Jesen na Pod črto: Praznujemo 8. rojstni dan, širitev ekipe in zbrana sredstva za letos

Letos praznujemo osmo obletnico Pod črto. Septembra smo zbrali vsa sredstva za delovanje v letu 2022, naši ekipi pa se je oktobra pridružila nova novinarka.

Letos praznujemo osmi rojstni dan Pod črto.

Mnogi, ki nas spremljate in podpirate, se spomnite naših začetkov.

Septembra 2014 ste prve bralke, bralci in donatorji z donacijo podprli ustanovitev prvega neprofitnega medija za preiskovalno novinarstvo v Sloveniji.  V osmih letih je število vseh, ki spremljate in podpirate naše delo, zraslo, naša partnerstva z donatorji pa so se razvila. Hvala!

Septembra smo zaključili z letošnjo kampanjo zbiranja donacij #PodpriPodčrto2022, saj smo zbrali vsa potrebna sredstva za delovanje v letošnjem letu (od septembra dalje tako z vsako donacijo že podpirate naše delo v 2023).

Oktobra pa se je naši ekipi pridružila nova novinarka. Širitev ekipe nam je omogočila, da vzporedno pripravljamo več lastnih preiskav, sodelujemo pa tudi pri več mednarodnih preiskavah v okviru sodelovanja z Evropsko mrežo za podatovno novinarstvo (EDJnet).

 

Praznujemo: Osem let medija Pod črto

Osem let Pod črto. Fotografije in vizualije: arhiv Pod črto

Ponosni smo, da smo z vašo pomočjo v osmih letih objavili več kot 800 člankov, več preiskovalnih serij in 35 epizod Pod črto podkasta. Sodelovali smo tudi pri 10 mednarodnih preiskavah. Pri našem nadaljnjem delu pa nas spodbuja in veseli, da so mnoga naša razkritja pripomogla k dejanskim spremembam na bolje.

Naš projekt se je skozi leta razvijal in rasel. Leta 2014 se je začel z zagonom samo dveh oseb. Trenutno pa Pod črto ustvarja ekipa 12 rednih in občasnih sodelavk in sodelavcev.

Brez vaše podpore naše delo ne bi bilo mogoče. Naše delovanje ste bralke in bralci do sedaj podprli skupno z več kot 160.000 evri donacij. Od začetka delovanja pa je naše delo z donacijo podprlo več kot 60 podjetij. Za delovanje Pod črto smo v osmih letih pridobili tudi 19 projektnih sofinanciranj.

Vaša podpora že več kot osem let omogoča poglobljeno pripravo zgodb o temah, ki so ključne za boljše in bolj transparentno delovanje naše države ter iskanje rešitev za sistemske težave, s katerimi se soočamo v družbi. Hvala!

 

Uspešen zaključek zbiranja sredstev za naše delo v 2022

Vizualija: Metod Blejec

Z vašo pomočjo smo do konca septembra zbrali vsa sredstva, ki jih potrebujemo za delovanje v tem letu. Vse donacije, ki nam jih namenjate od 1. 10. 2022 dalje, so namenjene delovanju in pripravi novih vsebin na Pod črto v letu 2023.

Bralci in bralke ste nas podprli z 8.405 evri donacij. Prek donatorskih pogodb ali s storitvami nas je v letu 2022 podprlo 14 donatorjev. Vsem se za podporo najlepše zahvaljujemo.

Veseli nas, da je pomen našega dela vse bolj prepoznan tudi v tujini ter da naše delo podpirajo tudi mednarodne fundacije. V letu 2022 smo prejeli projektna sredstva Mreže evropskih fundacij Civitates, sredstva Evropske komisije v okviru mednarodnega projekta Evropske mreže za podatkovno novinarstvo (EDJNet), v katerem sodelujemo kot partnerska organizacija, ter podporo Open Society Foundation, ki so namenjena krepitvi organizacije.

Najlepša hvala vsem, ki ste nas z donacijo podprli v kampanji zbiranja sredstev za delovanje Pod črto v letu 2022.

 

Mednarodne preiskave, nove teme in podkasti

V septembru in oktobru smo z zbiranjem in preverjanjem podatkov sodelovali pri dveh mednarodnih preiskavah v okviru sodelovanja z Evropsko mrežo za preiskovalno novinarstvo (EDJNet). Ena preiskava bo objavljena že letos, drugo že pripravljamo za prihodnje leto.

Ob tem smo nadaljevali delo na lastni preiskavi s področja okolja in pripravljali dve novi epizodi Pod črto podkasta, ki ju bomo objavili novembra in decembra.

Nadaljujemo pa tudi preiskave na področju astroturfinga in medijev – kjer vas ponovno vabimo k sodelovanju.

 

Pomagajte nam nadaljevati preiskavo: Zlorabe občinskih glasil za volilno propagando

Ilustracija: Matija Medved

Pri Pod črto smo o zlorabi občinskih medijev in davkoplačevalskega denarja, s katerim se financirajo občinski mediji, poročali leta 2019. 2 leti kasneje je nadzorni odbor koprske občine ugotovil več nepravilnosti pri delovanju medija in potrdil naše ugotovive, da je šlo za zlorabo občinskega medija za politično promocijo tedanjega župana Borisa Popoviča.

Sporne uporabe občinskega glasila med volitvami leta 2018 nismo zasledili samo v Kopru.

Bralci ste nam poslali tudi primere občinskih glasil, v katerih se je pojavnost županov pred (in med) zadnjimi lokalnimi volitvami bistveno povečala. Med njimi smo pozorneje spremljali zlasti dve večji slovenski mestni občini, Ljubljano in Celje.

Bližajo se nove lokalne volitve, ki bodo 20. novembra, zato vas ponovno vabimo k sodelovanju pri nadaljevanju preiskave o občinskih glasilih.

Vsebine iz glasil, za katere menite, da so sporne, ker promovirajo obstoječega župana ali določeno politično stranko, lahko skenirate ali fotografirate in nam jih po elektronski pošti pošljete na: info@podcrto.si. (Če v svojem občinskem glasilu opazite kakšno drugo nepravilnost, na katero bi nas radi opozorili, pošljite tudi to).

Zbrane materiale bomo analizirali in jih vključili v pripravo nadaljevanja preiskave. Za sodelovanje se vam v uredništvu Pod črto že vnaprej lepo zahvaljujemo.

Celotna preiskava o občinskih glasilih:

 

Širitev ekipe Pod črto

Z oktobrom se je naši ekipi pridružila nova novinarka – analitičarka Hana Radilovič.

Pred pridružitvijo naši ekipi je kot novinarka delovala na Radiu Študent in kot predstavnica za stike z javnostmi ter urednica in organizatorka sodelovala z društvom Gibanje za dostojno delo in socialno družbo. Trenutno kot novinarka sodeluje pri novih preiskavah, ki jih pri Pod črto pripravljamo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji. Hana, dobrodošla pri Pod črto!

 

Udeležba na dogodku o nevarnosti lažnih novic

V okviru Kongresa Zveze bibliotekarskih društev Slovenije o proaktivnem delovanju knjižnic smo 23. septembra sodelovali na okrogli mizi z naslovom ‘Nevarnosti lažnih novic (fake news) in vloga knjižnic pri preverjanju informacij’. Na njej je sodelovala Taja Topolovec, direktorica in odgovorna urednica Pod črto, poleg nje pa še Anuška Delić (Oštro) in dr. Sonja Merljak Zdovc.

 

Finančno poročilo za september in oktober

Hvala vsem, ki ste nas v septembru in oktobru podprli z donacijo!

Bralke in bralci ste nas podprli v skupnem znesku 1.433 EUR.

Naše delo ste podprli tudi podjetja in podjetniki. Za podporo se zahvaljujemo podjetju Modra jagoda. Hvala!

 

Prilivi in odlivi: september 2022

Donacije bralk in bralcev: 709,00 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 200,00 EUR (Modra jagoda)

Projektna sredstva: 50.823,06 EUR (nakazilo projektnih sredstev s strani fundacij OSF in Learning Initiative – iniciativa Civitates)

Stroški dela: 13.067,49EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 447,68 EUR (provizije, naročnine, računovodstvo, poštne storitve)

 

Prilivi in odlivi: oktober 2022

Donacije bralk in bralcev: 724,00 EUR

Donacije prek donatorskih pogodb: 200,00 EUR (Modra jagoda)

Projektna sredstva: 8.785,01 EUR (nakazilo tretje tranše za projekt Evropske mreže za podatkovno novinarstvo – EDJNet)

Stroški dela: 12.368,22 EUR

Provizije, davek, administracija in ostalo: 1.206,36 EUR (provizije, naročnine, računovodstvo, zakup dostopa do STA in časopisa Finance)

Zahvaljujemo se vsem, ki z donacijami že več kot osem let omogočate preiskovalno novinarstvo na Pod črto, nekateri ste z nami že od samega začetka. Hvala!

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #mesečno poročilo

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Mesečna poročila

V zameno za vašo podporo smo se zavezali k transparentnosti našega delovanja. Zato vas mesečno obveščamo o našem delu, novih zgodbah, razvoju zgodb in poslovanju medija Pod črto.

92 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Začetek leta na Pod črto: Spremembe omejitev onesnaženosti zraka na ravni EU, popoplavna obnova in mednarodne preiskave

Za vas smo pripravili pregled našega dela v januarju in februarju. Hvala vsem, ki ste že podprli delovanje Pod črto …

Tema: Mesečna poročila
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno