Državni svet izglasoval veto na zakon o zdravilih, zadržal ukinitev kontrolnega laboratorija

Svetniki so v obrazložitvi veta sledili argumentom, ki smo jih predstavili na portalu podcrto.si. Opozarjali smo na škodljive posledice ukinitve laboratorija na javno zdravje.

Po tem, ko so poslanci 4. februarja potrdili zakon o zdravilih, ki med drugim ukinja uradni kontrolni laboratorij za nadzor nad zdravili in s tem po mnenju strokovnjakov ogroža javno zdravje, je izvajanje zakona včeraj zadržal državni svet. Svetniki so namreč po poročanju RTV Slovenija sledili argumentom, ki smo jih razkrili v članku o ukinjanju laboratorija, in kot glavni razlog za veto navedli “resno tveganje za javno zdravje”.

02_18
Foto: Državni svet RS

Državni svet je veto na zakon o zdravilih izglasoval, ker dvomi, da bo Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v letu dni pridobil potrebno članstvo v mreži evropskih kontrolnih laboratorijev. Zakon namreč predvideva, da se mora v letu dni po njegovem sprejetju ukiniti obstoječi nacionalni kontrolni laboratorij za kakovost zdravil, ki je član evropske mreže laboratorijev, nadzor nad zdravili pa mora prevzeti lani ustanovljeni NLZOH.

Kot smo poročali, bo vključitev NLZOH v evropsko mrežo laboratorijev zaradi dolgotrajnih postopkov trajala dva do tri leta. V vmesnem obdobju tako Slovenija ne bi imela mednarodno priznanega laboratorija za nadzor nad varnostjo zdravil na našem trgu. V kolikor država ostane brez laboratorija v evropski mreži, ji mednarodne analize določenih zdravil, ki so prisotne na njenem trgu, ali šele prihajajo na trg, niso dostopne. S tem bi se za večkrat povečala količina zdravil, ki bi jih morali analizirati v Sloveniji, te količine pa NLZOH sam ne bi zmogel preveriti. Zato bi se po mnenju strokovnjakov na našem trgu kmalu začela pojavljati zdravila dvomljive kakovosti.

Svetniki so opozorili tudi na konflikt interesov v NLZOH, o katerem smo prav tako poročali. NLZOH namreč zdravila analizira tudi za farmacevtsko industrijo, zato obstaja možnost, da nacionalni laboratorij sploh ne bi bil sprejet v evropsko mrežo laboratorijev. Pravila mreže so namreč jasna – laboratorij, ki zdravila hkrati analizira za farmacevtske družbe, ne more biti njen član.

Državni zbor bo zdaj o zakonu moral odločati še enkrat, za sprejetje zakona bo moralo glasovati 46 poslancev. Na februarskem glasovanju je za zakon glasovalo 42 poslancev koalicije.

Vse o ozadju ukinjanja uradnega kontrolnega laboratorija s laboratorija si preberite v člankih Koalicijski poslanci ogrožajo nadzor nad varnostjo zdravil in Poslanci kjub pomislekom stroke ukinili kontrolni laboratorij za zdravila.

dokument – zahteva za sklic izredne seje drzavnega sveta

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Varnost zdravil

Poslanci so februarja 2013 ukinili uradni kontrolni laboratorij za nadzor nad kakovostjo zdravil in njegove pristojnosti preselili na Nacionalni inštitut za javno zdravje. A slednji nima niti primernih licenc niti kadrov za opravljanje nadzora nad varnostjo zdravil.

4 prispevki

Poslanci ponovno ukinili laboratorij za nadzor nad varnostjo zdravil

Poslanci so laboratorij ukinili kljub vprašljivim argumentom ministrstva za zdravje. Trditev o neučinkovitosti laboratorija na ministrstvu do danes niso dokazali.

Tema: Varnost zdravil
,

Poslanci kjub pomislekom stroke ukinili kontrolni laboratorij za zdravila

Kljub opozorilom stroke so poslanci sprejeli Zakon o zdravilih, ki med drugim ukinja laboratorij za nadzor za zdravili in pristojnosti …

Tema: Varnost zdravil
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno