odgovorna urednica; Ana Gabrovec, vodja partnerstev z donatorji in projektnih sodelovanj; Nina Hlebec, novinarka in asistentka uredništva; Hana Radilovič, novinarka – analitičarka, Katja Sešek, vodja pisarne in financ.

Ob tem pa pri pripravi vsebin redno sodelujemo tudi s sedmimi zunanjimi sodelavci, in sicer na področju montaže in obdelave zvoka, podatkovne analitike, oblikovanja, ilustracij, videoanimacij in lekture.

Širitev in prerazporeditev članic ekipe nam je omogočila, da trenutno za vas vzporedno pripravljamo več lastnih preiskav in sodelujemo pri več mednarodnih preiskavah v okviru sodelovanja z Evropsko mrežo za podatovno novinarstvo (EDJnet). Do konca leta prihajata ob podkastih v objavo še ena nova tema in nadaljevanje teme o poplavah.

Finančno poročilo za september in oktober 2023

Bralke in bralci ste nam seprtembra in oktobra namenili 1048 EUR donacij. Naše delo v letu 2023 ste do sedaj podprli z donacijami v skupni višin10.432,83EUR. Hvala!

Zahvaljujemo se tudi vsem podjetjem in podjetnikom, ki ste z donacijami podprli naše delo v letu 2023.

S svojo podporo nam že devet let omogočate preiskovanje pomembnih družbenih tem in dajete vedeti, da se vam zdi naše delo pomembno. Hvala. 

Prilivi in odlivi: september 2023

Donacije bralk in bralcev: 506 EUR

Stroški dela: 13.375,84

Projektna sredstva: 10.700 EUR, od tega: 9.800,00 EUR (nakazilo prvega obroka pri projektu The Bottom Line: Innovation, community and sustainability of investigative journalism, financer je Prague Civil Society Centre), 900 EUR (nakazilo sredstev Learning Initiative za izvedbo internega izobraževanja, financer je Mreža evropskih fundacij (NEF))

Provizije, davek, administracija, storitve in drugo: 707,81

Prilivi in odlivi: oktober 2023

Donacije bralk in bralcev: 542 EUR

Stroški dela: 13.451,92

Projektna sredstva: 37.000 EUR (nakazilo Ministrstva za kulturo za sofinanciranje projekta Z dejstvi podprto: Preiskovalno novinarstvo na Pod črto, ki je bil v sofinanciranje izbran na rednem javnem razpisu za sofinaciranje programskih vsebin medijev )

Provizije, davek, administracija, storitve in drugo: 2.150,88 EUR

Pregledne podatke o prejetih donacijah, naših donatorjih in projektih najdete na strani Projekt podpirate.

Hvala vsem, ki ste to jesen spremljali in podpirali naše delo. Z vašo podporo ga opravljamo že več kot devet let.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno